Hopp til innhold

– Det er OK å være vanlig

Pedagog og høgskolelektor Mattias Øhra tar et oppgjør i selvrealiseringen og mener det har blitt et tabu å være normal.

Mattias Øhra

Mattias Øhra, pedagog og høgskolelektor ved Høgskolen i Buskerud.

Foto: Lina Gaganis / NRK

Vi må tørre å være alminnelige, sier pedagog og høgskolelektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Han sier at det store presset på å være spesielle og eksepsjonelle skader ungdommen.

– Vi skal selvfølgelig forstå at ungdommene er unike og spesielle, men når vi bare har fokus på at ungdommene skal være så spesielle, eksepsjonelle, kreative og unike opplever mange det som press, Mattias Øhra.

Les også: - Kommer de til å ta ansvar?

Høgskolelektoren har selv forsket på hvordan ungdommene har det i ti år og han sier at den omfattende selvrealiseringen stresser ungdommen.

En glansbildeverden

Dagens ungdom er ifølge Øhra mer fornuftige enn noen gang. Ungdommene i dag er flinke på skolen, de er opptatt av å leve sunt, de ruser seg mindre og røyker mindre.

Les også: Lektor ved Politihøgskolen: – Ungdommene har aldri vært bedre enn nå

– Men i disse dataene ser man at midt oppi denne flinkheten opplever mange stress. Over femti prosent av jentene i Vestfold sier at de ofte opplever livet som et slit.

Han trekker frem at flere unge jenter i ungdomsårene føler en plikt til å leve opp til et fysisk umulig oppnåelig skjønnhetsideal.

Selvrealiseringsjaget

Han sier også at dagens ungdom i mye større grad en tidligere har sine foreldre som forbilder. Fokuset på å vise frem alt man har og oppnår bidrar til å presse ungdommen til å etterstrebe en autentisk selvrealisering.

Les også: Ti år med offentlig privatliv

– I dagens samfunn lever vi på toppen av behovspyramiden og bruker alt av energi på selvrealisering. Vi har blitt rike og vi har muligheter til å realisere oss selv. I tillegg har vi mange valg og vi må vise at vi tar de riktige valgene.

Dropp Birken-skryt

Han mener at fordi foreldrene har så stor innflytelse på ungdommene i dag må de rette blikket ut fra den personlige boblen.

– Man ser foreldre i dag som hele tiden viser hvor vellykkede de er. Hvor de har tatt ferien sin, cupcakes, dietter og personlige rekorder i Birken.

– Jeg tror at vi voksne som er større forbilder nå enn før vi må kunne snakke ned kravet om autentiske selvrealisering og vi må snakke ned menneskene som viser catwalken av sitt liv.