Hopp til innhold

Provestlig valgseier i Ukraina

Partiene som ønsker nærmere samarbeid med EU og Vesten gikk seirende ut av valget i Ukraina. Da resultatet ble kjent, ble det meldt om nye angrep i Donetsk.

Morten Jentoft kommenterer valget i Ukraina.

NRKs Moskva-korrespondent Morten Jentoft sier valgresultatet viser at ukrainerne ønsker et nærmere samarbeid med EU og Vesten.

Partiene til sittende president Petro Porosjenko og statsminister Arsenij Jatsenjuk fikk nesten like stor oppslutning, rundt 22 prosent hver, ifølge tall mandag morgen.

Petro Porosjenko

Petro Porosjenko kan nå styre Ukraina i retning Vesten

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Disse partiene ønsker sterkere samarbeid med EU og en løsning på krisen øst i landet, der russiskvennlige opprørere har herjet siden februar.

– Jeg vil ha slutt på krigen og vil at landet skal bli medlem i EU. Men jeg tviler på at det skjer snart, sier velgeren og pensjonisten Bogdan Golobutski til AFP.

Timer etter at valglokalene stengte, takket Porosjenko velgerne for at de hadde stemt fram et demokratisk, reformvennlig, proukrainsk og proeuropeisk flertall.

Avviste nasjonalistene

Totalt 29 partier kunne stemmes på i parlamentsvalget, som er det første siden opprøret som kastet president Viktor Janukovitsj startet i vinter.

Arsenij Jatsenjuk

Det er trolig at Arsenij Jatsenjuk får fortsette som statsminister i Ukraina.

Foto: ANDREW KRAVCHENKO / Afp

Velgerne har ikke gitt særlig støtte til partiene som har kjempet for mer nasjonalistiske krefter i Ukraina. I stedet er det blokken til Porosjenko og Jatsenjuk som står igjen som seirende.

– Dette viser at de ikke ønsker noen monopolisering av makten. Ukrainere vil ikke at én person skal styre alt, sier NRKs Moskva-korrespondent Morten Jentoft.

Resultatet er omtrent som spådd på forhånd.

Ny uro i øst

Valget ble imidlertid preget av den sterke uroen i Ukraina.

Kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske opprørere fortsetter flere steder i regionene Luhansk og Donetsk, til tross for at partene har inngått en våpenhvile.

Mandag morgen kom det meldinger om nye granatangrep i Donetsk, ifølge AFP.

Fem millioner fikk ikke stemme

Konflikten gjør også at svært mange velgere ikke kunne stemme ved valget. Omtrent fem millioner ukrainske statsborgere i Donetsk, Luhansk og den russisk annekterte Krim-halvøya fikk ikke delta, og oppslutningen var også lav flere andre steder.

Valgoppslutningen endte til slutt på 52,7 prosent.

– Kommentatorer mener dette ikke gir et demokratisk valg, selv om det er regnet som gyldig og vil bli respektert, sier Jentoft.

Internasjonale observatører har også vært svært bekymret for effekten volden har hatt på valget øst i landet, der kandidater er blitt angrepet, skriver BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt