Ole Einar Bjørndalen har halvert skytetiden

Rundt årtusenskiftet revolusjonerte Ole Einar Bjørndalen skiskyttersporten, men han mener det fortsatt er mer å hente på skytetiden.

Video Høydepunkter for Bjørndalen

Her ser du hvor mye raskere Ole Einar Bjørndalen skyter i dag sammenlignet med i 1998.

Se nøye på videoene over og sammenlign skytetidene.

Ole Einar Bjørndalen

Selv om Ole Einar Bjørndalen er en av dem som har utviklet skytingen mest har han ikke lyktes på standplass så langt i VM. Her fra mix-stafetten hvor han totalt skjøt fem bom.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Først ser du Ole Einar Bjørndalen skyte fem fulle hus på sprinten i Nagano-OL da han tok gull. Så ser du samme mann gjøre akkurat det samme på jaktstarten i Hochfilzen 17. desember 2011. Det holdt til andre plass.

Tidsforskjellen på skytingene er enorm. I Nagano brukte Bjørndalen 45 sekunder på å fullføre serien, i Hocfilzen var tiden bare 22 sekunder.

– I dag må du være den raskeste skytteren for å ha en sjanse til å vinne. Jeg gikk fra å være en middels skytter til å bli en av verdens raskest. Det er jeg fortsatt denne sesongen, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

OL i Salt Lake City

– Den største utviklingen skjedde frem mot OL i 2002, sier Ola Lunde.

Han var Bjørndalens skytetrener da nordmannen bestemte seg for å revolusjonere skytingen. Han startet med å doble treningsmengden.

– Jeg begynte å skyte to ganger om dagen i fem dager. Så hadde jeg to hviledager før jeg gjorde det igjen. Jeg doblet treningsmengden til ti dager i uka, det var revolusjonerende på den tiden, sier Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen

Her er Ole Einar Bjørndalen med gullet han vant på mix-stafetten. Skal det bli flere VM-gull i Ruhpolding må han finne tilbake til den gode, gamle skyteformen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Over 40 ekstra døgn

Sommeren 2001 hadde han over 40 ekstra treningsdøgn med skytetrener Ola Lunde - i tillegg til landslagssamlingene. Frem til da hadde det vært vanlig å trene skyting tre til fire dager i uka.

– Slik jobbet vi hele sommeren og da fikk jeg et hinsides løft. Jeg gjorde ikke noe annet enn å skyte og trene fysisk. Det var jævla mye, sier 38-åringen når han tenker tilbake.

17 sekunder

I Salt Lake-OL fikk han belønning for all treningen da han vant alle øvelsene. En prestasjon han er alene om i skiskytterverden.

– Den største delen av utviklingen har skjedd, men det vil fortsatt være utøvere som pusher dette med skytetiden, forklarer Ola Lunde som i dag er skiskytterekspert for NRK.

Men han understreker en vesentlig ting: Det hjelper ikke å skyte raskt hvis du bommer.

– Det er fortsatt mer tid å tjene på skytingen. Du kan skyte serier på 17 sekunder, men det er krevende å gjøre det hver gang, spesielt mentalt, mener Bjørndalen.

Det er mest tid å tjene på det man gjør fra man kommer inn på matta til det første skuddet går. Skytetiden går mens man er på matta, uansett om man skyter eller ikke, derfor blir det store tidsforskjeller på skytingene fra 98-OL og i dag.

Bodde med treneren

Gjennom hele karrieren har Ole Einar Bjørndalen kontinuerlig lett etter forbedringer. Små detaljer som gir han ett sekund her og ett sekund der. Derfor fortsatte han med den intensive skytetreningen også etter suksessen i 2002.

To år senere hentet han skytetrener Joar Himle ned til seg i Østerrike. Der bodde de sammen i to år og «jobbet ekstremt mye», som Bjørndalen selv sier.

I dag jages veteranen av sultne og mye yngre konkurrenter som gjør alt de kan for å være best på standplass. Men Bjørndalen har noe de ikke har: Erfaring.

– Jeg lever fortsatt godt på den tiden jeg hadde med Joar i Østerrike, sier 38-åringen.

På søndagens jaktstart i VM må Bjørndalen ta i bruk alle triks han kan for å ha sjanse på medalje. Veteranen starter over ett minutt bak Martin Fourcade etter skuffende innsats på lørdagens sprint.

Siste nytt

 • Magetrøbbel i VM-troppen

  Christian O'Sullivan, som mistet åpningskampen mot Frankrike med sykdom, er sannsynligvis klar til lørdagens nøkkelkamp mot Sveits i håndball-VM.

  Samtidig forteller landslagssjef Christian Berge at nye spillere sliter med magetrøbbel.

  – Det har kommet positive signaler om O'Sullivan. Men vi har utfordringer med to spillere med mageproblemer, sier Berge.

  Han vil ikke si hvem det dreier seg om, men det er uansett ikke optimalt for en norsk lag som allerede har kniven mot strupen i kveldens kamp mot Sveits.

  Håndball VM for menn 2021 i Egypt, Norge - Frankrike, sluttresultat 24-28.2021 IHF Handball World Championship - Preliminary Round Group E - Norway v France
  Foto: Anne-christine Poujoulat / Afp / Pool / NTB
 • Foss Solevåg mistet pallplassen

  Sebastian Foss-Solevåg hadde et godt utgangspunkt før finaleomgangen av slalåmen i Flachau. Han lå som nummer to og hadde 23 hundredeler å ta inn på ledende Clément Noël.

  Nordmannen fikk det dessverre ikke til å stemme like bra i andre omgang og tapte jevnt og trutt hele veien. Dermed måtte han ta til takke med en sur fjerdeplass.

  Manuel Feller vant til slutt foran Noël. Henrik Kristoffersen fikk det nok en gang ikke til å stemme og ble til slutt nummer 18.

 • Tar sitt tredje NM-gull

  Johannes Høsflot Klæbo vinner NM-sprinten i Granåsen. Han gikk inn på tiden 2:52.76, ganske suverent foran Erik Valnes og Emil Iversen.

  – Ekstra stas at det blir seier på hjemmebane, sier Klæbo til NRK.

  Sivert Wiig imponerte stort på sprinten, men spørs om det kostet for mye krefter i forkant av finalen. Han endte på fjerdeplass.

  Forhåpentligvis vil en tredjeplass for Iversen sikre han en billett til sprintlaget.

  Johannes Høsflot Klæbo tar sitt tredje NM-gull i sprint! Erik Valnes blir nummer to og Emil Iversen nummer tre. Dermed ble det pallplass for Iversen som hadde ekstra press på seg i forkant.

  – Han sikrer nok sprintplassen med denne tredjeplassen her, sier NRKs kommentator Torgeir Bjørn.

Sendeplan

Kl. Program Kanal