Hopp til innhold

Håper ordet «stuegutt» får flere menn inn i kvinnedominert yrke

Et hotell i Trondheim bruker «stuegutt» i sin stillingsutlysning for å få flere menn til yrket. Språkprofessor tror ikke det hjelper å lage nye ord.

stuegutt-søknad

LIKESTILLING: Comfort Hotel Park sier de brukte ordet «stuegutt» for å få flere gutter til å søke på jobben og for å ikke være diskriminerende.

Foto: Skjermdump

Finn-Erik Vinje

Språkprofessor Finn-Erik Vinje mener det ikke hjelper å bytte etiketter for å gjøre noe med likestillinga.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Det er nok ikke et ord. Det er en måte å prøve å likestille yrket på. Vi kaller ikke ei jordmor for jordfar, selv om dette også har vært diskutert. Det blir veldig krampaktig hvis man skal endre alle ordene som inneholder mann eller kvinne, sier språkprofessor Finn-Erik Vinje til NRK.

– Gjør ikke noe med likestillinga

Vinje sier han tror bruken av ordet er en morsomhet fra hotellets side.

– De prøver vel å få både gutter og jenter til å søke, sier han.

Språkprofessoren mener den kjønnsspesifikke betydningen av et ord viskes bort mer og mer, desto flere kvinner som for eksempel blir fylkesmenn.

– Å bytte etiketter gjør ikke noe med likestillinga, sier han.

Flere har søkt på stillingen

Det finnes flere synonymer til ordet stuepike, blant annet rengjøringsassistent, renholder, og vaskehjelp. Men hotellsjef ved Comfort Hotel Park i Trondheim, Kristin Nilsen, sier de brukte ordet «stuegutt» bevisst i stillingsutlysningen.

– Vi har gjort det for å ikke være kjønnsdiskriminerende og for å få flere gutter til å søke på jobben. Det er ofte flest jenter som søker på stuepikejobber, det vil vi gjøre noe med, sier Nilsen til NRK.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå var 66 000 mennesker sysselsatte som renholdere i 2000, av disse var 61 000 kvinner. Etter Nilsen la ut annonsen har faktisk flere gutter søkt på stillingen enn vanlig.

– Det kan jo hende at det er på grunn av ordet, sier hun.