Hopp til innhold

Ole Einar Bjørndalen har halvert skytetiden

Rundt årtusenskiftet revolusjonerte Ole Einar Bjørndalen skiskyttersporten, men han mener det fortsatt er mer å hente på skytetiden.

Video Høydepunkter for Bjørndalen

Her ser du hvor mye raskere Ole Einar Bjørndalen skyter i dag sammenlignet med i 1998.

Se nøye på videoene over og sammenlign skytetidene.

Ole Einar Bjørndalen

Selv om Ole Einar Bjørndalen er en av dem som har utviklet skytingen mest har han ikke lyktes på standplass så langt i VM. Her fra mix-stafetten hvor han totalt skjøt fem bom.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Først ser du Ole Einar Bjørndalen skyte fem fulle hus på sprinten i Nagano-OL da han tok gull. Så ser du samme mann gjøre akkurat det samme på jaktstarten i Hochfilzen 17. desember 2011. Det holdt til andre plass.

Tidsforskjellen på skytingene er enorm. I Nagano brukte Bjørndalen 45 sekunder på å fullføre serien, i Hocfilzen var tiden bare 22 sekunder.

– I dag må du være den raskeste skytteren for å ha en sjanse til å vinne. Jeg gikk fra å være en middels skytter til å bli en av verdens raskest. Det er jeg fortsatt denne sesongen, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

OL i Salt Lake City

– Den største utviklingen skjedde frem mot OL i 2002, sier Ola Lunde.

Han var Bjørndalens skytetrener da nordmannen bestemte seg for å revolusjonere skytingen. Han startet med å doble treningsmengden.

– Jeg begynte å skyte to ganger om dagen i fem dager. Så hadde jeg to hviledager før jeg gjorde det igjen. Jeg doblet treningsmengden til ti dager i uka, det var revolusjonerende på den tiden, sier Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen

Her er Ole Einar Bjørndalen med gullet han vant på mix-stafetten. Skal det bli flere VM-gull i Ruhpolding må han finne tilbake til den gode, gamle skyteformen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Over 40 ekstra døgn

Sommeren 2001 hadde han over 40 ekstra treningsdøgn med skytetrener Ola Lunde - i tillegg til landslagssamlingene. Frem til da hadde det vært vanlig å trene skyting tre til fire dager i uka.

– Slik jobbet vi hele sommeren og da fikk jeg et hinsides løft. Jeg gjorde ikke noe annet enn å skyte og trene fysisk. Det var jævla mye, sier 38-åringen når han tenker tilbake.

17 sekunder

I Salt Lake-OL fikk han belønning for all treningen da han vant alle øvelsene. En prestasjon han er alene om i skiskytterverden.

– Den største delen av utviklingen har skjedd, men det vil fortsatt være utøvere som pusher dette med skytetiden, forklarer Ola Lunde som i dag er skiskytterekspert for NRK.

Men han understreker en vesentlig ting: Det hjelper ikke å skyte raskt hvis du bommer.

– Det er fortsatt mer tid å tjene på skytingen. Du kan skyte serier på 17 sekunder, men det er krevende å gjøre det hver gang, spesielt mentalt, mener Bjørndalen.

Det er mest tid å tjene på det man gjør fra man kommer inn på matta til det første skuddet går. Skytetiden går mens man er på matta, uansett om man skyter eller ikke, derfor blir det store tidsforskjeller på skytingene fra 98-OL og i dag.

Bodde med treneren

Gjennom hele karrieren har Ole Einar Bjørndalen kontinuerlig lett etter forbedringer. Små detaljer som gir han ett sekund her og ett sekund der. Derfor fortsatte han med den intensive skytetreningen også etter suksessen i 2002.

To år senere hentet han skytetrener Joar Himle ned til seg i Østerrike. Der bodde de sammen i to år og «jobbet ekstremt mye», som Bjørndalen selv sier.

I dag jages veteranen av sultne og mye yngre konkurrenter som gjør alt de kan for å være best på standplass. Men Bjørndalen har noe de ikke har: Erfaring.

– Jeg lever fortsatt godt på den tiden jeg hadde med Joar i Østerrike, sier 38-åringen.

På søndagens jaktstart i VM må Bjørndalen ta i bruk alle triks han kan for å ha sjanse på medalje. Veteranen starter over ett minutt bak Martin Fourcade etter skuffende innsats på lørdagens sprint.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal