Hopp til innhold

Ole Einar Bjørndalen har halvert skytetiden

Rundt årtusenskiftet revolusjonerte Ole Einar Bjørndalen skiskyttersporten, men han mener det fortsatt er mer å hente på skytetiden.

Video Høydepunkter for Bjørndalen

Her ser du hvor mye raskere Ole Einar Bjørndalen skyter i dag sammenlignet med i 1998.

Se nøye på videoene over og sammenlign skytetidene.

Ole Einar Bjørndalen

Selv om Ole Einar Bjørndalen er en av dem som har utviklet skytingen mest har han ikke lyktes på standplass så langt i VM. Her fra mix-stafetten hvor han totalt skjøt fem bom.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Først ser du Ole Einar Bjørndalen skyte fem fulle hus på sprinten i Nagano-OL da han tok gull. Så ser du samme mann gjøre akkurat det samme på jaktstarten i Hochfilzen 17. desember 2011. Det holdt til andre plass.

Tidsforskjellen på skytingene er enorm. I Nagano brukte Bjørndalen 45 sekunder på å fullføre serien, i Hocfilzen var tiden bare 22 sekunder.

– I dag må du være den raskeste skytteren for å ha en sjanse til å vinne. Jeg gikk fra å være en middels skytter til å bli en av verdens raskest. Det er jeg fortsatt denne sesongen, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

OL i Salt Lake City

– Den største utviklingen skjedde frem mot OL i 2002, sier Ola Lunde.

Han var Bjørndalens skytetrener da nordmannen bestemte seg for å revolusjonere skytingen. Han startet med å doble treningsmengden.

– Jeg begynte å skyte to ganger om dagen i fem dager. Så hadde jeg to hviledager før jeg gjorde det igjen. Jeg doblet treningsmengden til ti dager i uka, det var revolusjonerende på den tiden, sier Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen

Her er Ole Einar Bjørndalen med gullet han vant på mix-stafetten. Skal det bli flere VM-gull i Ruhpolding må han finne tilbake til den gode, gamle skyteformen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Over 40 ekstra døgn

Sommeren 2001 hadde han over 40 ekstra treningsdøgn med skytetrener Ola Lunde - i tillegg til landslagssamlingene. Frem til da hadde det vært vanlig å trene skyting tre til fire dager i uka.

– Slik jobbet vi hele sommeren og da fikk jeg et hinsides løft. Jeg gjorde ikke noe annet enn å skyte og trene fysisk. Det var jævla mye, sier 38-åringen når han tenker tilbake.

17 sekunder

I Salt Lake-OL fikk han belønning for all treningen da han vant alle øvelsene. En prestasjon han er alene om i skiskytterverden.

– Den største delen av utviklingen har skjedd, men det vil fortsatt være utøvere som pusher dette med skytetiden, forklarer Ola Lunde som i dag er skiskytterekspert for NRK.

Men han understreker en vesentlig ting: Det hjelper ikke å skyte raskt hvis du bommer.

– Det er fortsatt mer tid å tjene på skytingen. Du kan skyte serier på 17 sekunder, men det er krevende å gjøre det hver gang, spesielt mentalt, mener Bjørndalen.

Det er mest tid å tjene på det man gjør fra man kommer inn på matta til det første skuddet går. Skytetiden går mens man er på matta, uansett om man skyter eller ikke, derfor blir det store tidsforskjeller på skytingene fra 98-OL og i dag.

Bodde med treneren

Gjennom hele karrieren har Ole Einar Bjørndalen kontinuerlig lett etter forbedringer. Små detaljer som gir han ett sekund her og ett sekund der. Derfor fortsatte han med den intensive skytetreningen også etter suksessen i 2002.

To år senere hentet han skytetrener Joar Himle ned til seg i Østerrike. Der bodde de sammen i to år og «jobbet ekstremt mye», som Bjørndalen selv sier.

I dag jages veteranen av sultne og mye yngre konkurrenter som gjør alt de kan for å være best på standplass. Men Bjørndalen har noe de ikke har: Erfaring.

– Jeg lever fortsatt godt på den tiden jeg hadde med Joar i Østerrike, sier 38-åringen.

På søndagens jaktstart i VM må Bjørndalen ta i bruk alle triks han kan for å ha sjanse på medalje. Veteranen starter over ett minutt bak Martin Fourcade etter skuffende innsats på lørdagens sprint.

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

  • Storhamar på tabelltopp – scoret tosifret

    Storhamar dundret på i 11-3-kampen borte mot Lørenskog og er tilbake som tetlaget i eliteserien ishockey.

    Gjestene styrte inn fem scoringer i midtperioden etter å ha tatt pause med en 2-0-ledelse. Andreas Martinsen og Peter Quenneville ble begge tomålsscorere for Storhamar.

    Lagets øvrige mål ble satt inn av Eirik Salsten, Jacob Lundell Noer, Samuel Solem, Martin Rønnild, Sverre Rønningen, Marcus Bryhnisveen og Sander Hurrød.

    Storhamar er i kjempeform om dagen. Klubben har kun tapt én gang på sine 18 siste seriekamper. Nederlaget kom borte mot Vålerenga 4. november.

    Etter 21 runder er Storhamar foran VIF på innbyrdes oppgjør. Begge står på 54 poeng. Det er sju poeng ned til tabelltreer og regjerende mester Stavanger Oilers, som har én kamp mindre spilt.

    Målrikt ble det også da Sparta knuste Ringerike 9-2 på borteis. Også de fant nettet fem ganger i løpet av kampens andre periode.

    Frisk Asker fikk med seg 7-3 fra møtet med Lillehammer, mens Stjernen snudde til 2-1 borte mot ligajumboen Comet Halden i torsdagens østfoldderby. (NTB)

    Storhamar-spillerne samler seg i jubel etter seier mot rivalen Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Europa-exit for Hoseths sensasjonslag

    Magne Hoseth tok Klaksvik til et europeisk gruppespill og satte den færøyske klubben på kartet. Torsdag forsvant håpet om avansement i serieligaen.

    Kun seier hjemme mot puljetoer Slovan Bratislava ville holdt liv i drømmen om utslagsspill på nyåret. Det startet godt med en tidlig Klaksvik-ledelse, men Juraj Kuckas måldobbel ga slovakisk 2-1-seier.

    Vegard Forren sto for den målgivende pasningen da Mads Boe Mikkelsen tok vertene opp i 1-0. Sivert Gussiås spilte samtlige 90 minutter.

    Klaksvik står med fire poeng fra fem kamper i puljespillet. Det skiller seks poeng opp til 2.-plassen før siste runde. Lagets ene seier kom mot slovenske Olimpija Ljubljana (3-0 hjemme) i slutten av oktober. (NTB)

    Magne Hoseth
    Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
  • Nusa gjorde skadecomeback

    Antonio Nusa (18) kom tilbake fra skade da han ble byttet på for Brugge i conferenceligakampen mot Besiktas i Istanbul torsdag.

    Nusa ble byttet inn i det 60. minutt og erstattet landsmannen Hugo Vetlesen. Det skjedde på stillingen 4-0 til Brugge.

    18-åringen har slitt med skader denne høsten og har kun spilt 26 minutter i årets conferenceliga. Han har ikke vært på banen for klubblaget siden 5. november.

    Tidligere i november uttalte Brugge-trener Ronny Deila at stjerneskuddet kom til å være ute i «lang tid», og landskampene mot Færøyene og Skottland røk for nordmannen. (NTB)

    SKhIcBA8B1E
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal