Hopp til innhold

MRSA-smitte påvist i Verdal

En person og en besetning med smågris i Verdal er smittet av den antiobiotikaresistente bakterien MRSA.

MRSA- smitte

Nok en gang er det påvist MRSA-smitte hos gris i Verdal.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Mattilsynet fikk melding fra Veterinærinstituttet fredag ettermiddag, skriver Adresseavisen.

Bjørn Røthe Knudsen

Bjørn Røthe Knudsen er regiondirektør i Mattilsynet.

Foto: NRK

– Vi har allerede begynt å kartlegge handelsmønsteret for besetningen for å se om det er andre kontaktbesetninger inne i bildet, på samme måte som vi arbeidet for knapt et år siden, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudsen i Mattilsynet til NRK.

Han kan foreløpig ikke si hvor mange dyr som må slaktes, men tror smitten er påvist på et tidligere stadium enn sist, slik at det er færre kontaktbesetninger enn ved tilfellet i 2015. Regiondirektøren synes det er leit at det er en smågrisbesetning som er berørt.

– Vi skulle heller fått det i ei slaktegrisbesetning, for det er langt enklere å få sanert smittestoff i en slik besetning kontra en smågrisbesetning, sier Røthe Knudsen.

Storslakt av MRSA-smittet gris

I fjor fikk 13 grisebesetninger i Nord-Trøndelag påvist LA-MRSA-smitte og produsentene ble nødt til å slakte alle grisene. Også tre besetninger i Nordland og Troms ble rammet.

I etterkant søkte de berørte bøndene om 16 millioner kroner i erstatning og som kompensasjon for saneringsutgifter.

– Håper det er etterdønninger

Leder i griseavlslaget Norsvin, Tor Henrik Jule, tror forebyggende tiltak som ble innført etter utbruddet i 2015 hindrer et tilsvarende utbrudd denne gangen.

– Det er klart det er spenning knyttet til omfanget av det, men vi håper og tror det er etterdønninger av det utbruddet vi hadde for knapt et år siden, sier Jule til NRK.

Norsvin mener produsentene har økt bevisstheten rundt MRSA-smitte.

– Det er en flyt av livdyr mellom besetning, og det må det være, men det har vært fokus både fra Norsvin og slakteri og alle involverte parter om at det skal være bedre struktur på det og man skal følge anbefalte retningslinjer, så jeg har god tro på at det er lite omfang på det utbruddet her, sier Jule.

Økt egenkontroll

Også Mattilsynet har inntrykk av at bøndene har tatt lærdom av MRSA-utbruddet i fjor, og Røthe Knudsen sier det helt tydelig er økt egenkontroll av røktere slik at smitte ikke kommer inn via folk.

– Det generelle inntrykket er at grisebøndene i Midt-Norge har skjerpet rutinene med hensyn til hvordan handelsmønsteret er. De handler dyr fra færre besetninger for inntak i egen besetning, sier regiondirektøren.

Besetningen i Verdal er nå pålagt karantene fram til mulig kontaktsmitte er kartlagt. Norsvin vil ta kontakt med Mattilsynet over helga og følge deres videre arbeid.