Hopp til innhold

USA: – Myter bak motstand mot handelsavtale

Feiloppfatninger kan skade arbeidet med verdens største frihandelsavtale. Motstanden er basert på fiksjon, mener USAs økonomiske utsending i Norge.

Aktivister i Brussel holder plakater og bannere i protest mot frihandelsavtalen TTIP.

Sterk motstand mot globale handelsavtaler i flere europeiske byer. Her en demonstrasjon i Brussel 18. april 2015.

Foto: ERIC VIDAL / Reuters

Flere titusen demonstranter marsjerte i helga gjennom europeiske byer for å protestere mot handelsavtalen mellom USA og EU, kjent som TTIP.

– Dette har skapt en mytisk eller oppkonstruert versjon av USA. Det er uheldig, fordi det kan skade tilliten mellom partene, sier den amerikanske ambassadens økonomiske seniorrådgiver Bill Taliaferro til NTB.

Hvis TTIP blir en realitet, vil den bli verdens største handelsavtale. Den vil utgjøre et frihandelsområde med 850 millioner mennesker fra Hawaii til Litauen.

En demonstrant holder en plakat der det står at TTIP forhandler bort demokratiet

Aktivister hevder frihandelsavtalen mellom USA og EU forhandler bort demokratiet. Det var store protester mot TTIP i flere europeiske byer 18. april 2015.

Foto: ERIC VIDAL / Reuters

Hormoner og sprøytemidler

Taliaferro reagerer spesielt på anklagene om sviktende matsikkerhet, og påstandene om at markedet kan bli oversvømmet av genmodifiserte produkter og kjøtt fullt av antibiotika.

- Det er skapt et inntrykk i Europa av at det amerikanske systemet for matsikkerhet ikke er strengt, og at maten i USA ikke er trygg. For meg er det helt opplagt en ren fiksjon, sier han.

Stor motstand

USA og EU startet forhandlingene sommeren 2013 og innledet denne uka den niende forhandlingsrunden. Målet med frihandelsavtalen er åpne markeder, mindre byråkrati for eksportører og færre handelshindre. Det har blitt omtalt som et «økonomisk NATO».

Prosjektets motstandere mener en grådig næringslivslobby får skreddersydd avtalen etter multinasjonale selskapers interesser. Det er skepsis til at en overnasjonal domstol foreslås for å løse konflikter og det er frykt for at europeiske jobber kan forsvinne.

Taliaferro skjønner arbeidstakernes skepsis på begge sider av Atlanterhavet.

– Deres hovedbekymring er at jobbene flyttes, noe som skjer når man skaper en handelsavtale. Det er en reell bekymring. Regjeringer kan ta grep for å sikre at arbeiderne ikke lider under dette, men svaret er ikke å hindre forandring i det store og hele, sier han.

En demonstrant holder en plakat som forestiller en traktor, som valser ned all motstand

All motstand blir valset ned, hevder kritikerne mot en handelsavtale. Her fra en av helgas 190 markeringer i tyske byer.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

- Europa må forsvare avtalen

EUs handelskommissær Cecilia Malmström er USAs motpart. Hun kjemper mot økende motstand i land som Tyskland, Luxembourg og Østerrike.

- Opposisjonen høres godt, men den stille majoriteten er ikke i gatene. Det er ikke bare min oppgave å selge avtalen, sier Malmström til nyhetsbyrået AFP.

Etter helgas store protester sier hun at europeiske regjeringer må gjøre mer for å forsvare den kontroversielle frihandelsavtalen, som kan være i havn innen ett år.

Norge står utenfor

Bill Taliaferro er økonomisk seniorrådgiver ved USAs ambassade i Oslo

USA vil være positiv til at Norge kan forhandle seg til en likende handelsavtale som EU, mener ambassadens økonomiske seniorrådgiver Bill Taliaferro.

Foto: U.S. Embassy Oslo

En eventuell handelsavtale mellom USA og EU får konsekvenser for norsk næringsliv. Norge, som tredjepartsland, må forhandle seg inn på egenhånd eller gjennom EFTA.

Diplomaten ved USAs ambassade i Oslo ser positivt på at Norge kan få til en lignende avtale.

– Vi vil at land som ønsker å fortsette å samhandle med oss, ikke skal få noen ulemper, sier Bill Taliaferro.

SISTE NYTT

Siste nytt