Hopp til innhold

Forundret over manglende hurtighetstrening

HOLMENKOLLEN (NRK): Tidligere langrennstrener Steinar Mundal ble overrasket over skiskytterjentes manglende hurtighetstrening. Nå tar han grep for å øke Norges medaljesjanser før VM på hjemmebane.

Steinar Mundal

NYE TIDER: Så lenge Steinar Mundal er trener for skiskytterjentene blir hurtighet en viktig del av treningshverdagen.

– Jeg har tatt med meg de solide mengdedagene hvor vi trener rolig i mange dager. Og så har jeg tatt med meg det vi har holdt på med i dag: Hurtighet. Det har vært mangelvare på dette laget, sier Mundal til NRK.

Det er to måneder siden han gikk fra jobben som herretrener på langrennslandslaget og ble trener for skiskytterjentene.

Åtte måneder før VM på hjemmebane er Norges beste kvinnelige skiskyttere på plass der medaljene skal deles ut - på skiskytterarenaen i Holmenkollen.

Der ble Tiril Eckhoff (25) og co. drillet i det som for skiskytterne var noe så sjeldent som en hurtighetsøkt.

– De har ikke praktisert systematisk hurtighetstrening. Jeg ble litt forundret over det, for jeg mener hurtighet er kjempeviktig med tanke på hvor mange fellesstarter det er i skiskyting, sier Mundal.

LES SAKEN: Trøbbel i VM-oppkjøringen for Bjørndalen

To økter i uken

Steinar Mundal

NY KOMPETANSE: Steinar Mundal har vært trener for langrennsherrene. Nå nyter skiskytterjentene godt av veteranens erfaring.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Treneren har derfor tatt grep og innført to hurtighetsøkter i uken. Den ene det Mundal kaller en «ordentlig økt» med oppvarming, hurtighet og nedvarming.

Den andre økten blir en langkjøring med innlagt hurtighetsdrag.

– Er dette to økter mer enn hva de har hatt før?

– Ja! Men jeg dveler ikke for mye over hva som har blitt gjort før. Det viktigste er å gjøre ting riktig fra nå av, svarer Mundal.

Mange fordeler

Hans initiativ blir tatt godt imot av utøverne. Tiril Eckhoff, som på Mundals oppfordring allerede er i gang med tidenes hardkjør for å sikre VM-suksess, liker endringene i treningshverdagen.

– Denne økten var veldig bra! Vi fikk pushet hurtighet og det er bra for de bena her, sier Eckhoff til NRK.

Også storebror og hovedtrener Stian Eckhoff er glad for Mundals initiativ.

– Vi har ikke den samme hurtighetskulturen og -rutinen som langrennsleiren. Da er det naturlig at vi bruker Steinars kompetanse og får et kjempepositivt tilskudd til treningen, sier Eckhoff.

Hovedtreneren påpeker dessuten at hurtighetstreningen ikke bare kan være gull verdt når det skal kjempes om medaljer i kommende innspurter, men også i andre deler av rennene.

– Raske ben er viktig for å tette luker, tåle fartsforandringer og for å ha et godt taktomslag i jaktstarter og fellesstarter med mye rykk og napp, sier Stian Eckhoff.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal