Hopp til innhold

Han får æren for å ha reddet skiskytterkvinnene

HOLMENKOLLEN (NRK): Langrennstrener Steinar Mundal (65) hoppet over til skiskyting for å hjelpe kvinnene. Det har tydeligvis vært vellykket.

Eckhoff Mundal

GODT TRENT: Steinar Mundal har sørget for at Tiril Eckhoff og resten av skiskytterkvinnene er bedre trent enn noen gang.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

– Steinar Mundal er helt avgjørende for det som har skjedd de første dagene av VM, sier NRKs ekspert Liv grete Skjelbreid.

Hun sikter spesielt til Tiril Eckhoffs gull, men også Marte Olsbu, som imponerte på mixed stafett og ble nummer 11 på sprinten.

Tiril Eckhoff

FIKK GULLET: Tiril Eckhoff ble mottatt av 15.000 mennesker da hun mottok gullmedaljen på universitetsplassen lørdag kveld.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Steinar har vært viktig for meg. Han, sammen med mange. Men fysisk skal han ha mye av æren. Jeg har trent mer, rett og slett, forteller Eckhoff til NRK.

– Det største

Før VM-sesongen styrket kvinnelandslaget i skiskyting trenerstaben. Inn kom Steinar Mundal fra langrennslandslaget, som fysisk trener. Det skulle trenes mer. Lørdag hadde 65-åringen sin beste dag på jobben - noen gang.

– Det er noe nytt, og ingen tippet på oss. Mens på langrenn gjorde alle det. Her kreves det så mye for å vinne. Derfor er dette det største. Det falt en tåre faktisk. Jeg er litt ømtålig sånn, sier Mundal.

– Jeg vet at skyter Tiril bra, slår ingen henne. Nå angrer jeg i hvert fall ikke på at jeg valgte skiskyting, fortsetter han og gliser bredt.

Skjelbreid trekker frem flere grunner til at Mundal står bak fremgangen.

– De trengte en med erfaring og den tryggheten det gir i laget. Han gjør langt mer enn det fysiske arbeidet, både teknisk og mentalt. Dessuten har han jobbet som trener for kvinnelag før, det betyr mye, mener hun.

Går fortere

For i fjor var det flere tårer enn det var latter. En bronse på mixed stafetten var kvinnenes eneste medalje i VM. Ellers var de langt unna. Også denne sesongen begynte trått, men så har også VM på hjemmebane vært målet.

– Vi har trent mer og bedre. Vi har hatt en tung vinter, men jeg har sagt at VM er målet vårt og da må man stole på det. Jeg personlig har ikke tvilt, men man må jo overbevise jentene også, forklarer Mundal.

Eckhoff gikk - ikke så overraskende - raskest av alle i sporet på sprinten. Mens Olsbu hadde tredje beste langrennstid. Fremgangen i løypa er tydelig hos alle de norske kvinnene.

Steinar Mundal

TEAM: Steinar Mundal og Stian Eckhoff gir treningsinstrukser til skiskytterkvinnene på samling i sommer.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– De var ikke de raskeste i fjor. Så, ja jeg har vel kanskje gjort jobben min, sier Mundal og flirer.

– Mer harmoni

Også kvinnenes hovedtrener Stian Eckhoff er glad for Mundals inntreden i skiskyting.

– Steinar har vært en styrke for laget. Alt i alt er har vi vært bedre dekket opp på trenersiden og vi får betalt for det nå, sier han.

– Vi jobber veldig bra sammen som lag. Vi har fått mer og mer harmoni og i støtteapparatet. Vi stoler på hverandre, forteller Mundal.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal