Hopp til innhold

MRSA-smitte på fire gårder i Trøndelag

600–700 dyr må slaktes etter at den antibiotikaresistente LA-MRSA-bakterien er påvist ved fire slaktegrisbesetninger i Midt-Norge.

MRSA- smitte

Smitten er påvist i fire besetninger i Midt-Norge. Prøvene ble tatt etter at det ble påvist smitte i Verdal tidligere i januar.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Bakgrunnen var at bakterien ble påvist ved en smågrisbesetning i Verdal tidligere i januar. Etterpå ble det tatt prøver i denne og fem andre besetninger.

– I de første to besetningene vi fikk prøveresultat fra, ble det ikke påvist smitte. Nå har vi fått prøveresultat fra de fire siste, og der ble det påvist smitte i alle, sier Bjørn Røthe Knudsen, direktør i region Midt i Mattilsynet, til NRK.

– Smitten er påvist ved ei besetning i Sør-Trøndelag og tre i Nord-Trøndelag, legger han til.

Det var Trønder-Avisa som omtalte saken først.

Slakter 600–700 dyr

Besetningen der smitten ble kjent tidligere i januar har mottatt smitte fra ei besetning, og deretter solgt videre til fem andre. Disse fem var slaktegrisbesetninger.

Dyrene blir avlivet.

– Det ligger an til at 600–700 dyr blir avlivet, opplyse Røthe Knudsen.

Han er ikke overrasket over at det ble påvist smitte i flere besetninger.

Bjørn Røthe Knudsen, regiondirektør Mattilsynet

AVGRENSET: – Det virker som en avgrenset sak nå, ut fra handelsmønsteret innen smågris, sier Bjørn Røthe Knudsen, direktør i region Midt i Mattilsynet.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Ikke mer smitte

Mattilsynet har ingen opplysninger som tilsier at det er smitte i flere besetninger.

– Det virker som en avgrenset sak nå, sett ut fra handelsmønsteret innen smågris, opplyser Røthe Knudsen.

Hvor smitten kommer fra i utgangspunktet, er han ikke sikker på. Det er ikke alltid det lar seg kartlegge, forklarer regiondirektøren.

Kontakt med andre besetninger

Han forklarer at Mattilsynet ved tidligere tilfeller har sett at smitten kommer med folk som har hatt kontakt med andre smittede besetninger, enten i Norge eller i utlandet.

– Dette følger alle grisebønder med på nå, når de får inn griserøktere. De sjekker dem for smitte før de får komme inn til dyrene, sier Røthe Knudsen.

– Det er alltid en viss risiko for at det kjøpes griser med smitte. Derfor er rådet at de reduserer spredningsmuligheter ved å kjøpe inn smågris fra færre besetninger, avslutter han.