Hopp til innhold

Ole Einar Bjørndalen har halvert skytetiden

Rundt årtusenskiftet revolusjonerte Ole Einar Bjørndalen skiskyttersporten, men han mener det fortsatt er mer å hente på skytetiden.

Video Høydepunkter for Bjørndalen

Her ser du hvor mye raskere Ole Einar Bjørndalen skyter i dag sammenlignet med i 1998.

Se nøye på videoene over og sammenlign skytetidene.

Ole Einar Bjørndalen

Selv om Ole Einar Bjørndalen er en av dem som har utviklet skytingen mest har han ikke lyktes på standplass så langt i VM. Her fra mix-stafetten hvor han totalt skjøt fem bom.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Først ser du Ole Einar Bjørndalen skyte fem fulle hus på sprinten i Nagano-OL da han tok gull. Så ser du samme mann gjøre akkurat det samme på jaktstarten i Hochfilzen 17. desember 2011. Det holdt til andre plass.

Tidsforskjellen på skytingene er enorm. I Nagano brukte Bjørndalen 45 sekunder på å fullføre serien, i Hocfilzen var tiden bare 22 sekunder.

– I dag må du være den raskeste skytteren for å ha en sjanse til å vinne. Jeg gikk fra å være en middels skytter til å bli en av verdens raskest. Det er jeg fortsatt denne sesongen, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

OL i Salt Lake City

– Den største utviklingen skjedde frem mot OL i 2002, sier Ola Lunde.

Han var Bjørndalens skytetrener da nordmannen bestemte seg for å revolusjonere skytingen. Han startet med å doble treningsmengden.

– Jeg begynte å skyte to ganger om dagen i fem dager. Så hadde jeg to hviledager før jeg gjorde det igjen. Jeg doblet treningsmengden til ti dager i uka, det var revolusjonerende på den tiden, sier Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen

Her er Ole Einar Bjørndalen med gullet han vant på mix-stafetten. Skal det bli flere VM-gull i Ruhpolding må han finne tilbake til den gode, gamle skyteformen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Over 40 ekstra døgn

Sommeren 2001 hadde han over 40 ekstra treningsdøgn med skytetrener Ola Lunde - i tillegg til landslagssamlingene. Frem til da hadde det vært vanlig å trene skyting tre til fire dager i uka.

– Slik jobbet vi hele sommeren og da fikk jeg et hinsides løft. Jeg gjorde ikke noe annet enn å skyte og trene fysisk. Det var jævla mye, sier 38-åringen når han tenker tilbake.

17 sekunder

I Salt Lake-OL fikk han belønning for all treningen da han vant alle øvelsene. En prestasjon han er alene om i skiskytterverden.

– Den største delen av utviklingen har skjedd, men det vil fortsatt være utøvere som pusher dette med skytetiden, forklarer Ola Lunde som i dag er skiskytterekspert for NRK.

Men han understreker en vesentlig ting: Det hjelper ikke å skyte raskt hvis du bommer.

– Det er fortsatt mer tid å tjene på skytingen. Du kan skyte serier på 17 sekunder, men det er krevende å gjøre det hver gang, spesielt mentalt, mener Bjørndalen.

Det er mest tid å tjene på det man gjør fra man kommer inn på matta til det første skuddet går. Skytetiden går mens man er på matta, uansett om man skyter eller ikke, derfor blir det store tidsforskjeller på skytingene fra 98-OL og i dag.

Bodde med treneren

Gjennom hele karrieren har Ole Einar Bjørndalen kontinuerlig lett etter forbedringer. Små detaljer som gir han ett sekund her og ett sekund der. Derfor fortsatte han med den intensive skytetreningen også etter suksessen i 2002.

To år senere hentet han skytetrener Joar Himle ned til seg i Østerrike. Der bodde de sammen i to år og «jobbet ekstremt mye», som Bjørndalen selv sier.

I dag jages veteranen av sultne og mye yngre konkurrenter som gjør alt de kan for å være best på standplass. Men Bjørndalen har noe de ikke har: Erfaring.

– Jeg lever fortsatt godt på den tiden jeg hadde med Joar i Østerrike, sier 38-åringen.

På søndagens jaktstart i VM må Bjørndalen ta i bruk alle triks han kan for å ha sjanse på medalje. Veteranen starter over ett minutt bak Martin Fourcade etter skuffende innsats på lørdagens sprint.

Siste nytt

 • Kure med ekstrasjanse i bryte-VM tross tap

  Per Anders Kure får en ny mulighet i bryte-VM etter at hans overmann vant kamp etter kamp torsdag. Dermed kan nordmannen sikre seg medalje og OL-plass.

  Kure møtte Akzjol Makhmudov fra Kirgisistan i 16-delsfinalen i 77-kilosklassen. 25-åringen startet bra og jobbet seg raskt opp en 3-0-ledelse, men måtte til slutt se seg slått 3-4 etter en fantastisk avslutning av Makhmudov.

  Kirgiseren vant så flere kamper på rad og gikk til finale. Suksessen hans gjør at Kure får muligheten i rekvalifisering. Det betyr at han med maks klaff kan kjempe om en bronsemedalje.

  De fem beste i vektklassen kvalifiserer for neste års OL i Paris. (NTB)

  aDcOrFOBiRs
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa
 • FCK-keeper fikk dødstrusler

  FC Københavns målvakt Kamil Grabara (24) mottok mange truende meldinger etter nedsettende omtale av Galatasaray.

  Det skriver BBC. Polakken skrev et innlegg om Galatasaray i sosiale medier som ikke ble godt mottatt. Senere endret han på innholdet, men da hadde Grabara allerede fått dødstrusler mot seg og sin familie.

  «Dette er ikke normalt. 300 meldinger, og jeg kan ikke telle antall kommentarer. Det finnes ikke ord. Hva slags verden lever vi i?», skrev keeperens kone på Instagram torsdag og delte skjermdumper av et knippe trusler.

  Grabaras nedsettende omtale av Galatasaray kom etter FCKs 2-2-kamp borte mot den tyrkiske klubben i Champions League-åpningen. Målvakten slapp inn to sene scoringer i Istanbul. (NTB)

  ZBpZBxv2FFA
  Foto: AP
 • Nominert til europeisk friidrettspris

  Både Håvard Bentdal Ingvaldsen (21) og Markus Rooth (21) er nominert til prisen «Rising Star» av Det europeiske friidrettsforbundet.

  Prisen deles ut til årets unge friidrettsutøver på kontinentet.

  Ingvaldsen ble mester i U23-EM, kom på 6. plass i VM og hevdet seg i toppen i Diamond League flere ganger.

  Rooth ble vant U-23-EM i mangekamp, kom på 8. plass i VM og tidenes fjerde beste U-23-utøver i Europa.

  2rgiFVmZpOM
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste