Hopp til innhold

Brasils vekst og fall: – Utviklingen går i feil retning

RIO DE JANEIRO (NRK): Da norske Hans Ellingsen sjøsatte et nytt skip utenfor Rio i 2005, var det brasilianske oljeeventyret på vei opp. Nå er samme mann – for første gang på ni år – pessimist.

Brasil Fifa

Noen gutter maler FIFA World Cup Brazil 2014 på veggen i favelaen i Rio de Janeiro.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Etter et tiår med forbløffende vekst og fremgang, opplever Brasil nå en kraftig økonomisk blåmandag.

Det brasilianske oljeeventyret har det siste tiåret fått mer enn hundre norske selskaper til å etablere seg i Brasil. Nå har veksten stanset, børskursene har falt kraftig, og utenlandske investorer trekker seg ut av landet.

Fra optimist til pessimist

Jeg husker godt den første gangen jeg møtte Hans Ellingsen. Året var 2005, og selskapet han var sjef for skulle sjøsette et nytt, flott supplyskip utenfor Rio. Det var en stor seremoni med musikkorps, prominente gjester og et tusentall tilskuere – blant dem arbeiderne som hadde bygget det nye skipet. Jeg laget en reportasje om «det brasilianske oljeeventyret», og mitt intervju med Hans Ellingsen var preget av den enorme optimismen som preget Brasil på denne tiden.

Ellingsen

NORSK VETERAN: Hans Ellingsen er en veteran i det norske forretningsmiljøet i Rio, og er ikke lenger optimist når det gjelder utviklingen i Brasil.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Og de neste årene strømmet norske selskaper til sambalandet. Snart var mer enn hundre selskaper på plass, og investeringene steg til over hundre milliarder kroner.

I løpet av disse årene hadde jeg hatt mye kontakt med Hans Ellingsen – en sympatisk, tidligere sjømann fra Skudeneshavn, med godt humør og ukuelig optimisme.
Han har opplevd mye av den fremgangen som mange drømte om da «oljeeventyret» startet. Men de siste årene har mye gått galt for Brasil, og da jeg møtte Hans Ellingsen igjen for noen dager siden, ga han uttrykk for en dyp skuffelse over utviklingen.

Viktoria

NORSKE SELSKAPER: Norske selskaper har investert mer enn 100 milliarder kroner i Brasil. Her er selskapet Norskan’s offshorefartøy «Vitoria» klar for sjøsetting.

– For første gang i mine 15 år som bedriftsleder i Brasil må jeg innrømme at jeg pessimist. Situasjonen er svært vanskelig, og utviklingen går dessverre i gal retning, sier han resignert.

Lykkens tiår

Den 1. januar 2003 overtok Luiz Inacio da Silva, populært kalt «Lula», som Brasils president. Maktskiftet var et vannskille i brasiliansk politikk. For første gang inntok en representant for landets fattige befolkning i presidentstolen, og det manglet ikke på advarsler fra landets mektige overklasse.

Lula

REPRESENTANT FOR DE FATTIGE: Brasils president fra 2003-2011, Luiz Inacio Lula da Silva, her etter å ha stemt for forbud mot salg av skytevåpen. Han er mest kjent for Familiefondet, et omfattende program for å få folk ut av fattigdom.

Foto: PAULO WHITAKER / REUTERS

– En tidligere kommunist som president er en trussel for landet. Han vil ødelegge Brasils økonomi, mener en kommentator i høyreavisen O Globo.

Selv om en del rike brasilianere flyttet pengene sine til utlandet, og selv om høyrepressen fortsatte sin svartmaling av Lula, ble alle negative spådommer gjort til skamme. De neste årene ble de beste i landets historie. Årene under Lula er blitt betegnet som «Lykkens tiår» for Brasil.

Lula olje

«DET BRASILIANSKE OLJEEVENTYRET»: Brasils tidligere president Lula da Silva med hendene fulle av olje under et besøk på en oljeplattform.

Foto: HO / Reuters

  • Økonomien vokste kraftig, noe som førte til at Brasil passerte Storbritannia og ble verdens sjuende største økonomi
  • Det ble skapt titusener av nye arbeidsplasser
  • Mye av utenlandsgjelda ble nedbetalt.
Brasil kontrast

KONTRASTER: Brasil er et av de land i verden som har størst forskjeller mellom fattig og rik. Her den rike bydelen Ipanema i Rio, med favelaen Cantagalo i bakgrunnen.

Familiefondet

Det som først og fremst blir husket fra Lula-perioden er «Bolsa Familia», også kjent som Familiefondet – det mest omfattende system for inntektsoverføring i verden. Rundt en fjerdedel av innbyggerne i Brasil har på det beste nytt godt av dette hjelpetiltaket, som fører til at utrolige 30 millioner mennesker kommer ut av fattigdommen og blir en del av den nye brasilianske middelklassen.

Men Lula-regjeringens radikale politikk har hatt sin pris. Det regjerende Arbeiderpartiet (PT) har ikke flertall i nasjonalforsamlingen, og må drive utstrakt politisk hestehandel for å få gjennom sine hjertesaker. Og da det ble avslørt at partiet har laget et hemmelig system for bestikkelser av folkevalgte – det såkalte Mensalão – den store månedslønna – opplever Lula og hans regjering en dyp krise. Men presidenten selv blir ikke offisielt anklaget for korrupsjon.

På den annen side er regjeringen heldig da det blir funnet enorme oljeforekomster utenfor Brasils kyst, og hele den internasjonale oljeindustrien strømmer til landet for å investere.

I tillegg lykkes det Brasil å bli tildelt verdens to største idrettsarrangementer – VM i fotball i 2014 og De olympiske sommerleker i 2016.

Livet i favela

Jeg møter Silvia Gomes, en 75 år gammel beboer i Rocinha, Rio de Janeiros og Brasils største slumområde. Hun sitter på en trapp foran hjemmet sitt – en rønne av et hus der hun har bodd hele sitt liv. Silvia Gomes er et fantastisk menneske. Hun er vittig og skarp og utstråler en stor verdighet. Og hun har ingenting godt å si om Brasils rike overklasse.

Silvia Gomes

BOR I FAVELAEN: Silvia Gomes har fått lite eller ingenting ut av «lykkens tiår». Ikke har hun fått penger fra familiefondet, og ikke ser hun noen bedring etter at myndighetene startet sin store offensiv for å «pasifisere» Rios slumområder.

– De kunne ha gjort mer for oss. De gjør ingen verdens ting. Hvis jeg skulle ha ventet på hjelp fra de rike hadde jeg ikke hatt noe å leve av, sier hun med en sarkastisk latter.

Silvia Gomes har fått lite eller ingenting ut av «lykkens tiår». Ikke har hun fått penger fra familiefondet, og ikke ser hun noen bedring etter at myndighetene startet sin store offensiv for å «pasifisere» Rios slumområder.

Fredsstyrker

Det er likevel et faktum at det har skjedd store endringer i mange av de såkalte «favelaene». De siste årene har myndighetene fordrevet narkobandene som tidligere styrte disse områdene, og de har opprettet såkalte fredsstyrker – Unidades de Polícia Pacificadora – i nærmere 40 slike områder. Det har bedret sikkerheten for beboerne radikalt, men fortsatt har lite skjedd når det gjelder sosiale tiltak, som bedre vannforsyning, bygging av skoler og bedring av helsevesenet.

Artikkelen fortsetter under bildet

The Pacifying Police Unit

FREDSSTYRKER: Såkalte fredsstyrker- Unidades de Polícia Pacificadora- har bedret sikkerheten for beboerne i favelaene radikalt, men fortsatt har lite skjedd når det gjelder sosiale tiltak.

Foto: Felipe Dana / Ap

– Jeg hadde ingen problemer med narkotikabandene. De plaget ikke meg, så jeg merker ikke så stor forskjell, sier Silvia Gomes.

– Og jeg ser ingen ting til de store offentlige investeringene som skulle komme her etter at «bandittene» var borte. Uansett vil det nok komme for sent for meg. Jeg har jobbet og jobbet og jobbet, men nå svikter helsa. Jeg greier ikke mer, sier 75-åringen i favelaen Rocinha.

Viktig valg

Til høsten er det valg her i Brasil, og det store spørsmålet er om Lulas etterfølger Dilma Rousseff vil få fire nye år i presidentpalasset i Brasília. De omfattende protestene foran VM i fotball viser at regjeringen er presset, men fortsatt ligger Dilma Rousseff klart foran på meningsmålingene. Hennes største politiske utfordring er at den økonomiske utviklingen i Brasil nærmest har stagnert de siste to-tre årene, og for utenlandske investorer er «det brasilianske oljeeventyret» i dag bare en fjern drøm, sier Hans Ellingsen:

Dilma

PRESIDENT DILMA: Brasils president Dilma Rousseff er fortsatt favoritt foran høstens valg, men protestene mot fotball-VM sliter på populariteten.

Foto: EVARISTO SA / Afp

– Første og fremst må vi slå fast at optimismen har vært altfor stor. Et godt eksempel er den brasilianske investoren Eike Battista, som for et par år siden var en av verdens rikeste menn, med en formue på nærmere 200 milliarder dollar, sier han.

Men i fjor høst gikk Battistas selskap dundrende konkurs, fordi han baserte hele imperiet sitt på en olje han trodde han hadde funnet, og da de skulle begynne å produsere så viste det seg at det var ikke olje.

– Så det har vært en overdreven optimisme, som nok til en viss grad ligger i kulturen, sier Ellingsen.

Vanskelig land

Brasil er i et ekstremt vanskelig land å drive forretning i, ifølge den norske forretningsmannen.

Vi blir tvunget til enten å ansette ukvalifisert arbeidskraft, eller å godta enorme lønnskrav fra dem som er kvalifisert.

Hans Ellingsen om norsk business i Brasil

– Jeg har sett mange toppledere komme inn fra fjern og nær og tror de kan verden fordi de har vært alle steder. Og når de kommer hit får de seg en smell. Så her må man må være ytterst forsiktig og pinlig nøyaktig i alt man gjør. Det er veldig mange feller å gå i. Du må ha gode rådgivere, og du må finne folk å jobbe sammen med som du kan stole på, sier han.

Et av de største problemene for norske selskaper i Brasil er bestemmelsene om «Local content» – at den overveiende delen av arbeidsoppgavene skal gjøres av brasilianere. I prinsippet mener alle dette er riktig, og det ble også innført i Norge da oljevirksomheten i Nordsjøen startet. Men i Brasil er problemet at landet ikke greier å utdanne nok dyktige folk, noe som skaper store problemer for bedriftene, ifølge Ellingsen.

– Vi blir tvunget til enten å ansette ukvalifisert arbeidskraft, eller å godta enorme lønnskrav fra dem som er kvalifisert. Dette har ført til at det nå koster 50 prosent mer å bygge en båt i Brasil enn i høykostlandet Norge, sier han hoderystende.

Korrupsjon

«Brasil er ikke for nybegynnere», lyder et kjent ordtak blant utlendinger som bor i her. Og mange av de norske selskapene som etablerte seg her for noen år siden har smertelig erfart dette.

Hvis dere ikke kan landet, eller har dyktige folk som kan hjelpe dere, så er det best å bli hjemme.

Hans Ellingsens råd til andre som vil starte opp i Brasil

– Hvis man ikke kan Brasil bør man ikke gå inn i dette markedet. Og til dem som vurderer å satse på Brasil nå vil jeg si: Hvis dere ikke kan landet, eller har dyktige folk som kan hjelpe dere, så er det best å bli hjemme. Det er allerede flere norske selskaper som har trukket seg ut etter å ha brent fingrene kraftig. Det har vært en dyr lærdom, sier han.

– Og hva er det største problemet når man skal drive forretning i Brasil?

– Det største problemet er etter min oppfatning korrupsjon. Det finnes på alle nivåer i samfunnet, og det er fryktelig vanskelig å få bukt med. Jeg vil nesten si at det er en del av DNA-en i dette landet, sier han.

Ellingsen mener at alle de andre store problemene i Brasil, som fattigdom og kriminalitet, langt på vei kunne vært løst dersom det ikke var korrupsjon. Og årsaken til at korrupsjonen fortsetter, er at korrupte politikere ikke har noen interesse av å bekjempe den, legger den norske Brasil-veteranen til.

SISTE NYTT

Siste nytt