Hopp til innhold

– Jeg gratulerer Åge av hele mitt hjerte

Bjarne Brøndbo hyller Åge Aleksandersen for å oppfylle sin uoppnåelige drøm om å spille i Royal Albert Hall i London.

Bjarne Brøndbo og Åge Aleksandersen

NORDTRØNDERE: Bjarne Brøndbo ønsker Åge Aleksandersen og Sambandet lykke til med det som helt sikkert kommer til å bli en milepæl i karrieren.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Anette Karlsen / NTB Scanpix

På en pressekonferanse torsdag ble det kjent at Åge Aleksandersen skal spille i den ærverdige konsertsalen i London foran 3000 tilskuere 17. juni.

Bakgrunnen for valg av arena er at Aleksandersen i 1975 kom med låten «Langt igjen til Royal Albert Hall».

– Dette er jævlig stilig for å si det rett ut. Dette pirrer egoet mitt. Dette er spennende, annerledes og utfordrende, sa Aleksandersen under pressekonferansen.

Hyller Åge

Bjørn Eidsvåg

HYLLEST: Artist Bjørn Eidsvåg.

Foto: Stian Andersen

Trønderrockkollega Bjarne Brøndbo i DDE gratulerer Aleksandersen med å få til denne begivenheten.

– Alle artister starter sin karriere med å drømme om popularitet og berømmelse. Åge Aleksandersen har levd av og med artistkarrieren gjennom et helt liv, og den uoppnåelige drømmen om Royal Albert Hall ble grunnlaget for en tekst på midten av 70-tallet. Så jeg gratulerer Åge av hele mitt hjerte, og på vegne av DDE ønsker vi han og Sambandet lykke til med det som helt sikkert kommer til å bli en milepæl i karrieren, skriver han i en e-post til NRK.no.

Også Bjørn Eidsvåg hyller Aleksandersen, og legger ikke skjul på at han er misunnelig:

Laster Twitter-innhold

Musikkjournalist Ole Jacob Hoel i Adresseavisen har fulgt Åge Aleksandersens karriere i lang tid, og ga i 2011 ut biografien «Åge. Historien om Norges største rocker».

Ole Jacob Hoel

FORFATTER: Biografiforfatter og journalist Ole Jacob Hoel sier at «Langt igjen til Royal Albert Hall» symboliserer drømmen om internasjonalt gjennombrudd.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Åge har sagt at han var skeptisk til denne konserten, og det skjønner jeg godt. Samtidig så ligger det nok et sterkt symbol i dette for ham. Det er symbolet på drømmen om å bli verdensstjerne, og om å slå igjennom internasjonalt, sier Hoel.

Han sier at Langt igjen til Royal Albert Hall» symboliserer både drømmen om å slå igjennom, men også er viktig med tanke på at låten bidro til at Aleksandersen var den første norske rockeartisten av betydning til å slå igjennom på norsk.

– Opptredenen hans har derfor utrolig sterk symbolkraft, sier Hoel.

På høy tid

Frode Saugestad

TRØNDERROCK: Frode Saugestad hyllet Åge Aleksandersen i en episode av Trygdekontoret fra 2009. Se klipp under.

Foto: NRK

Forlegger og trønderrockentusiast Frode Saugestad har tidligere snakket med stor entusiasme om trønderrockens fortreffelighet på Trygdekontoret på NRK. Han mener det er på høy tid at Aleksandersen spiller i London.

– Jeg håper at folk i Musikk-Norge ser på dette som en god anledning å for en gangs skyld se hele Åges karriere under ett og anerkjenne hans karriere og pionerarbeid. Det er ikke alt som musikkpressen skjønner seg på før det er for seint.

Norsk debattprogram. (4:8)
- ditt popkulturelle fyrtårn i natt og tåke, men samtidig en røykmaskin under stjerneklar himmel. I dårlige tider er gode råd dyre, og Thomas Seltzer skal sammen med tre saksbehandlere løse problemer du ikke engang visste du hadde, og kanskje vil du sitte igjen med noen nye.
Åge & Sambandet spelar i Royal Albert Hall 17. juni 2016. – Det er plass til 3000 i publikum, dette blir spesielt både for oss og dei som ser på, seier Åge Aleksandersen. Artisten seier at det er ein langvarig draum som går i oppfylling.

VIDEO: Se pressekonferansen med Åge Aleksandersen.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.