Hopp til innhold

– Vi bruker sosiale medier til å finne ut hvor mange som er blitt drept

Et halvt år etter revolusjonen i Egypt er bloggeren Nora Younis kandidat til fredsprisen, mens Wissam Tarif hver dag bruker sosiale medier i kampen mot diktaturet i Syria.

Feiring i Kairo med Nora Younis innfelt

En demonstrant holdt en laptop i været for å vise sosiale mediers rolle unde feiringen på Tahrir-plassen i Kairo etter at Egypts president Hosni Mubarak hadde gått av. Nå kan menneskerettighetsaktivisten, journalisten og bloggeren Nora Younis (innfelt) få nobelprisen etter den arabiske våren.

Foto: Dylan Martinez / Reuters/NRK

Fredag i neste uke blir det kjent hvem som har vunnet Nobels fredspris i år.

Et av navnene som går igjen i spekulasjonene er den egyptiske menneskerettighetsaktivisten, journalisten og bloggeren Nora Younis.

Nora Younis

Den egyptiske bloggeren Nora Younis var en av de sentrale personene i den egyptiske våren.

Foto: Nora Younis' twitterside

Helt siden de første opptøyene startet i Tunisia i desember i fjor har sosiale medier vært sentrale i den arabiske våren.

Da opptøyene var på det kraftigste i månedsskiftet januar/februar i år prøvde egyptiske myndigheter å stenge internettforbindelsen med omverdenen, men Google og twitter fant i fellesskap en omvei rundt blokaden.

– Sosiale medier ble en del av den vanlige egypters liv og det var noe nytt. Det var en som en infeksjon eller domino-effekt som feide over hele regionen, sier Nora Younis til NRK.

Aktiv på twitter

Nora Younis var særlig aktiv på sin twitter-side under den egyptiske våren.

Hun er ikke i tvil om at sosiale medier spilte en avgjørende rolle under opprøret mot Mubarak-regimet, men mener ikke at det var avgjørende.

– Folk hadde kommet til å eksplodere uansett, men det gikk raskere med sosiale medier, sier Nora Younis.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter på Tahrir-plassen

Demonstranter på Tahrir-plassen 9. mars i år ved siden av et telt dekorert med logoene til Facebook og Twitter.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

Tilfeldig start som opposisjonell

At Nora Younis skulle bli en av de sentrale i den egyptiske våren skyldtes at hun en maidag i 2005 var på feil sted til feil tid, eller kanskje heller på riktig sted til riktig tid.

Hun var tilstede ved en protest i Kairo der politiet angrep et 30-talls kvinner og slo og trakasserte dem seksuelt, skriver Christian Science Monitor.

Younis tok bilder av politiet mens de angrep kvinnene og ble selv slått i hode og bein med køller.

Da den unge kvinnen i ettertid gikk til politiet for å anmelde saken ble hun avvist, og hun har selv sagt at det var vendepunktet som fikk henne til å kaste seg inn i protestene mot regimet for fullt.

Aktivitetene hennes førte til at hun i 2008 fikk en pris for å ha vist mot av den New York-baserte menneskerettighets-organisasjonen Human Rights First.

Nå mener hun at sosiale medier er viktige i kampen for å fortsette kampen for demokrati også etter at diktatorene er styrtet.

– Det er noe som har skjedd etter revolusjonen og det gjelder for nabolandene Libya og Tunisia også, sier Nora Younis til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter på Tahrir-plassen

Demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo 5. februar i år på vei forbi en graffiti som hyllet twitters rolle i kampen for å få styrtet Egypts president Hosni Mubarak.

Foto: STEVE CRISP / Reuters

Kjemper mot Assad-regimet

Wissam Tarif

– Eksplosjonen i Midt-Østen kom da vi skjønte at sosiale medier var viktige verktøy for oss. Vi kan jakte på diktatorer og vi kan kreve vår frihet, sier Wissam Tarif til NRK.

Foto: Leif Carlsson / NRK

Mens Nora Younis og hennes egyptiske venner fikk styrtet sin diktator i vinter, kjemper den tidligere direktør for menneskerettighetsorganisasjonen Insan, Wissam Tarif, mot president Bashar al-Assad og hans regime i Syria hver dag.

Også Tarif forteller hvor viktig sosiale medier er i kampen mot undertrykkerne.

– Sosiale medier har vært helt avgjørende for oss. Vi bruker det til å finne ut hvor mange som er blitt drept, hvor de er drept og under hvilke forhold de ble drept, sier Wissam Tarif til NRK.

Også Tarif bruker sin twitter-konto aktiv i kampen mot det syriske regimet.

Han trekker også frem at sosiale medier har gitt de opposisjonelle en mulighet til å kommunisere uten å bli overvåket av myndighetene.

– Sosiale medier har også vært viktige for at folk har kunnet kommunisere sikkert, både i samme by og mellom forskjellige byer, sier Wissam Tarif til NRK.

Brasiliansk helt i Midt-Østen

Karikatur av Carlos Latuff på twitter

En karikatur av Carlos Latuff i forbindelse med at sivilie blir stilt for militære domstoler i Egypt, lagt ut på twitter 26. august i år.

Foto: SERGIO MORAES / Reuters

Mens aktivister som Nora Younis og Wissam Tarif opererer fra Midt-Østen, har brasilianske Carlos Latuff blitt helt i regionen uten annen tilknytning enn at han har en libanesisk bestefar.

Den 42 år gamle karikaturtegneren fra Rio de Janeiro har fra de første opptøyene i Tunisia i desember lagt ut sine tegninger på sin twitter-konto.

Tegningene er så blitt lastet av demonstranter og trykket på t-skjorter og plakater.

Fra Bahrain til Egypt til Libya er Carlos Latuffs tegninger blitt et satirisk symbol på raseriet mot det undertrykkende kreftene i regionen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Karikatur av Carlos Latuff

En karikatur av Carlos Latuff som viser Muammar Gaddafi (t.v.), en libysk opprører og USA president Barack Obama. Karikaturen ble lagt ut på twitter 22. august i år.

Foto: Reuters

Gøhre ledet symposium

I forrige uke ledet utenriksminister Jonas Gahr Støhre Trygve Lie-symposiet i New York der både Nora Younis og Wissam Tarif var tilstede.

Symposiet handlet nettopp om hvilken rolle sosiale medier spiller for å fremme demokrati og menneskerettigheter.

– Internett og sosiale medier er kanskje den viktigste kommunikasjonsutviklingen siden Gutenberg oppfant trykkekunsten. Den gang var det store politiske og sosiale omveltninger. Det ser vi også nå, men mye, mye raskere, sier Støre.

Video Twitter-siden til Nora Younis

Se Jon Gelius' møte med Nora Younis og Wissam Tarif.

SISTE NYTT

Siste nytt