Hopp til innhold

– Trapper opp militæraksjonen dersom Hamas sier nei

Israels statsminister Benjamin Netanyahu truer med å trappe opp militæraksjonen om ikke Hamas blir med på en våpenhvile. Hamas synes avtalen som ligger på bordet er altfor dårlig.

Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har godtatt forslaget om våpenhvilen som Egypt la fram mandag kveld.

Foto: POOL / Reuters

Mandag kveld la Egypt fram et forslag til en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Etter planen skulle en nedtrapping starte klokka 08 tirsdag morgen, og en fullstendig våpenhvile tre i kraft innen tolv timer.

Nå har Israel gått med på våpenhvilen, men truer med å intensivere militæraksjonen mot Gazastripen dersom Hamas ikke slutter seg til den. Det skriver den israelske avisa Haaretz og nyhetsbyrået AFP.

Hamas er skeptiske

Men både den politiske og militante fløyen til Hamas er skeptiske til våpenhvileavtalen, som de mener ikke er god nok.

Ifølge Reuters diskuterer Hamas fortsatt forslaget.

Hamas stiller flere krav til Israel for å legge ned våpnene. Blant annet må blokaden av Gazastripen, som har vart siden 2007, oppheves.

Når det ser ut til at Hamas vil si nei til en våpenhvileavtale, kostet det lite for Israel å si ja, mener Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal.

– Det er et ufarlig ja. Det gjør at Israel vil øke den internasjonale legitimiteten for videre kamper. Da har de skaffet seg ryggdekning, og kan si at det er Hamas som fortsetter konflikten, sier stipendiat ved UiO Marte Heian-Engdal til NTB.

185 palestinere drept

Etter at den foreslåtte nedtrappingen skulle begynt tirsdag morgen har Hamas' væpnede fløy sendt flere raketter inn i Israel. Det er ikke meldt om skadde.

Det er imidlertid palestinerne som er hardest rammet. Ifølge palestinske helsepersonell er dødstallet nå oppe i 185 siden Israels militæroperasjonen mot Hamas startet for en uke siden.

Hele familier har blitt utslettet. FN slår fast at 80 prosent av de drepte palestinerne på den blokkerte og okkuperte Gazastripen er sivile.

To palestinere skal ha blitt drept i natt da Israel angrep 25 mål på kyststripen.

IDF: – Vil svare Hamas

Palestinernes president Mahmoud Abbas ønsker Egypts våpenhvile avtale velkommen «for å stoppe blodsutgytelsene og forsvare palestinernes nasjonale interesser», skriver Haaretz. Abbas skal ha sagt at han «håper at initiativet vil bane vei for diplomatiske tiltak som kan få en slutt på okkupasjonen og etablere en palestinsk stat».

Dert er imidlertid usikkert hva denne våpenhvilen vil bety.

Dersom Hamas fortsetter å skyte raketter vil «Israel svare med styrke», skal en israelsk tjenestemann ha sagt til avisa Haaretz etter at Israel gikk med på våpenhvilen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Internt fordrevne

INTERNT FORDREVNE: 17 000 palestinere skal ha søkt tilflukt i FN-drevne skoler på Gazastripen. Palestinerne på den okkuperte og blokkerte kyststripen har ikke bomberom.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Hamas truet mandag kveld med at den islamistiske organisasjonen, med en militant fløy, vil trappe opp angrepene mot Israel.

Men så langt i konflikten har ikke Hamas klart å utrette store skader.

Den israelske hæren (IDF) hevder at to raketter avfyrt mot Israel natt til tirsdag ble. Begge skal ha truffet åpne landskap og ikke gjort noen skade. Dette er en markant nedtrapping. Israel på sin side traff 25 mål på Gazastripen i natt.

Ifølge Israel har Hamas tapt.

Artikkelen fortsetter under bildet

IDF

15 PALESTINERE DREPT: Ifølge palestinske helsepersonell er 185 palestinere drept den siste uken. Israels militæroperasjon, Protective Edge, skal kneble Hamas.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

I løpet av den siste ukens krigshandlinger har Hamas sendt nesten 1000 raketter inn mot Israel, men ingen har blitt drept i angrepene. Israels høyteknologiske forsvarsskjold, Iron Dome, har ifølge IDF 87 prosent treffsikkerhet. USA har betalt for store deler av forsvarsskjoldet.

I motsetning til befolkningen på Gazastripen har israelerne bomberom å søke tilflukt i, og det er tydelig at de sivile på Gazastripen er de største taperne i denne konflikten. Ifølge FN er 80 prosent av de 187 palestinerne som er drept siden militæraksjonen startet forrige uke, sivile. Mange av dem er barn.

Egypts rolle

Forslaget om våpenhvile kom etter flere samtaler mellom egyptiske ledere og USAs utenriksminister John Kerry.

Under president Hosni Mubaraks tid som president, og under den korte presidentperioden til Mohammed Morsi, har Egypt spilt en sentral rolle i fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne.

Sist gang det ble forhandlet fram en våpenhvile mellom Hamas og Israel, i november 2012, var Egypt en sentral part i få til en stopp på voldsbruken etter en tid med kraftige angrep mellom de to partene.

Abdel al-Sisi

MEKLER: Egypts president Abdel Fattah al-Sisi slår hardt ned på islamister i hjemlandet. Nå går han i bresjen for en våpenhvile mellom Hamas og Israel.

Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / Reuters

Men Egypts nåværende president Abdel Fattah al-Sisi, som sammen med militæret avsatte Egypts første demokratisk valgte president, Mohammed Morsi, slår kraftig ned på islamister i hjemlandet og det muslimske brorskap. Det muslimske brorskap har blitt listet som en terrororganisasjon av Egypt.

Midtøsten-ekspert Leila Stockmarr fra Roskilde Universitet mener Hamas' våpenhvile-nei skyldes dårlige erfaringer fra tidligere avtaler.

– Man inngikk en lignende våpenhvile i 2012 med Egypt som mekler. Den varte i sju dager, men førte ikke til noen reelle politiske forandringer og endret ikke på blokaden av Gazastripen, sier Stockmarr til NTB.

Hamas stiller krav

Det var statsminister Netanyahus sikkerhetskabinett som stemte for forslaget i Israels militære hovedkvarter i Tel Aviv, skriver Reuters.

Innholdet i forslaget skal blant annet inkludere at det settes i gang samtaler om hvordan varer og humanitær hjelp enklere skal kunne nå Gaza så fort våpnene er lagt ned.

Iron Dome

IRON DOME: Hamas' raketter når sjelden gjennom Israels forsvarsskjold, Iron Dome.

Foto: DAVID BUIMOVITCH / Afp

Hamas sa natt til mandag at de ikke hadde mottatt noe utkast til avtalen. Tidligere har bevegelsens ledere sagt at de ikke vil godta en våpenhvile uten at blokaden av Gaza-stripen tar slutt.

– Ingen har kontaktet oss om våpenhvilen som det nå snakkes om i mediene, verken offisielt eller uoffisielt, men dersom innholdet i dette forslaget er gjengitt riktig, er det snakk om ren overgivelse, og det avviser vi tvert, heter det i en kunngjøring fra brigadene, ifølge AFP.

Stockmarr mener at Hamas har lært fra tidligere erfaringer at en våpenhvile ikke nødvendigvis betyr langsiktige endringer.

– Det nye forslaget inneholder omtrent de samme formuleringer som sist. Det kan være det som gjør at Hamas ikke mener at en våpenhvile vil føre til noe. Det er ikke en fredsplan, men en kortsiktig våpenhvile, forklarer Stockmarr til NTB.

Hun tror Israels ja til forslaget skyldes sterkt press fra USA og verdenssamfunnet. Nå er hun spent på reaksjonen på at Hamas avviste forslaget.

– Det kan godt hende at Israel vil bruke Hamas' nei som en begrunnelse for å trappe opp offensiven. De vil kunne si at de har gitt palestinerne en utstrakt hånd, uten hell, sier forskeren.

SISTE NYTT

Siste nytt