Hopp til innhold

Hvor ble stjernene av?

De var elsket og hatet, utlendinger og eliteserieprofiler. Men hvor ble fotballstjernene av? Her får du svaret.

Ijeh, Miller, Alanzinho, Kienast, Arason, Kopteff

Savner du noen av disse? Øverst fra venstre: Peter Ijeh, Charlie Miller og Alanzinho. Nederst fra venstre: Roman Kienast, Arni Gautur Arason og Peter Kopteff.

Foto: NTB scanpix

Alt var bedre før, heter det. I hvert fall var det flere store profiler i norsk fotball.

Men hva gjør de nå?

NRK.no har fulgt sporet til noen av de største stjernene som har forlatt norsk toppfotball i løpet av de ti siste årene.

Nederst i saken kan du fortelle hvem du savner aller mest!

Charlie Miller

Charlie Miller
Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Skotten med den grå luggen ble av mange beskrevet som en bohem da han spilte for Brann mellom 2004 og 2006. Brann skriver på sine egne nettsider følgende om Miller:

«Ikke alltid disiplinert, men en kjempespiller på sitt beste og populær blant fansen.»

Den offensive midtbanespilleren fikk ett cupgull, 54 kamper og 14 mål for Brann før han ble fristilt fra kontrakten.

Miller dro videre til Belgia og Australia før han returnerte til Skottland og klubben Clyde. Han la opp som fotballspiller i 2011 og driver nå fotballakademiet «Charlie Miller FA» i Glasgow. Der har han ansvar for fotballtalenter mellom fem og 15 år.

Michael Mifsud

Mifsud
Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Spissen fra Malta var hurtig, teknisk og ganske målfarlig. Lille Mifsud scoret 17 mål på 48 kamper mellom 2004 og 2007 for Lillestrøm og ble en stor profil i eliteserien.

Mifsud har vært i en rekke klubber etter at han forlot Åråsen, blant annet Coventry og Melbourne Heart. Nå spiller han fotball hjemme på ferieøya for klubben Sliema Wanderers.

Veigar Páll Gunnarsson

Stabæks Veigar Pall Gunnarsson
Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Veigar Páll Gunnarsson er en av mange islendinger som har hatt en eventyrlig karriere i Norge. Han er nok mest kjent for sine to opphold i Stabæk der han scoret mål på mål og serverte Daniel Nannskog assist etter assist.

Det kanskje ikke alle vet er at han startet sitt Norge-opphold i Strømsgodset. Han fikk 15 kamper og to mål for drammenserne i 2001.

Dessverre er navnet hans blitt knyttet til «overgangssaken» som pågikk mellom 2011 og 2013. I dag spiller spissen hjemme på Island for klubben Stjarnan, og er lagets aller største profil. Forrige sesong hjalp han laget til en historisk tredjeplass i serien.

NRK.no møtte Gunnarsson på Island i september 2013, og han fortalte da at han i tillegg trente et av klubbens juniorlag.

Peter Kopteff

Peter Kopteff
Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Dette var vingen som fløy elegant oppover venstrekanten, men som sjelden returnerte for å hjelpe til defensivt. Finnen spilte 101 kamper for Viking mellom 2001 og 2005. Deretter gikk han til Stoke og deretter FC Utrecht før han returnerte til Norge i 2009.

Han fikk 18 kamper for Aalesund før han ble skadet. Den lekne finske vingen gikk i 2012 til Brodd i 3. divisjon, der forteller kilder til NRK.no at formen ikke var helt på topp, så han fikk bare en B-kamp i femtedivisjon før han gikk til FC Show i Stavanger.

Der spilte han et par kamper i fjerdedivisjon og gjorde seg ikke bort, ifølge kilder i klubben. Han har vært skadet den siste tiden, men FC Show-lagledelsen håper å se Kopteff tilbake på gresset i løpet av sesongen.

Christian «Chippen» Wilhelmsson

Wilhelmsson
Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Den blonde svensken har vært verden rundt etter at han dro fra Mjällby i 1999. Han var blant annet innom Stabæk og Bærum kommune der han sjarmerte Nadderud-publikummet i senk mellom 2000 og 2003.

I et intervju med VG i 2012 sa «Chippen» at Stabæk er klubben i hans hjerte ettersom det var her hans store karriere startet. Etter at Wilhelmsson forlot de blå har han blant annet vært i Nantes, Roma, Bolton, Los Angeles Galaxy og Baniyas i Abu Dhabi. For å nevne noen.

Tirsdag kom nyheten om at svensken har signert for klubben der det hele startet - Mjällby. Klubben spiller i Allsvenskan, som er den øverste divisjonen i Sverige.

Peter Ijeh

Peter Ijeh
Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Peter Ijeh. Redningsmannen. Målmaskinen. Og stjerna. Han reddet Viking nærmest på egen hånd fra nedrykk en sur novemberdag i 2006: Tom Nordlies Viking måtte vinne med mange mål for å ha håp om å overleve i eliteserien. Peter Ijeh kom, så og erobret. Han scoret fire av fem mål og sørget for ellevill jubel i oljebyen.

Han forlot Viking i 2009 etter å ha scoret 39 mål på 78 kamper og fortsatte fotballeventyret i Syrianska FC og GAIS. Stavanger Aftenblad lette tidligere i juli opp nigerianeren som nå er utdannet trener og bor i Göteborg-området. Han er hovedtrener for Assyriska BK, en klubb som ifølge avisen spiller på fjerde nivå.

Alanzinho

Stabæks Alanzinho
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Denne mannen snakkes det fortsatt om i brakkene på Nadderud. Grunnen? Han hadde en vidunderlig teknikk, et voldsomt driv og en kreativitet på høyde med Pablo Picasso. Han ble hyllet langt utenfor Bærums grenser og ble kåret til årets eliteseriespiller i flere aviser da han i 2008 hjalp Stabæk til seriemesterskapet.

I 2009 forsvant han til Trabzonspor, men hadde ikke et spesielt godt opphold i Tyrkia. I sommer var Alanzinho tilbake i hjembyen Rio de Janeiro og jobbet på spreng med å finne en ny klubb.

Det ble lenge spekulert i om han skulle returnere til de blå i Bærum. Men dét skjer ikke – i hvert fall ikke med det første. Den lille brasilianeren signerte nylig en toårsavtale med den nyopprykkede tyrkiske klubben Balikesirspor.

Roman Kienast

ELITESERIEN HamKam - Stabæk 0-2
Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Den østerrikske spissen scoret 36 mål på 93 kamper for Hamarkameratene mellom 2006 og 2009, og ble en stor profil i løpet av sitt opphold i Norge.

Han traff mye blink i starten, men slet med måltørke mot slutten av oppholdet i mjøsbyen. Kienast ble dessverre også kjent for hendelser som ikke har noe med fotball å gjøre. Han fikk blant annet tre kampers karantene for en rasistisk bemerkning mot Stabæks Daniel Nannskog.

Kienast har siden 2012 spilt for FK Austria Wien i hjemlandet.

John Obi Mikel

John Obi Mikel
Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Midtbanespilleren er den største utenlandske stjernen som har spilt i den norske eliteserien. Men det var et kort og stormfullt opphold: Han spilte bare seks eliteseriekamper for Lyn og imponerte såpass at både United og Chelsea ville signere han.

For å gjøre en lang historie kort – John Obi Mikel ble Chelsea-spiller og har nå 206 Premier League-kamper for London-laget.

Mame Biram Diouf

Moldes Mame Biram Diouf
Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Spissen gikk fra fotball-linjen på Molde Folkehøgskole til A-stallen til Molde Fotballklubb i 2007. Det ble en stor suksess: Senegaleseren scoret jevnt og trutt noe som imponerte selveste Sir Alex Ferguson og Manchester United.

Det ble få jubelsaltoer på Diouf på Old Trafford og han gikk etter hvert videre til Hannover 96. Nå har spissen signert for Stoke og blir å se i Premier League denne sesongen.

Robert Koren

Robert Koren
Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Fart, teknikk og overblikk. Tre ord som beskriver Robert Korens ferdigheter i Lillestrøm. Han var en av de aller beste utlendingene i ligaen da han spilte på Åråsen midt på 2000-tallet.

Han ble linket til både Leeds og Manchester City, men fortsatte karrieren i West Bromwich i 2007. I 2010 ble han hetet av Hull City og der har han vært siden.

Marek Sapara

Marek Sapara
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

«Oh! Ah! Sapara! Marek Sapara!», ropte Kjernen og resten av Lerkendal-publikummet annenhver helg i flere år. Og slovaken svarte med lekre pasninger og frispark klistret i vinkelen. Han var blant Rosenborgs beste spillere på slutten 2000-tallet, og en stor bidragsyter til at trønderne vant serien i 2009.

Både i -09 og -08 hadde midtbanemannen mer enn 10 målgivende pasninger. Sapara forlot imidlertid RBK til fordel for tyrkiske Ankaragücü i 2010. Han har holdt seg i Tyrkia de siste årene og signerte nylig for Gaziantepspor til tross for heftig flørting med Rosenborg ved juletider.

Olivier Occean

Olivier Occean
Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Skien og Lillestrøm ble Olivier Occeans hjem i Norge mellom 2004 og 2010. Den kanadiske spissen spilte til sammen 137 kamper for Odd Grenland og Lillestrøm og scoret 56 ganger.

Høydepunktet i Norge var trolig da han i 2007 scoret begge målene da LSK slo Haugesund 2–0 i cupfinalen.

Det ble imidlertid ikke mange mål den siste tiden på Åråsen, og «Ollie» fortsatte karrieren i 3. Bundesliga og Kickers Offenbach. Han har senere forflyttet seg oppover i divisjonene i Tyskland og eies i dag av Bundesliga-klubben Eintracht Frankfurt.

Forrige sesong var han lånt ut til Kaiserslautern i 2. Bundesliga.

Eddie Gustafsson

Lyns keeper Eddie Gustafsson
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Eddie Gustafsson var en stor profil i norsk eliteserie i seks år da han spilte for Molde, HamKam og Lyn.

Svensken ble kåret til årets keeper i 2008 etter en eventyrlig sesong for Lyn, og forlot samme året Norge og Oslo til fordel for Østerrike og Red Bull Salzburg. Der har han vært siden.

Tidligere i sommer ble det imidlertid klart at 37-åringene legger hanskene på hylla. Han ønsker likevel å bli i Salzburg og fortalte fotbollskanalen.se tidligere i juli at han trolig blir speider for klubben.

Andre eliteserieprofiler:

  • Raio Piiroja. Norsk klubb: Fredrikstad. Hvor nå? FC Flora Tallinn.
  • Arni Gautur Arason. Norsk klubber: Rosenborg, Vålerenga og Odd Grenland. Hvor nå? Jurist/saksbehandler Skien kommune.
  • Daniel Nannskog. Norsk klubb: Stabæk. Hvor nå? Fotballekspert for SVT.
  • Adin Brown. Norsk klubb: Aalesund. Hvor nå? Har ulike roller i Portland Timbers.
  • Rob Friend. Norsk klubber: Moss og Molde. Hvor nå? LA Galaxy.
  • Anthony Ujah. Norsk klubb: Lillestrøm. Hvor nå? FC Köln.
  • Anders Lindegaard. Norsk klubb: Aalesund. Hvor nå? Manchester United.
  • Per «Pelle» Nilsson. Norsk klubb: Odd Grenland. Hvor nå? FC København.
  • Martin Fillo. Norsk klubb: Viking. Hvor nå? 1. FK Pribram.
  • Celso Borges. Norsk klubb: Fredrikstad. Hvor nå? AIK.
  • Rudolph Austin. Norsk klubb: Brann. Hvor nå? Leeds.
  • Odion Jude Ighalo. Norsk klubb: Lyn. Hvor nå? Watford.
  • Patrice Bernier. Norsk klubber: Moss og Tromsø. Hvor nå? Montreal Impact.
  • Daigo Kobayashi. Norsk klubb: Stabæk. Hvor nå? New England Revolution.
  • Luton Shelton. Norsk klubb: Vålerenga. Hvor nå? Volga Nizhny Novgorod.
  • Abgar Barsom. Norsk klubb: Fredrikstad. Hvor nå? Leder i Barsom Sport Management.
  • Magnus Powell. Norsk klubb: Lillestrøm og Lyn. Hvor nå? Toppspillerutvikler i Lillestrøm.
  • Christian Bolaños. Norsk klubb: Start. Hvor nå? Flamengo.

Hvem savner du? Og vet du hva vedkommende gjør i dag? Skrive et innlegg i kommentarfeltet!

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland