Hopp til innhold

– Hvis utøvere skal stå frem må det brenne under beina på dem

Inge Andersen opplyser at Steffen Kjærgaard ble presset fra flere kanter til å innrømme dopingmisbruket. Professor Gunnar Breivik mener slikt press må til om andre som skulle ha brukt doping tilstår.

Kjærgaard og Tiedemann Hansen

Inge Andersen berømmer Harald Tiedemann Hansen for arbeidet sykkelpresidenten har gjort etter at dopingmistankene mot Steffen Kjærgaard vokste. Presset endte med at den tidligere norske proffsyklisten tilstod dopingmisbruk.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NIFs generalsekretær Inge Andersen

NIFs generalsekretær Inge Andersen er klar på at om det finnes flere dopinghistorier i norsk sykkelsport, må de opp på bordet nå.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Tirsdag innrømmet proffsyklist Steffen Kjærgaard at han misbrukte doping i sin karriere. Nordmannens innrømmelser har fått det norske sykkelmiljøet til å kreve at om det finne flere historier om doping, må de opp og frem nå.

– Vi har ved flere anledninger vært tydelig på at dersom det finnes historier i sykkelsporten i Norge, må de opp på bordet og frem i lyset slik at Antidoping Norge kan ta tak i dette, sier Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund til NRK.

– Må presses

Kjærgaard fortalte i går om hemmeligheten han har holdt på i 15 år. Han åpnet pressekonferansen med å si at USADAs rapport mot Lance Armstrong gjorde at han nå var nødt til å stå frem med sin historie.

Gunnar Breivik, professor ved Norges Idrettshøgskole, mener lignende press må til om andre som skulle ha brukt doping skal tilstå.

– Hvis utøvere skal stå frem må det brenne under beina på dem ved at folk som har vært tett rundt dem blir avslørt, og de selv føler at de ikke har noe valg, sier Breivik til NRK.

– Jeg tror ikke det kommer av seg selv, her er det mye motstand. Det må være et eller annet press som kommer frem. At de som har vært tett opptil dem i karrieren blir avslørt og system rakner, slik som rundt Armstrong. Det er lite sannsynlig at de på egenhånd skal stå fram, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Intervju med Gunnar Breivik som er professor i samfunnsvitenskap ved Norges idrettshøgskole.

Breivik: - For at utøvere skal stå fram så må det brenne under beina på de

Kjærgaard ble presset

Generalsekretær Andersen forteller til VG at presset fra idrettsledere nok førte til at Kjærgaard følte han måtte fortelle sin historie. Dette bekreftet generalsekretæren da han gjestet NRKs Morgennytt tirsdag.

– Jeg har hele tiden snakket med Harald Tiedemann Hansen (sykkelpresidenten). Han skal berømmes for å ha stått med rak rygg. Som Kjærgaards arbeidsgiver er det han som har tatt samtalene, sier Andersen til NRK.

– Presset har kommet fra flere hold etter opprullingen rundt Armstrong. Det har kommet fra norsk sykkelsport og norsk idrett gjennom at idrettspresidenten og jeg har vært tydelig i våre budskap inn mot Norges Cykleforbund, sier generalsekretæren.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen er gjest i Morgennytt.

Inge Andersen berømmer sykkelpresident Harald Tiedemann Hansens arbeid i Kjærgaar-saken.

Innrømmelsen kom mandag

Tiedemann Hansen fortalte under tirsdagens pressekonferanse når mistankene om at Kjærgaard hadde dopet seg kom.

– Det er vanskelig å mistenke noen, men når Steffen kommer ut og sier at han har tatt sprøyter uten å vite innholdet, hadde vi en vemmelig følelse, sa sykkelpresidenten.

Etter det generalsekretær Andersen betegner som press fra flere kanter, kom Kjærgaards innrømmelse til Norges Cykleforbund mandag kveld.

– Det var selvfølgelig en stor skuffelse, men vi er glad for at han kom med sannheten. Det var to ting vi sa til ham da. Den ene var at dette skulle frem på en pressekonferanse. Det andre var at han skal kontakte Antidoping Norge, fortalte Tiedemann Hansen.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal