Hopp til innhold

Facebook endret personvernet – igjen

Nå går det ikke lenger å ha skjult profil på nettsamfunnet, men det blir lettere å blokkere andre.

TOPSHOTS 2012 - FRANCE-INTERNET-COMPANY-STOCKS-FACEBOOK

Facebokk har innført nye retningslinjer for personvern, til sterk kritikk fra brukerne. 88 prosent var negative til de nye reglene, men det var for få stemmer til at resultatet skulle telle.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Onsdag trådte nye regler i kraft på Facebook. De nye reglene innebærer oppdaterte retningslinjer for personvernet, og hvordan Facebook forholder seg til sine brukere.

Det går ikke lenger an å gjemme seg med en skjult profil, men det skal bli lettere å blokkere andre fra å se dine bilder og hva du poster.

Kort fortalt er endringene, ifølge magasinet The Atlantic Wire:

  • Du får et nytt personvernsenter på startsiden, ved siden av anvnet ditt øverst til høyre i skjermbildet. Det skal gjøre det lettere å kontrollere hva du sprer av informasjon.
  • Oppdaterte filtre. Du kan for eksempel velge å bare vise bilder i aktivitetsloggen.
  • Lettere å fjerne hele bildealbum der du er tagget. Tidligere har dette bare vært mulig å gjøre enkeltvis på bilder.
  • Alles profiler er søkbare. Du kan ikke lenger gjemme din profil fra offentligheten.
  • Apper i Facebook må nå be om tillatelse til å gjøre endringer på din tidslinje to ganger. Først for å be om tillatelse til å bruke din informasjon, deretter for automatisk å kunne publisere innlegg på din tidslinje.
  • Flere dialogbokser. Hver gang du gjør en endring på din konto, vil du nå få en dialogboks som forklarer hva du er i ferd med å gjøre. Det er en boks som skal gjøre det lettere å bruke nettsamfunnet.

LES OGSÅ: Slik knebles meningsmotstanderne på Facebook
LES OGSÅ: Frykter for ytringsfriheten på Facebook

Men endringene er ikke problemfrie.

Facebook har fått mye kritikk det siste året for å ha endret sine personverninnstillinger uten å ta hensyn til hva brukerne selv ønsker. I juli lot nettsamfunnet brukerne stemme over nye brukerinnstillinger.

Det var et valg som ble omstridt, ettersom bare 340 000 av Facebooks én milliard brukere stemte. Nesten 300 000 av dem stemte mot endringene, men Facebook endret likevel brukerinnstillingene, fordi antallet innkomne stemmer ifølge Facebook var for lavt til å gi en troverdig framstilling av brukernes mening.

LES OGSÅ: Bruker falske Facebook-profiler for å trakassere
LES OGSÅ: Digitale mord krenker ytringsfriheten

Manglet 299 millioner stemmer

Kritikken mot Facebook går på at informasjonen rundt valgene har vært svært lite tilgjengelig. Det har vært en enorm datamengde å gå gjennom før man kunne stemme, og uansett ville det vært nødvendig at minst 30 prosent av brukerne, eller 300 millioner mennesker, skulle stemme. Ved siste valg var det 665 654 brukere som stemte, og 88 prosent var negative til de nye brukerinnstillingene.

Fordi det da manglet rundt 299 millioner stemmer, gikk Facebook hen og endret innstillingene uavhengig av det overveldende negative flertallet.

LES OGSÅ: Facebook nærmer seg 500 millioner kroner i annonseinntekter
LES OGSÅ: Facebooks verste fiende trenger 1,5 millioner til rettssak

Flere millioner skjulte brukere avsløres

Men hva har de nye innstillingene å si i praksis?

For det første er det ikke lenger mulig å ha skjult sin konto for søk. Alle navn blir søkbare, og det samme blir all informasjon du har valgt å dele offentlig, sier Facebooks produktdirektør Sam Lessin til New York Times. Det er under ti prosent av Facebooks brukere som har valgt å bruke denne funksjonen, men det betyr uansett at endringen vil medføre store endringer for mange millioner mennesker.

Men ikke alle endringer er av det illevarslende slaget. Det skal bli lettere å styre hvem du vil skal se dine innlegg og bilder, og det skal bli lettere å blokkere og på andre måter stoppe andre fra å ta kontakt med deg.

LES OGSÅ: 1 milliard er på Facebook
LES OGSÅ:

Facebook har inkludert et nytt personvernsenter, som med langt færre klikk enn før skal kunne gi deg bedre kontroll over det du publiserer.

NRK.no har tidligere skrevet flere saker om en ny debattpraksis på Facebook, der medlemmer utnytter enkelte svakheter i systemet for å utestenge meningsmotstandere fra nettsamfunnet, et fenomen som kalles masserapportering.

Under de nye personvernreglene skal det nå bli enklere å blokkere andre fra å se dine statusoppdateringer, men det er så langt uklart om Facebook vil gjøre endringer i hvordan de håndhever de underliggende reglene for hvordan man skal oppføre seg på nettsamfunnet.

LES OGSÅ: Facebook tapte ein milliard etter børsdebut
LES
OGSÅ: Facebook kan bli verdt 545 mrd.