Hopp til innhold

Denne myggen kan skape alvorlige problemer under fotball-VM

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Denguefeber er på frammarsj i Brasil, og kan bli et problem for både fans og fotballspillere under fotball-VM i sommer.

USA-MOSQUITOES/CALIFORNIA CDC handout shows a female Aedes aegypti mosquito

Med god hjelp av global oppvarming, tar denguemyggen seg stadig mer til rette her i verden. Det gjelder også i Brasil, hvor stadig flere blir smittet av infiserte Aedes aegypti-mygg.

Foto: HANDOUT / Reuters

Simon Hay

Den beste måten å unngå smitte på, er å bruke dekkende klær og myggmiddel som beskytter mot stikk, forteller professor i epidemologi, Simon Hay, til NRK.no.

Foto: Universitetet i Oxford

Høy feber, hodepine, oppkast, ekstrem trøtthet og vondt i hele kroppen, til og med i øynene. På engelsk har den myggbårne sykdommen fått kallenavnet «bone breaking syndrom», fordi smertene kan være så intense at det kjennes ut som at alle av kroppens 206 bein er brukket.

– De som får sykdommen vil hverken føle for å se eller spille fotball, sier den britiske eksperten Simon Iain Hay til NRK.no.

Bekymret for turistene

Kombinasjonen av manglende kunnskap og lite informasjon, samt et ikke-eksisterende forsvarssystem mot viruset, skaper bekymring hos den engelske epidemologi-professoren.

Spesielt når fotballspillere og hundretusener av fotball-fans strømmer til Brasil i juni og juli.

– Mange av de som besøker Brasil under fotball-VM har ikke noe eksisterende immunitet mot dette viruset, og det vil gjøre dem ekstra sårbare. Dengue er en av de vanligste myggbårne sykdommene i verden, og i enkelte områder i nordøstbrasil vil det være nærmere høysesong for denguefeber, sier professor Simon Iain Hay, som forsker på tropesykdommer ved Universitetet i Oxford, i et intervju med NRK.no.

Les også: Brasilianske forskere slipper ut mengder med genmodifisert mygg

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brazil Dengue

Denguemyggen legger egg i stillestående vann. Under fotball-VM vil det være nær høysesong for dengue i byer som Salvador, Fortaleza og Natal.

Foto: Ricardo Moraes / AP

Slik føles det å få denguefeber

Noen små myggstikk var nok til at undertegnede ble diagnostisert med denguefeber etter en brasiltur i 2013, og dermed ble en del av fjorårets statistikk, som viser at 1,47 millioner ble smittet av dengueviruset i Brasil i fjor.

Ingen hadde opplyst om at det var en pågående dengueepedemi i den nordøstlige staten Bahia, et reisemål som i år er særlig aktuelt for nederlandske og tyske fotballfans.

På sykehuset i byen Itacaré i Bahia, som hverken hadde dører eller et eget rom for akutt syke, hadde de heller ikke mulighet til å ta blodprøve.

Men med høy feber, utmattelse, prikker i huden og smerter i ledd, bein og øynene, nikket den kvinnelige legen anerkjennende da jeg spurte om det kunne være denguefeber.

Noe som ble kjapt bekreftet da undertegnede reiste tilbake til Norge og fikk tatt en blodprøve. Fastlegen printet ut et informasjonsskriv om sykdommen fra internett, siden han som nordmann ikke kjente særlig godt til denne tropesykdommen.

Han overrakk meg papiret, ønsket god bedring og ba meg ringe om feberen eller magesmertene kom tilbake. Stor mer kunne han heller ikke gjøre.

Indre blødninger og organsvikt

Professor Hay har tidligere advart mot denguefeber under VM, blant annet i vitenskapstidsskriftet Nature.

Det er spesielt VM-byene Fortaleza, Salvador og Natal professoren sikter til. I den nordøstlige byen Salvador skal blant annet Tyskland og Nederland spille, mens Japan og Hellas møtes i Natal.

Mange reisende kjenner til malaria, men kunnskapen om dengue er ikke like utbredt. Men myggbittene kan i verste fall være livsfarlige.

– Selv om mange har dengue uten alvorlige symptomer, kan enhver infeksjon av viruset føre til en livstruende sykdom. Spesielt hvis man ikke blir diagnostisert tidlig. Man får influensalignende symptomer som kan utvikle seg til interne blødninger, organsvikt og alvorlige magesmerter, sier Hay til NRK.no.

Man kan ikke vaksinere seg mot sykdommen, og det finnes heller ingen medisin hvis man først har fått dengue. Det eneste man kan gjøre, er å unngå å bli bitt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FBL-WC-2014-BRAZIL-STADIUM

Helsemyndighetene er forberedt på en potensiell dengueepidemi i VM-byen Fortaleza, ifølge avisen Globo. Det advares også mot dengue i byene Salvador og Natal.

Foto: Fabio Lima / Afp

Økende omfang

Ventende i en øl-kø, stående utenfor en stadium etter en regnskyll eller på bussen på vei til neste kamp. I motsetning til malariamyggen, biter denguemyggen fra seg på dagtid og den trives best i urbane omgivelser.

Og mens malaria er på vikende front, med en 25 prosents tilbakegang siden år 2000, er det en global og dramatisk vekst for denguefeberen. I Brasil er det en av de mest hurtigvoksende sykdommene. I 1990 var det 78.000 tilfeller av viruset, i fjor ble 1,4 millioner smittet fram til november, ifølge avisen Terra.

Mens enkelte kun får influensalignende symptomer, blir andre rammet hardere. I motsetning til mange andre virussykdommer, hvor man er bedre rustet til å takle en ny infeksjon hvis man allerede har vært smittet, er det som regel ved andregangssmitten at dengueviruset kan være livsfarlig.

Med runde nummer to av dengueviruset i kroppen, kan «dengue hemorrhagic fever» eller «dengue shock» oppstå, som kan føre til indre blødninger, sjokk og organsvikt hvis man ikke får rask behandling.

Men siden mange kun får milde symptomer første gang, er det ikke alle som vet at de allerede har vært smittet av viruset.

Nasjonal reklamekampanje

Informasjonsreklamen som forteller at «dengue dreper» ruller over TV-skjermene i brasilianske hjem: «Jeg fikk feber og voldsomme magesmerter, så jeg dro til legen. Han fortalte meg at jeg hadde denguefeber».

Man hører budskapet på radioen i en taxi og ser det på TVen i det lokale treningsstudioet.

Men informasjonen gis kun på portugisisk. Hay, som forsker på tropesykdommer, er redd for at dårlig og liten tilgang på informasjon kan føre til dengueutbrudd blant tilreisende under fotball-VM i Brasil i juni og juli.

– Så langt har vi ikke hørt noen ting fra FIFA. Informasjonen fra myndighetene i Brasil er på portugisisk og dermed ikke veldig tilgjengelig for utenlandske turister, sier Hay til NRK.no.

– Heldigvis skriver flere medier om denguetrusselen, og mange land gir gode råd før avreise. FIFA og de brasilianske myndighetene må sørge for å minne fotballfansen på risikoen når de er i landet.

Selv om antall sykdomstilfeller av dengue I Brasil har økt de siste 13 årene, har antall alvorlige og dødelig tilfeller gått ned.

I 2010 ble 16.785 alvorlig syke, mens fjorårets tall var 6.566. Av de alvorlige tilfellene var det 573 mennesker som døde i fjor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brazil Naomi Campbell

Til tross for kontinuerlige informasjonskampanjer om denguefeber i Brasil, blir stadig flere smittet. Dette bildet ble tatt i 2008, da supermodell Naomi Campbell ble leid inn for å skape blest om saken.

Foto: Silvia Izquierdo / AP

Ingen egen informasjon fra FIFA

FIFA forteller til NRK.no at de er klar over risikoen for denguefeber i Brasil, og at de har presentert informasjon om sykdommen til landslagene og delegasjonene som kommer til landet i midten av juni.

Organisasjonen anbefaler fotballfansen å få råd fra nasjonale helsemyndigheter før de reiser på tur.

– For fans som reiser til Brasil for å få med seg fotball-VM, anbefaler FIFA og den lokale organisasjonskomiteen (LOC) at så mange som mulig oppsøker sine lokale helsemyndigheter for å få råd, opplyser FIFAs medieavdeling i Brasil.

FIFA henviser også til informasjonen som vil bli gitt fra brasilianske helsemyndigheter.

Helsedepartementet opplyser til NRK.no at de vil lansere informasjon om hvordan man kan unngå dengue før VM, og at denne informasjonen vil være tilgjengelig på fire forskjellige språk.

Fotball

  • Martin Ødegaard tilbake på trening før storkampen mot Bayern München

    Arsenal-kaptein Martin Ødegaard var sammen med resten av laget som forbereder seg til kvartfinalen i Champions League mot Bayern München.

    Det opplyser Sky Sports.

    Ødegaard tuslet av banen etter 77 minutter mot Aston Villa i helgen.

    – Han hadde et problem med beinet, det er årsaken (til at han ble tatt av), sa Arsenal-sjef Arteta, ifølge BBC.

    Onsdag kveld møtes Bayern München og Arsenal. Det første oppgjøret endte 2-2 i London. (NTB)

    Ødegaard
    Foto: Reuters
  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

    Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

    Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

    Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

    – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

    Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

    – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

    (NTB)

    1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Lyn knuste Aalesund på bortebane etter rødt kort

    Jan Halvor Halvorsens Lyn kunne juble for sin første seier siden opprykket til 1. divisjon da Aalesund ble rundspilt med 3-0 mandag.

    Før mandagens knallsterke borteseier sto hovedstadslaget med én uavgjort og ett tap. Lyn har rykket opp to sesonger på rad og har ikke spilt i 1. divisjon siden 2010.

    Mandag fikk Lyn litt hjelp på veien mot sesongens første seier da Aalesunds Sander Kilen pådro seg sitt andre gule kort og ble sendt i dusjen etter bare 35 minutter.

    Daniel Schneider, Henrik Kristiansen og Andreas Hellum scoret målene for Oslo-klubben.

    (NTB)

    NM fotball cup 2023: Vålerenga - Lyn (1-2)
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • TV 2: Løkberg brakk ankelen: – Jeg har det blytungt

    Viking-profil Kristoffer Løkberg er sønderknust etter at han fikk påvist et brudd i ankelen etter en Viking 2-kamp mandag.

    – Akkurat nå prøver jeg å finne motivasjon. Jeg har det blytungt, sier Løkberg til TV 2 og tar til tårene.

    Det var fem minutter inn i Viking 2s 2-1-seier hjemme over Jerv at det gikk galt for NRK-eksperten.

    – En god gammeldags grisetakling bakfra. Hvordan han ikke ble utvist, må du spørre dommeren om, sier Løkberg.

    TV 2 gjorde som de fikk beskjed om, men dommer Amir Ajjour har ikke besvart kanalens henvendelser.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2022: Viking - Sarpsborg 08
    Foto: Carina Johansen / NTB
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven