Hopp til innhold

Stoltenberg tviler på russernes forklaring

NATO-sjefen mener å ha bevis for at russernes krenkelser av tyrkisk luftrom ikke var tilfeldig. Dette er svært alvorlig, sier Jens Stoltenberg.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gestikulerer på en pressekonferanse

Jens Stoltenberg vil ikke spekulere i russernes motiver. Han har ikke hatt kontakt med Moskva etter hendelsen.

Foto: Virginia Mayo / Ap

– Jeg kan ikke kommentere om russerne hadde låst avfyringskontrollen mot tyrkiske fly, men basert på etterretningsopplysninger kan jeg si at dette ikke ser ut som et uhell, sier NATOs generalsekretær i alliansens presserom i Brussel.

Ingen forklaring

Tyrkia, med NATOs nest største hær, sendte opp jagerfly for å eskortere ut russiske kampfly, som hadde beveget seg over grensa fra Syria. Overtrampet gjorde at NATOs ambassadører kom sammen i går kveld og fordømte det de omtaler som Russlands «uansvarlige opptreden».

– Det skjedde to ganger og krenkelsen av luftrommet varte mye lengre enn tidligere krenkelser i europeisk luftrom, sier Stoltenberg. Han mener Nato ikke har fått en troverdig forklaring på hva som skjedde.

Russland har, ifølge Reuters, svart at det er snakk om et uhell, en navigasjonsfeil, at det ikke skal skje igjen, og at det ikke er nødvendig å se etter konspirasjonsteorier.

Nye bombetokt

Stoltenberg ber Russland være åpen om innsatsen i Syria for å unngå farlige situasjoner. Han viser til den militære kontakten mellom Nato og Russland og at disse linjene må brukes.

NATO-sjefen er også bekymret for at den russiske bombingen ikke er rettet mot ekstremistene i Den islamske staten (IS). Også Syrias opposisjonsgrupper og sivile blir rammet, hevder Stoltenberg.

I dag melder den syriske statskanalen at russiske fly bomber mål i og rundt Palmyra og Aleppo, som kontrolleres av IS. Det skal være første gang de bomber her.

Kan bombe Irak også

Russland har ikke soldater på bakken i Syria og kommer heller ikke til å gjennomføre bakkeoperasjoner, sier lederen for Dumaens forsvarskomite, Vladimir Komojedov, til nyhetsbyrået RIA. Han sier landet også forsøker å blokkere russerne, som frivillig vil reise til krigen i Syria.

RIA skriver også at Russland vurderer å utvide luftkrigen mot militante i Syria til Irak hvis det kommer en forespørsel om det fra Bagdad. Opplysningene har de fra lederen for det russiske føderasjonsrådet, Valentina Matvijenko.

Russia Putin Vladimir Putin, Alexander Lukashenko, Valentina Matvijenko
Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

Matvijenko, som leder det øverste kammeret i nasjonalforsamlingen, sier at den irakiske regjeringen ennå ikke har spurt, men at en eventuell forespørsel kommer til å bli vurdert.

Iraks mektigste Iran-støttede milits, Badr-brigaden, meldte i går at den gjerne ser at Russland deltar i luftkrigen mot ekstremistene.

Danmark tilbake?

Den danske regjeringen vurderer å sende kampfly til Syria, erfarer nyhetsbyrået Ritzau.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sier til Folketinget at regjeringen åpner for et bredere mandat for den danske innsatsen mot IS. Danske F-16-fly har nettopp vendt hjem etter ett års krig mot IS i Irak.

Styrken ble kalt hjem på grunn av utslitt mannskap og materiell, og det danske bidraget er erstattet av en radarstasjon til den USA-lede koalisjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt