Hopp til innhold

Gjenstander med samme farge som flyet funnet i havet

PEARCE (NRK): Fly har observert flere gjenstander i ulike farger i området der letingen etter det savnede passasjerflyet fra Malaysia Airlines pågår.

Et P-3 Orion-fly fra New Zealands marine lander på den australske flybasen Pearce ved Perth

TILBAKE FRA SØK: Et P-3 Orion-fly fra New Zealands marine, som har deltatt i søket etter det savnede passasjerflyet fra Malaysia Airlines, lander på flybasen Pearce ved Perth vest i Australia fredag.

Foto: Rob Griffith / Ap

Australske tjenestemenn flyttet fredag søkeområdet etter flyet 1100 kilometer mot nordøst fredag, etter ny analyse av radardata.

Fem av de ti flyene som deltar i søket etter Malaysia Airlines Flight MH370, fant raskt gjenstander, opplyser de australske sjøsikkerhetsmyndighetene i Australian Maritime Safety Auhority (AMSA).

Det første flyet som har gjort observasjoner, et P-5 Orion overvåkningsfly, landet på flybasen Pearce vest i Australia i 18-tiden lokal tid.

De australske sjømyndighetene sier at noen av gjenstandene var blå og noen grå. Det savnede flyene hadde blant annet disse fargene.

Det er, ifølge myndighetene, likevel ikke klart om gjenstandene kommer fra det savnede flyet. Nå skal bildematerialet analyseres.

Et kinesisk patruljefartøy skal prøve å finne gjenstandene på lørdag, opplyser AMSA.

Det var 153 kinesiske statsborgere om bord på det savnede flyet, og interessen for saken er naturlig nok svært stor i Kina. Det var journalister fra det kinesiske fjernsynsselskapet CCTV om bord på et fly som gjorde observasjoner, og disse journalistene var de første som meldte nyheten.

(Saken fortsetter under bildet)

Søke etter Malaysia Airways flyet

STORAKSJON: I snart fire uker har fly og skip lett etter det savnede flyet Malaysia Airlines-flyet. Frem til nå har letemannskaper fra i alt 27 land deltatt i søket med fly, skip og satellittpersonell.

Foto: RICHARD WAINWRIGHT / Afp

Beveget seg raskere

Inntil fredag morgen lokal tid hadde søket vært konsentrert om et område rundt 2.500 kilometer sørvest for byen Perth på vestkysten av Australia.

Flyttingen av søkeområdet bygger på nye analyser av radarobservasjoner som viser at flyet beveget seg raskere enn tidligere antatt. Det kan derfor også ha brukt opp drivstoffet tidligere.

USA sendte fredag et hjelpemiddel som kan taues bak et skip og fange opp svake signaler fra flyets såkalte «black box», som kan ha noe batteri igjen.

Vrakrester er observert fra flere satellitter, men søket måtte innstilles som følge av tordenvær og kuling torsdag. Men natt til fredag bedret været seg, og ved daggry gikk flere fly på vingene igjen, opplyste hovedredningssentralen i Australia.

– Den nye informasjonen er basert på analyse av radardata mellom Sør-Kinahavet og Malakkastredet før kontakten forsvant, heter det i en kunngjøring fra redningsledelsen. Det nye søkeområdet er på hele 319.000 kvadratkilometer.
Mysterium.

Fortsatt et mysterium

Rute MH370 fra Malaysia Airlines forsvant en knapp time etter avgang fra Kuala Lumpur 8. mars. Flyet skulle til Beijing i Kina og hadde 227 passasjerer og et mannskap på tolv om bord.

Hva som skjedde med flyet er fortsatt et mysterium, men mye tyder på at kommunikasjonssystemet om bord ble skrudd av med vilje, og at flyet deretter endret kurs.

Thailand meldte torsdag at en av landets satellitter hadde observert 300 gjenstander i havet.

En fransk satellitt observerte også over hundre gjenstander i sjøen, drøyt 2.500 kilometer sørvest for Perth på Australias vestkyst.

De største gjenstandene skal være over 20 meter store, og teorien er at det dreier seg om vrakrester fra det styrtede flyet.

Enorm leteaksjon

Søket etter det savnede Malaysia Airlines flight MH370 kan bli tidenes dyreste leteaksjon. Søket kan bli ti ganger så dyrt som søket etter Air France-flyet som styrtet i havet utenfor Brasil.

Til sammen er det bare i dag satt inn ti fly og seks skip i søket, som har pågått i snart fire uker.

Foreløpig er det ingen internasjonal samkjøring av kostnadene knyttet til leteaksjonen. I teorien så er det landet som leder leteaksjonen, altså Malaysia, som tar regningen, ifølge Oh Ei Sun ved S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore. Samtidig understreker han at det er sedvane at de deltagende landene er med og dekker regningen.

Frem til nå har letemannskaper fra i alt 27 land deltatt i søket med fly, skip og satellittpersonell. Kina har hatt 10 skip, Australia fem, Malaysia seks og ett skip har kommet fra Storbritannia.

C-17 Globemaster kommer inn med SeaHawk helikopter til flybasen Pearce

VIDEO: På flybasen i Pearce i Australia flys det inn ekstra helikoptre med store C-17 Globemaster fly, rapporterer NRKs korrespondent Anders Magnus.

SISTE NYTT

Siste nytt