Hopp til innhold

Foo Fighters hånte omstridt kirkesamfunn

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bandet slo tilbake mot demonstrantene fra Westboro Baptist Church med en countrysang om toleranse.

Foo Fighters holdt fredag en konsert i byen Kansas City i delstaten Missouri. På forhånd hadde kristenfanatikere fra Westboro Baptist Church (WBC) varslet at de ville møte opp for å proteste mot rockebandet.

Men før konserten var i gang, gikk Foo Fighters WBC-demonstrantene i forkjøpet og slo til med en motprotest med en countrysang om toleranse, melder NBC Action News.

Iført parykker, hatter og falske skjegg og stående på lasteplanet, hånte rockebandet de fremmøtte medlemmene med en countrysang til fansens elleville jubel.

Det amerikanske rockebandet har lagt ut videoen av hendelsen på sin offisielle side på videonettstedet Youtube.

Holdt seg rolige

Den egenskrevne låten "Keep it Clean" hånte kirkesamfunnets syn, og inneholdt blant annet følgende budskap:

– Driving all night, got a hankering for something. Think I'm in the mood for some hot-man muffins. Mmmm, sounds so fine. yes indeed.

Flere titalls WBC-demonstranter holdt seg i bakgrunnen, og møtte bandets motprotest med stoisk ro.

Det omstridte og ofte utskjelte kirkesamfunnet Westboro Baptist Church har beskyldt Foo Fighters for å fremme hor, utroskap og avgudsdyrkelse.

– God bless America

Foo Fighters-vokalist Dave Grohl avsluttet sangen med et budskap om amerikansk stolthet:

– Ladies and gentlemen, God bless America! Land of the free, home of the brave.

Rockebandet fikk støtte fra mange og jublende tilskuere, som protesterte mot kirkesamfunnets syn med plakater.

– Gud straffer USA for homoseksualitet

Westboro Baptist Church er en amerikansk religiøs gruppe ledet av Fred Phelps med hovedkvarter i Topeka i Kansas.

Westboro Baptist Church regnes ikke som en evangelisk kirke, men som en religiøs sekt. De hevder de snakker på vegne av Gud, og har et sterkt engasjement mot homoseksualitet.

De har tidligere vært til stede under begravelsen til flere amerikanske soldater som har mistet livet under krigen i Irak. De aksjonerer fordi de mener amerikanerne har «terget» på seg Gud.

Gruppeen mener blant annet at kullgruveulykken i Upper Big Branch skjedde fordi Gud straffer USA for homoseksualitet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober