Hopp til innhold

– Blatter må stoppes

FIFAs visepresident Jack Warner trekker seg fra alle sin verv i internasjonal fotball, og slipper med det videre etterforskning fra FIFAs etiske komité. Men bråket er ikke over.

Soccer FIFA Warner Resigns

Jack Warner trekker seg som visepresident i FIFA, og fortsetter sin politiske karriere i hjemlandet Trinidad og Tobago.

Foto: Shirley Bahadur / Ap

Sepp Blatter

FIFA-president Sepp Blatter.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Warner trakk seg mandag. Kort tid etter kom han med følgende uttalelse.

– Som jeg har sagt før: FIFA vil få kjenne at en tsunami kommer. Stol på meg: dere har ikke sett den ennå. Blatter må stoppes.

I et intervju med Bloomberg sier han at han rett og slett «har mistet entusiasmen til å fortsette».

– Generalsekretæren, som jeg ansatte og jobbet med i 21 år, har med hjelp fra elementer i FIFA jobbet for å undergrave min posisjon på måter man nesten ikke kan tenke seg, sier han.

Warner har vært i hardt vær under sin tid i FIFA.

Han har vært mistenkt for svartebørshandel av FIFA-billetter og har sammen med andre FIFA-representater blitt beskyldt for korrupsjon og brudd på det etiske regelverket i forbindelse med valget av FIFA-president tidligere i år.

Warner fra Trinidad og Tobago og Bin Hammam fra Qatar skal ha tilbudt over 220.000 kroner i pengegaver til fotballtoppene i Concacaf-nasjonene under en konferanse på Trinidad for å sanke stemmer til Bin Hammam.

Han har vært på krigsstien mot Blatter en stund, og særlig etter at Blatter ble frikjent fra alle anklager under en høring i slutten av mai etter korrupsjonsklager. Da varslet Warner for første gang sin «tsunami» mot FIFA-ledelsen, og det er grunn til å tro at Blatter ikke vil komme godt ut av en slik utblåsning fra Warner.

Kåfjord: – Konsekvensen er den samme

Sondre Kåfjord

Sondre Kåfjord, Europas representant i FIFAs etiske råd.

Foto: Hans H. Bjørstad

Som følge av Warnes eget valg om å trekke seg, vil FIFAs etiske komité avslutte granskningen av 68-åringen.

– Vi kan bare etterforske de som har en posisjon i fotballfamilien. Når han nå trekker seg helt ut, følger det av lovverket vårt at det ikke er mulig å fortsette etterforskningen. Vi har ingen myndighet til å dømme ham på noe som helst lenger, sier Sondre Kåfjord til NRK.

Kåfjord er Europas eneste medlem i det fem mann sterke etiske rådet i FIFA, som har etterforsket blant annet Warner.

– Hvor mye har dere funnet ut i etterforskningen, Kåfjord?

– Vi hadde jo en konklusjon 29. mai om at det var såpass grunn til mistanke at vi valgte å suspendere ham for 30 dager. Det betyr jo at det var en sannsynlighetsovervekt for at han var skyldig. Konsekvensen nå er den samme som om han hadde blitt dømt: han er ute av fotballen.

– Målet var jo å komme til bunns i hvem som har rent mel i posen og hvem som ikke har det?

– Ja. Vi hadde jo sett fram til en videre etterforskning. Og hvis Warner skulle finne på å delta i fotballen igjen, så vil jo saken bli gjenåpnet med en gang. Han kan etterforskes, men ikke dømmes.

– Men dere vil ikke etterforske videre?

– Nei, jeg tror ikke FIFA har noen planer om å drive etterforskning i og med at det ikke er noen mulighet for å dømme. Det er gjort en beslutning i FIFAs administrasjon i tråd med regelverket om at så lenge man ikke kan straffe vedkommende så vurderer de at det ikke er noe vits i å fortsette etterforskningen.

Kåfjord forteller at det etiske rådet, som han er medlem av, ikke har mulighet til å etterforske noen på eget initiativ.

Les også:

Warner har vært i FIFA i nesten 30 år.

– FIFA er lei for hendelsene som har ført til Warners beslutning, melder Det internasjonale fotballforbundet mandag

Nå skal han fortsette sin karriere som politiker i hjemladet som kommer fra Trinidad og Tobago.

Fotball