Normal

FN: – Flere tusen kan dø

Flyktningorganisasjoner og FN frykter at mennesker som driver på havet i Sør-Øst Asia skal dø av sult og vannmangel. De ber myndigheter i området om umiddelbart å komme migrantene til unnsetning.

Ulovlige migranter fra Bangladesh på politistasjonen i Langkawi

Ulovlige migranter fra Bangladesh venter på politiets hovedkvarter i Langkawi, Malaysia. Trolig driver nå rundt 8.000 migranter på sjøen, mange av dem uten vann og mat.

Foto: MANAN VATSYAYANA / Afp

Trass nødrop fra FN og flyktningorganisasjoner: Indonesias marine erkjenner at den lot en båt med flere hundre migranter fra Myanmar og Bangladesh seile sin egen sjø.

Det er usikkert om dette er den samme båten med flyktninger og migranter som er forlatt på havet av menneskesmuglerne, og som nå skal være utenfor kysten til både Thailand og Malaysia.

En mann fra den etniske gruppen Rohingya trygler om at de blir reddet, etter at han hadde snakket med sin kone på telefon. Hun er om bord sammen med tre av deres barn, skriver AFP.

– I nærheten av land

Rohingyaene hører hjemme i Myanmar, men er en av de mest forfulgte og diskriminerte folkegruppene i verden, og mange har flyktet til Bangladesh og områder som grenser til Thailand.

Også migrantorganisasjonen The Arakan Project, har snakket med folk i denne båten. Det skal være 350 personer om bord, rundt 50 av dem er kvinner, og 84 er barn.

– De fortalte oss at de har vært uten vann og mat i tre døgn, og har bedt om å bli reddet umiddelbart, sier grunnleggeren av Arakan Project, Chris Lewa, til AFP.

Personene om bord skal ha sagt at de er usikre på hvor de befinner seg, men at de tror de er i nærheten av Thailands sørlige grense til Malaysia.

– De sier at de kan se kysten, så vi vet at de er i nærheten av land, sier Lewa.

– Væter barnas lepper med saltvann

Mannen til en annen Rohingya-migrant som nå er ute på havet et sted, sier at han hadde fått en kort samtale med henne på telefon.

– Hun fortalte at de verken har mat eller vann. Og når barna eller babyene gråter, så væter de leppene deres med litt saltvann, sier Mohammed Hashim gråtende til AFP.

– Hun sa til meg: «Du må hjelpe oss, ellers kommer vi til å dø», fortalte den sønderknuste mannen.

Det er uklart om det gjelder den samme båten, men også dette fartøyet ble forlatt av smuglerne.

Nesten 2.000 båtflyktninger, blant dem mange fra den etniske gruppen Rohingya, har svømt i land, blitt reddet, eller også avskjæret av Malaysia og Indonesia, de siste dagene.

Mange av dem er tynne, og har svak helse etter flere uker på sjøen. The Arakan Project mener at rundt 8.000 personer driver rundt på havet.

Smuglerne har endret sine ruter og forlatt sine ofre til en uviss skjebne, etter at Thailand nylig oppdaget mange graver i jungelen på grensen til Malaysia, og nå prøver å komme menneskesmuglingen til livs.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt