Hopp til innhold

Viser afghanske kvinners liv i Oslo

– Afghanske kvinner dømmes av mange. Få har adgang til å fortelle deres historie som meg, sier amerikansk fotojournalist med utstilling i Oslo.

– Jeg vil at folk skal komme nær afghanske kvinner, ikke bare se krigen. Det er så mange nydelig ting ved Afghanistan som folk ikke ser, sier fotojournalist Lynsey Addario.

Hun vet hva hun prater om. Ikke mange vestlige journalister har oppnådt kontakt med afghanske kvinner på samme måte som henne. Siden i 2000 har hun reist til Afghanistan nesten hvert år for å dokumentere kvinners liv i det krigsherjede landet.

Lynsey Addario

Lynsey Addario har prøvd å dokumentere afghanske kvinners liv ved å reise til landet nesten hvert år i snart 12 år.

Foto: Kursat Bayhan

– Jeg er fra en familie med fire søstre, og har alltid vært interessert i kvinnespørsmål. Da jeg hørte at afghanske kvinner var undertrykte, reiste jeg dit for å se og dokumentere det selv.

Vil bli kjent med afghanske kvinner

Første gang var i 2000. Før tvillingtårnene og 11. september. Taliban hadde fremdeles makten i landet, og ingen ville ha Addarios bilder av afghanere.

– Jeg prøver å bli kjent med de afghanske kvinnene, men Afghanistan er et vanskelig land å penetrere på den måten. Det tar tid å bygge opp kontakter, heldigvis har jeg vært der noen år, og blitt kjent med folk. Jeg hadde ikke kunne ta disse bildene uten mine kontakter, sier hun til NRK.no.

Nå har det snudd. I 2010 sto hun som en av 20 kvinner på Operah Winfreys Power list, for hennes kraft i å være et «bærende vitne». I mars 2011 sto hun på Newsweeks liste over «150 Women Who Shake The World».

Volden i Afghanistan

Hun er en vever, lavmælt kvinne. Nybakt mor er hun også. Lille Lucas på seks uker ligger trygt i pappas armer, mens mamma møter pressen.

Hun innrømmer lett at det er tøft å reise som hun gjør. Hun vil gjerne hjelpe alle hun treffer, men har ikke anledning.

Min jobb er å dokumentere og presentere, ikke å hjelpe. Det er det mange andre som gjør.

Lynsey Addario

Addario har intervjuet nesten 200 kvinner i Afghanistan. Sikkert 80 prosent av dem blir verbalt eller fysisk mishandlet.

– Det er veldig vanlig i Afghanistan, og som kvinne er det deprimerende å se på.

Hun forteller at hun mot slutten av hvert opphold alltid begynner å kjefte på sine mannlige oversettere og kontakter, fordi hun ikke forstår hvordan de kan se på denne volden.

– Jeg spør dem og meg selv hver gang. De er omringet av så mye vold at de tror det skal være sånn.

Kvinner i Afghanistan

Lynsey Addario kommer rett inn fra London, hvor hun har bodd de siste to årene. I Norge stilles bildene hennes ut sammen med bilder tatt av den avdøde fotokunstneren Tim Hetherington, som ble drept mens han jobbet i Libya i 2010.

Utstillingen I Afghanistan var planlagt før Hetherington ble drept, og viser flere sider av dagens Afghanistan.

Der Hetherington over fem måneder har dokumentert en gruppe amerikanske soldaters opphold i Korengaldalen, har Addario konsentrert seg om kvinnene i Afghanistan. Også videodokumentarene Kabulkortene, der tre jenter i Kabul dokumenterer sin egen hverdag med et håndholdt kamera, er en del av utstillingen.

Lynsey Addarios fotoserie «Veiled Rebellion» er et nært og personlig møte med kvinneskjebner i et mannsdominert samfunn.

Opptatt av å fange følelser

– Hva beveger deg? Ikke alle ville risikere liv og lemmer for å reise inn i de områdene for å ta bilder slik du gjør.

– Virkeligheten beveger meg. Jeg vil gjerne dokumentere historien når den skjer. Det var en veldig unik tid i amerikansk historie da vi var involvert i to kriger på samme tid. Det er viktig som journalist å dekke dette.

Hun er også opptatt av å fange følelser, lidenskap og humanitære spørsmål. Og hun trekkes mot overgrep og menneskerettighetsspørsmål når hun bruker kameraet for å dokumentere.

– Jeg prøver å få med meg alle aspekter ved afghanske kvinners liv. Som vestlig ville det vært lett å ty til kun det sensasjonelle, men det er ikke det jeg vil.

Utstillingen I Afghanistan åpner på Nobels fredssenter i Oslo fredag 10. februar og står til 2.september.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP