Hopp til innhold

Nekter å ta imot drivende flyktningskip utenfor Thailand

En fiskebåt med 350 flyktninger om bord driver rundt på havet utenfor Thailand. Minst 10 skal være døde, men ingen ønsker å ta dem imot.

Båt med flyktninger

Fiskebåten har vært på havet i tre måneder, og for 10 dager siden forlot mannskapet båten.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

Flyktningene har drevet rundt i Andamanhavet i flere dager uten mat og vann. Enkelte drikker sin egen urin for å overleve, skriver BBC.

BBCs reporter på stedet forteller at mannskapet har forlatt flyktningene og ødelagt motoren om bord. De omkomne skal ha blitt kastet over bord.

– Flyktningene roper til oss og ber om hjelp. Vi har sett at flere drikker sin egen urin fra flasker, forteller reporteren.

Nektes å legge i land

Torsdag nektet thailandske myndigheter flyktningene, som tilhører den forfulgte minoritetsgruppen rohingya i Myanmar, å legge til land.

Flyktninger sier at ti personer har omkommet i løpet av den tre måneder lange båtferden fra Myanmar.

Det er 50 kvinner og 84 barn om bord fiskebåten, og mange oppholder seg under pledd som er hengt opp for å beskytte dem mot dem solen.

Ifølge flyktninger om bord på båten utenfor kysten av Malaysia har de måttet drikke urin for å overleve.

Tauet tilbake

Flyktningene ble forlatt av mannskapet om bord for flere dager siden, og ble oppdaget av thailandske fiskere onsdag. Først ble fiskebåten tauet inn i malaysisk farvann før det ble tauet tilbake til kysten av Thailand.

Thailandske myndigheter sier de har nektet flyktningene å gå i land, men at de har gitt dem mat og vann.

Båt med flyktninger

Det er flere barn om bord det drivende skipet.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

Tusenvis driver rundt

løpet av årets første tre måneder har om lag 25.000 flyktninger fra Myanmar og Bangladesh dratt til sjøs, en dobling sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge FN.

– Det er viktig at det deles på ansvaret for å få disse personene i land. Førsteprioriteten må være å redde liv, sier Volker Turk hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Malaysia har svart at UNHCR bør finne et annet land til de trengende. Thailand har også etterlyst mer hjelp fra internasjonale organisasjoner.

Om lag 6.000 rohingya-flyktninger antas å drive rundt på havet.

– Behandles humant

Opptrappede aksjoner mot menneskesmuglere gjør at disse smuglerne ikke lenger tør å ta båtene til land. Malaysia har selv økt kystvaktaktiviteten, etter at om lag 1.000 flyktninger fra Myanmar og Bangladesh ankom øya Langkawi tidligere i uka.

Det er allerede over 150.000 flyktninger i Malaysia. 94 prosent av disse kommer fra Myanmar, ifølge malaysiske myndigheter.

Den malaysiske viseinnenriksministeren Wan Junaidi sier mener det ikke er noe i veien for at flyktningene skal returnere til hjemlandet, med mindre det er noe galt med båten deres.

– Vi har vært greie mot dem som har tatt seg over våre grenser. Vi har behandlet dem humant, men de kan ikke svømme over kystlinjen vår på denne måten. Det er ikke krig i hjemlandet deres, sier Wan Junaidi.

Langkawi

SISTE NYTT

Siste nytt