Frykter 1 million vil ta turen over Middelhavet

På strendene i det lovløse Libya, der menneskehandlere og fanatiske islamister styrer stiller desperate flyktninger seg i kø for å få lov til å ta den farefulle båtturen over Middelhavet.

Afrikanske flyktninger utenfor Misrata, Libya

Like utenfor Misrata i Libya sitter mange hundre afrikanske flyktninger og venter på at deres båt skal legge ut på den farlige ferden over Middelhavet.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Pål Nesse, seniorrådgvier i Flyktninghjelpen

– Dette er en ønskedrøm for kyniske båtsmuglere, og Europa har sviktet. Italia ba om støtte, men fikk det ikke, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ingen har eksakt oversikt over hvor mange som de neste dagene, ukene og måneden vil legge ut på den livsfarlige båtturen som så langt i år trolig har kostet over 1600 mennesker livet.

Men EUs grensepolitiet Frontex mener at mellom 500.000 og 1 million mennesker vil reise ut fra det borgerkrigsherjede Libya i løpet av året.

I fjor 50 – nå 1600

Dødstallene fortsetter å stige, og denne uken startet der den forrige sluttet. En båt med til sammen 300 mennesker om bord i Middelhavet, har i ettermiddag sendt ut nødsignal fordi den synker, melder Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM), og flere mennesker skal allerede ha omkommet.

For samtidig med at flyktningstrømmen øker så er innsatsen for å redde liv redusert.

– Vi ser på situasjonen i Middelhavet med stor bekymring. Vi ser at tallene på dem som forsøker å krysse bare stiger, mens redningskapasiteten bare går ned. Vi nå 30 ganger så mange som har omkommet på havet sammenlignet med samme periode i fjor, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til NRK.

For på samme tid i fjor hadde rundt 50 mennesker mistet livet. Mye takket være det italienske Mare Nostrum-programmet, som i løpet av to år reddet 150.000 mennesker opp fra sjøen.

– Europa har sviktet

Da programmet ble avsluttet i november i fjor var det mange som ropte varsku og advarte mot våren 2015. Da den ventede høysesongen ville starte.

– Tallene på dem som forsøker å ta seg over havet vil helt sikkert fortsette å stige og de vil stige kraftig. Tallene på hvor mange som omkommer avhenger av om Europa og Norge stiller opp. Vi har sett signalene og vi har sett dem lenge. Vi er derfor skuffet over manglende handlekraft så lang, nå håper vi Børge Brende tar tak og sender ned et skip, sier Nesse.

Og han kan delvis bli hørt, for ifølge kilder NRK har snakket med så er det aktuelt å sende et skip til Middelhavet i om litt over tre måneder.

I dag er det krisemøte i EU om den dramatiske situasjonen i Middelhavet der menneskesmuglere krever mellom 500 og 1000 dollar per person og overfyller skrøpelige fartøy og sender mange barn og flyktninger over det åpne havet til Europa. Mange av dem helt uten kunnskaper om hvordan man skal oppføre seg i en båt.

– Dette er en ønskedrøm for kyniske båtsmuglere, og Europa har sviktet. Italia ba om støtte, men fikk det ikke, sier Nesse.

Til sammen er 11.000 båtflyktninger blitt plukket opp siste uken. Til sammen er det anslått at det i fjor var 170.000 båtflyktninger.

SISTE NYTT

Siste nytt