Hopp til innhold

Frykter kylling vasket med klorin i norske butikker

Europeiske og norske forbrukermyndigheter frykter at kylling vasket med klorin, kjøtt med veksthormoner og genmodifisert mat skal havne på norske tallerkener.

Kyllingfilet

Forbrukermyndigheter i Norge og EU frykter at kyllingen i norske butikker kan bli kloret i fremtiden. Foto: COLOURBOX

Europaminister Vidar Helgesen

Europaminister Vidar Helgesen vil ikke ha klorvasket kylling i Norge.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Randi Flesland

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet mener at USAs regler vil svekke matsikkerheten.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

EU og USA forhandler nå om en ny frihandelsavtale der blant annet lover og regler for matproduksjon skal harmoniseres, og USA presser knallhardt på for å få sine liberale regler i Europa.

– De bryr seg ikke om hva som skjer under matforsyningen, og mot slutten behandler de maten med klorin eller andre kjemikalier for å forsøke å drepe bakteriene, sier leder av Forbrukerrådets paraplyorganisasjon i Brussel, BEUC, Monique Goyens.

Hun forteller at vi mens her i Europa setter hygiene høyt i matproduksjonen er ikke dette tilfellet i USA.

Dersom USA vinner frem og deres regler blir gjeldende i EU vil det være til fare for forbrukere, arbeidere og miljøet, mener Goyens.

– Matsikkerheten i EU er bedre

Forbrukerrådet i Norge frykter avtalen kan føre til redusert beskyttelse for norske og europeiske forbrukere. Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet mener at USAs regler vil svekke matsikkerheten.

– Matsikkerheten er bedre i EU, og da er det vesentlig for norske forbrukere at forbrukervernet ikke svekkes.

Europaminister Vidar Helgesen (H) sier at han ikke ønsker klorvasket kylling i Norge.

– Det betyr at vi står sammen med EU om å ønske et resultat som ligger nærmest mulig de europeiske matsikkerhetsreglene, sier han.

Bekymret for personvern

EU og USA forhandler om en handelsavtale (TTIP) som kan få stor innvirkning for Norge. Forhandlingene går over flere runder og har kommet et stykke på vei, men det er ikke ventet at det vil bli enighet før neste år. Avtalen må deretter godkjennes av medlemslandene og Europaparlamentet.

Europeiske forbrukerorganisasjoner er også bekymret for at en avtale vil uthule en rekke rettigheter på det digitale feltet, ikke minst når det kommer til personvern.

– Dersom personinformasjon blir en del av avtalen vil amerikansk praksis gjelde for europeiske borgere som bruker amerikanske tjenester. Dette vil medføre en betydelig uthuling av det vernet og rettighetene europeere har i dag, sier Randi Flesland.

Bakgrunnen for forhandlingene er ønske om å skape et frihandelsområde som fjerner toll og andre avgifter. Dette skal igjen legge til rette for mer handel på tvers av grensene.

AKTUELT NÅ