Hopp til innhold

Bjørndalen: – Trodde aldri jeg skulle holde på så lenge

Ole Einar Bjørndalen trodde aldri han skulle delta i et VM i 2012, men fredag kjemper han om sitt 18. VM-gull i sitt 18. VM.

Ole Einar Bjørndalen

– De siste årene har nok vært de tøffeste i Oles karriere, sier tidligere skiskytter, nå NRK-ekspert, Halvard Hanevold.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen med den gule ledertrøya etter et verdenscuprenn i Ruhpolding, 27. januar 1995.

Foto: Tørnstrøm, Calle / Scanpix
Bjørndalen og Andresen

Ole Einar Bjørndalen med gullet på sprinten i Nagano-OL, sammen med sølvvinner Frode Andresen.

Foto: Eeg, Jon / Scanpix
Ole Einar Bjørndalen

Bjørndalen på medaljeseremonien etter jaktstarten under OL i Salt Lak City i 2002 der han vant samtlige øvelser. Det er han alene om i skiskytterverden.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Bjørndalen og Poirée

Ole Einar Bjørndalen vinner et av sine 93. verdenscuprenn i skiskyting. Her fra jaktstarten i Kontiolahti 18. mars 2006.

Foto: Riikka Hurri / AFP
Ole Einar Bjørndalen

Det har buttet i mot for Ole Einar Bjørndalen så langt i VM i Ruhpolding, men han er fortsatt ekstremt populær blant pubilkum.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
22 år etter verdenscupedebuten innledet Bjørndalen sitt 18. VM med å si at han kanskje fortsetter også etter OL i 2014 .

Dét er ikke i tråd med planen han la på 90-tallet.

– Da jeg kom inn på landslaget etter OL på Lillehammer tenkte jeg å holde på et par OL frem i tid. Jeg ville ha et gull, men trodde aldri jeg skulle holde på helt til i dag, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

– Hva er det som driver deg?

– Jeg er bare generelt motivert, sier han.

– Jeg liker å trene, ha det gøy og jobbe hardt.

Så enkelt. Så vanskelig.

Elsket av VM-publikumet

På VM-stadion i Ruhpolding øker jubelen. Startnummer 28, Ole Einar Bjørndalen, står på startstreken før den første individuelle VM-øvelsen, sprint. Han er den eneste som får like stor applaus som de tyske hjemmehåpene og selv om det blir tre bom og 21. plass denne dagen applauderes han i mål.

Fourcade: – Ole er stor

Ole Einar Bjørndalen er et ikon i skiskytterverden. Det tyske publikumet elsker han. Det russiske også. Og det norske selvfølgelig. Selv franskmennene tar av seg hatten for 38-åringen.

– Det er stort hver gang Ole gratulerer meg etter en seier, stort fordi han er en stor utøver, sier franske Martin Fourcade.

Verdenscuplederen har tatt to VM-gull i Ruhpolding og sitter for øyeblikket på den tronen Bjørndalen har tilbrakt mesteparten av karrieren på.

Junior-VM

Hans største konkurrent var også fransk. Rafael Poirée møtte det som skulle bli en evig duellant første gang vinteren 1993 under junior-VM i nettopp Ruhpolding.

– Jeg husker treneren min kom bort til meg under mesterskapet og sa at Ole Einar Bjørndalen kommer til å bli god, sier Poirée til NRK.no.

Den franske treneren fikk rett. 48 mesterskapsmedaljer senere er det ingen over, ingen ved siden.

Verdens beste i 15 år

– Han var verdens beste helt fra 1994 til 2009, sier tidligere skiskytter, nå NRK-ekspert, Halvard Hanevold, som kjenner Bjørndalen godt etter mange år på landslaget.

Hanevold glemmer aldri hvordan junioren fra lille Simostranda i Modum kommune tok landslaget med storm våren 1994.

– Helt fra starten var han den sterkeste på ski. Han var et stortalent som alle ventet på at skulle slå til.

Tøffeste årene i karrieren

– Han har alltid vært ekstremt profesjonell. Den mest profesjonelle av oss alle, sier Poirée.

Den første verdenscupseieren kom som 21-åring, 12. januar 1996 på 20-kilometeren i Anterselva der Hanevold endte på 3. plass bak russiske Vladimir Dratsjov.

Etter det gikk det slag, seier etter seier. Helt frem til 2010.

Ingenting varer evig, heller ikke Ole Einar Bjørndalens dominas, og fra og med OL-sesongen 2010 har det blitt mer kant ut enn kant inn for den seiersvante nordmannen.

Hittil i VM har det bare blitt en 21., 27. og 47. plass på de individuelle konkurransene.

– Helt fra han startet på landslaget har det vært nedturer fra tid til annen, men det han opplever nå er annerledes. Tidligere har det buttet i mot mens han var verdens beste, nå sliter han med å være etablert i toppen, sier Halvard Hanevold og legger til:

– De siste årene har nok vært de tøffeste i karrieren hans.

Perfekt etappe

Men ingen avskriver Ole Einar Bjørndalen. Når han fredag stiller til start på den prestisjetunge VM-stafetten vil han nok en gang få rungende applaus fra det tyske publikumet og konkurrentene kommer til å se han, enten de vil eller ikke.

Hvordan han skal levere en perfekt etappe har han selvsagt tenkt nøye gjennom flere ganger.

– Jeg skal være litt tålmodig i starten, men etter første skyting er det ingen taktikk, da er det bare å kjøre på, sier han.

Akkurat slik han har gjort hele karrieren.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal