Hopp til innhold

Adam (2) er Mensas yngste medlem

Foreldrene til Adam Kirby (2) skjønte at sønnen var spesiell da han 23 måneder pottetrente seg selv etter å ha lest en bok om emnet.

Adam Kirby

Lille Adam Kirkby (2) er tidenes yngste gutt som har fått innpass i IQ-klubben Mensa, 25 måneder gammel.

Foto: Skjermdump Youtube

Adam Kirby

Adam Kirby kan telle til over 1000 på engelsk, samt til 20 på spansk og japansk.

Foto: Skjermdump Youtube

Gutten lærte seg å lese da han var ni måneder gammel, en alder da de fleste andre babyer enten er fornøyde med å krabbe, eller tar sine første, prøvende skritt.

Ved ett års alder kunne han identifisere land etter form og plassere dem riktig på kartet, mens han lærte seg selv å bruke toalettet etter å ha lest en bok om pottetrening da han var 23 måneder gammel, forteller foreldrene Dean og Kerry-Ann Kirby til The Telegraph.

Les også: Kvinner overgår menn på IQ-tester – for første gang i historien

Se video av Adam (her 29 måneder gammel) som ramser opp det periodiske system:

Du kan se flere videoer som Adams far har lastet opp på Youtube her.

Høye forventninger

To år gammel tok Adam en IQ-test som ga ham en score på 141, og 25 måneder gammel ble han tatt opp i Mensa som det nåværende yngste medlemmet – riktignok én måned eldre enn britiske Elise Tan-Roberts (nå 6) var da hun ble Mensa-medlem i 2009.

– Adam er virkelig ivrig, det er ikke vi som presser ham. Han elsker å utfordre seg selv, og kjeder seg veldig fort hvis han ikke leser, skriver eller legger et komplisert puslespill, sier faren til The Telegraph.

Les også: Slik gikk det da NRKs journalist tok Mensas IQ-test

Foreldrene innrømmer imidlertid at de startet tidlig med å oppfordre sønnen til å oppsøke nye utfordringer.

– Vi hadde en forventning om at han skulle prestere tidlig, og sørget derfor for at vi oppdro ham på en måte som gjør at han ønsker dette selv, i stedet for at vi skal presse ham.

Foreldrene jobber innenfor IT- og finansbransjen, men selv om de selv er høyt utdannet vil de ikke påstå at «geni-genene» er noe 2-åringen har arvet fra dem.

Adam er med sin IQ på 141 én av 19 barn i førskolealder som er medlem av britiske Mensa.

Oppsøkes av norske foreldre

Steinar Hem, leder av norske Mensa, synes ikke det er spesielt eksepsjonelt at en toåring er medlem av Mensa. Han påpeker at foreningen er for de to prosent av befolkningen som har høyest IQ, og at det betyr at også to prosent av toåringene vil være smarte nok til å bli medlem.

– En IQ endrer seg ikke gjennom livet. Det er derimot ikke like enkelt å teste et barn i 2-4-årsalderen, som det er å teste eldre barn man lettere kan kommunisere med, forklarer Hem til NRK.no.

Les også: Mensa er på utkikk etter flere smartinger

Mensa-lederen forteller at de hvert år blir kontaktet av et hundretalls foreldre som ønsker å teste barna sine, samt få tips og råd til hvordan de best kan hjelpe avkommet til å få de utfordringene de trenger gjennom skoletiden og resten av oppveksten.

– I Norge har ikke barnehagene noe system for å fange opp spesielt begavede barn. Dette blir som regel ikke noe tema før tidlig barneskole, når barn som allerede kan lese, skrive og regne blir et «sosialt problem» fordi de er urolige og kjeder seg, forteller Hem.

Les også: Mens jevnaldrende går i bleier, er Sherwyn (3) Mensa-medlem

Tester barna

Da er det mange foreldre som velger å ta en såkalt «WISC»-test på barnet for å få en omfattende utredning av psykolog som kan si om poden er spesielt intelligent. Deretter kan Mensa bistå med råd om skoler og andre utdanningsinstitusjoner som tilbyr passende utfordringer.

– Disse foreldrene tar ikke kontakt med oss for å få vite hvordan barnet skårer på en IQ-test, men for best å kunne tilby barnet utfordringer tilpasset deres nivå.

Les også: I denne skoleklassen er alle like smarte som Einstein

Av de som aktivt har oppsøkt Mensa Norge for medlemsskap, er yngstemann 12 år gammel. 1183 personer er per i dag medlemmer av foreningen, som er for personer som har skåret over 131 poeng på IQ-testen.

Mensas offisielle test har en anbefalt nedre aldersgrense på 16-18 år, men foreningen aksepterer også resultater fra andre tester så lenge de er gjennomført hos en autorisert psykolog.