Hopp til innhold

Ordfører: – Vi skal ta imot ham, vi

– Hvis regjeringa ikke tør å ha ham i Oslo, så får vi ta det samfunnsansvaret de ikke tør å ta, sier ordfører i Hemne i Sør-Trøndelag. Mulla Krekar blir tvangsflyttet til et asylmottak på tettstedet Kyrksæterøra i kommunen.

Mulla Krekar til Kyrksæterøra

Mulla Krekar blir sørtrønder, etter det NRK erfarer. Ordfører i Hemne, Ståle Vaag sier de er vant til å ta imot folk til asylmottaket.

Foto: Scanpix/NRK / Scanpix

Tettstedet Kyrksæterøra har 2500 innbyggere, og ligger halvannen times kjøretur sørvest for Trondheim. Ordfører i Hemne kommune, Ståle Vaag, visste ikke mye om saken før det ble kjent i media.

– Jeg vet ikke mye nå heller. Det er ingen fra sentralt hold som har kontaktet meg i hvert fall. Men man begynner jo å ane uråd når telefonen plutselig kimer i ett sett, og de ringer fra det ene og det andre mediehuset, sier han til NRK.

LES: Forsvarer: – Dette vil ikke Krekar godta

– Skulle gjerne hatt informasjon fra regjeringen

Ståle Vaag

Ordfører i Hemne, Ståle Vaag (Ap).

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK
Kyrksæterøra, sett fra Stølan

Jarlen mottakssenter er et delvis desentralisert mottak med totalt 209 plasser og ligger i Kyrksæterøra i Hemne kommune.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

– Hva er din første reaksjon på nyheten om at Krekar nå skal bo i Kyrksæterøra?

– Hvis det er slik at han vil bli sendt ut av Oslo, så skal vi ta i mot ham, vi. Jeg er ikke bekymret for det, sier ordfører Vaag.

– Samtidig synes jeg det er litt beklagelig at ordføreren ikke får informasjon fra regjeringen.

Vaag sier han nå vil ha løpende kontakt med rådmannen og det lokale lensmannskontoret, som igjen har kontakt med politimesteren i Sør-Trøndelag.

– For meg handler dette om at vi blir trygge på at sikkerheten blir ivaretatt. Det handler også om å få ressurser til lensmannskontoret.

Plasseres på asylmottak

Presserådgiver John Olav Kroken i UDI bekrefter overfor Aftenposten at Krekar skal plasseres ved Jarlen asylmottak, som ligger på Kyrksæterøra i Hemne kommune.

– Hva vil dette kreve av Hemne kommune?

– Jeg vet ikke om det vil kreve mye ekstra. Vi har et godt apparat i kommunen, og har vært en stor mottakskommune siden slutten av 80-tallet. Men dette vil jo medføre en god del ekstrabelastninger, blant annet en mediastorm.

Mange vil nok bli usikre på hva dette kan medføre for lokalsamfunnet. Men slik jeg kjenner hemneværingene er de fornuftige folk som helt sikkert tar dette på strak arm.

Mottaksleder Herbjørn Jenssen ønsker ikke å kommentere opplysningene.

Lokalpolitiker trodde det var en aprilspøk

Oddbjørg Bakk

Frp-politiker i Hemne kommune, Oddbjørg Bakk.

Foto: Privat

– Jeg trodde det var 1. april da jeg fikk høre dette, sier Oddbjørg Bakk, som sitter i Hemne kommunestyre for Fremskrittspartiet.

Hun sier de nå må tenke på sikkerheten både til kommunens innbyggere og til Krekar.

– Vi vet jo at politiet er bygget ned her ute. Dette er en person som er en fare for rikets sikkerhet, og vi kan ikke ta vann over hodet vi i utkantene heller.

Bakk sier at hvis politiet får flere ressurser og sikkerheten blir god, vil dette nok gå bra. Men hun innrømmer samtidig at nyheten om Krekars ankomst ikke helt har gått inn hos henne ennå.

– Jeg trodde ikke det var sant. Krekar kan vel bare komme han, men da må vi ha politivakt her ute. Vi vet jo ikke hvilke situasjoner vi kan komme opp i.

Per Sandberg: Venter med å kommentere saken

Klokka halv fire i ettermiddag bekreftet politiet i Sør-Trøndelag at Oslo politidistrikt har fattet vedtak om at Krekar pålegges oppholdssted på Kyrksæterøra.

Rådmann i Hemne, Torger Aarvaag, har ikke villet kommentere saken. Lensmannen i Hemne og Snillfjord, Anette Ertvåg, sier til NRK at hun ikke er kjent med at Krekar skal bosettes i hennes område og viser til politimesteren i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe. Han har så langt ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Nestleder i FrP, Per Sandberg, sier til NRK at han vil vente med å kommentere saken til politiet har hatt sin pressekonferanse klokka 16.