Hopp til innhold

Frykter for ytringsfriheten på Facebook

Rådgiver i Human-Etisk forbund ble stengt ute fra å kommentere på Facebook i 24 timer, etter at han ble rapportert inn for upassende innlegg. Han mistenker en samordnet aksjon fra ekstreme meningsmotstandere, og nå slår han alarm for ytringsfriheten på Facebook.

Didrik Søderlind

Didrik Søderlind er rådgiver i Human-Etisk forbund, og en av moderatorene i nettkampanjen «Ingen liker å bli lurt». Han frykter å bli utestengt fra Facebook etter at han flere ganger er blitt rapportert inn på det han mener er helt feil grunnlag.

Foto: Arnfinn Pettersen

Didrik Søderlind ble tidligere denne uken sperret fra å kommentere på Facebook, etter at to av hans innlegg ble rapportert inn som støtende. Begge kommentarene omhandlet samme person, som Søderlind i lang tid har hatt en konflikt med.

En av kommentarene som ble meldt inn, var en kommentar der Søderlind hadde lenket til en samtale som handlet om ham selv, der to av hans argeste kritikere omtalte hans kroppsfunksjoner svært detaljert.

LES OGSÅ: Raymond Johansen: Vi må bli flinkere til å ta til motmæle
LES OGSÅ: – Ekstremisme på internett må kartlegges

Ekstrem språkbruk

Språkbruken er til tider svært ekstrem, så ekstrem at det vil være etisk betenkelig å gjengi deler av den her. Denne retorikken er blitt brukt i lang tid av samme personer, mot medlemmer av skepsisbevegelsen og miljøet rundt Human-Etisk forbund, ifølge dokumentasjon som er gjort tilgjengelig for NRK.no.

Søderlind arbeider for Human-Etisk forbund, og han deltar på Facebooksiden «Ingen liker å bli lurt», som ifølge egen beskrivelse er «en kampanje mot klarsynte, alternativmedisinere, krystallhealere og andre som utnytter folks tvil, sorg og håp med grunnløse påstander.»

LES OGSÅ: – Umulig å stoppe nettekstremister
LES OGSÅ: – Har blitt truet etter utspill om pelsdyr

Frykter å bli utestengt

Til tider har temperaturen vært svært høy, men det er første gang Søderlind er blitt utestengt. Han ser svært alvorlig på avgjørelsen hos Facebook, ettersom han er avhengig av Facebook i jobben sin, og ettersom han driver kampanjen ”Ingen liker å bli lurt” i regi av Human-Etisk forbund på samme tjeneste.

– Jeg er avhengig av Facebook i jobben min, derfor er det meget betenkelig at rapportering kan føre til utestengelse. Jeg driver aktivt som samfunnsdebattant, med temaer som til tider har høy temperatur, og det er lav terskel for å rapportere inn. Jeg frykter det går automatikk i sånne rapporteringer, og at nye klager kan føre til at jeg blir utestengt permanent, sier Søderlind.

– Hva bør Facebook gjøre?

– Det hadde kanskje vært en idé å la mennesker som er særlig utsatt for rapportering, som profilerte samfunnsdebattanter eller mennesker som jobber opp mot ekstremisme, få eventuelle rapporteringer vurdert av en moderator, ikke en datamaskin, sier han.

Googler man «masserapportering», får man en rekke treff på mennesker som beveger seg i deler av samfunnnsdebatten der temperaturen gjerne er høy. Et annet eksempel er Youssef Assidiq, som ble slettet permanent fra Facebook etter en lang konflikt med brukere fra SIAN og Norwegian Defense League.

Han skrev en kronikk om utestengelsen i Dagsavisen, der han kritiserte Facebooks avgjørelse.

LES OGSÅ: Vil inkludere nettdebatter i DLD
LES OGSÅ: Nettdebatten fortsatt aggressiv

– Saksbehandlere jobber med hver enkelt sak

Men alle innlegg modereres av saksbehandlere, ifølge Jan Fredriksson, talsmann for Facebook i Norden.

– Alle rapporteringer fra Norden håndteres i første hånd av Facebooks saksbehandlere som arbeider i Dublin i Irland. Disse saksbehandlerne bruker Facebooks brukervilkår når de modererer. Det finnes enkelte rapporteringer som prioriteres, men da gjelder det heller typer hendelser enn hvem som rapporterer. Men Facebook vokser stadig, og da vokser teamet som modererer også, skriver Fredriksson i en epost til NRK.no.

– Dette er en samfunnsdebatt med sterke stemmer, både for og mot Hvordan ser Facebook på denne typen debatter?

– Facebook blander seg ikke inn i ulike typer meninger. Facebook vil være en plattform der meninger fritt kan utveksles. Ytringsfrihet er viktig, men det følger med et ansvar for å holde seg til de regler som Facebook har laget, sier Fredriksson.

Reglene er ifølge Fredriksson skapt med tanke på at det finnes medlemmer ned mot 13 år, og på at medlemmer fra hele verden skal kunne bruke Facebook som plattform.

LES OGSÅ: Truet av nettekstremister
LES OGSÅ: – De snakker ikke for oss

– Eksempelvis er det ikke ok å true eller bakvaske andre, eller å bruke hatord. Men det finnes også innhold som kan være kontroversielt for visse mennesker, uten at det er forbudt på Facebook, sier Fredriksson.

– Hvordan kan personer som Søderlind dekke seg, om de deltar i samfunnsdebatt og ofte blir rapportert inn?

– Vi uttaler oss ikke om enkelttilfeller, ettersom det ville krevd en mye dypere bakgrunnsinformasjon enn den vi har. Derimot oppfordrer vi generelt til en ansvarsfull og konstruktiv dialog mellom mennesker. Derfor finnes ”community rules”, som saksbehandlerne går ut fra når de håndterer rapporteringer. Det gjelder alle brukere og alle grupper, sier Fredriksson.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.