Hopp til innhold

Skuffelse, overraskelse og bekymring i oljebransjen

Leverandører, bransjeorganisasjoner og oljeselskaper er skuffet over at det nye regjeringen stopper konsekvensutredningen for olje i nord.

Leverandørindustrien er skuffet over at den nye regjeringen freder Lofoten og Vesterålen. Nå vil de bruke de neste fire årene til å utvikle enda bedre teknologi til den dagen havområdene åpnes for oljeboring.

VIDEO: Høyre-ordfører og sjef i Randaberg Industries, Bjørn Kahrs, er ikke glad for Lofoten-freding. Han vil de bruke de neste fire årene til å utvikle teknologien til den dagen havområdene åpnes for oljeboring. Foto: Anders Fehn.

– Det er en høy pris for å komme i regjering. Høyre og Frp har stått litt for lite på kravene her, mener Ståle Kyllingstad.

Han er sjef i IKM, og har også vært leder for olje og gass i Norsk Industri.

KrF og Venstre er ikke med i den nye regjeringen, men har lovet å støtte den – blant annet med forutsetningen å stoppe konsekvensutredningen av Lofoten, Senja og Vesterålen i den kommende fireårsperioden.

Ståle Kyllingstad

Ståle Kyllingstad.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Statoil: – Faller fra 2025

– Veldig trist, mener Kyllingstad, som frykter tøffere tider for norsk leverandørindustri.

Statoil mener avtalen kan få betydning for norsk oljeproduksjon i fremtiden.

– Det kommer til å være en fallende produksjon på norsk sokkel fra 2025. Hvis vi ikke gjør nye og store funn i tiden fremover, kommer den produksjonen til å synke. Vi jobber hardt hver dag for å lete, og vi er veldig for at det åpnes for nye områder på norsk sokkel, sier kommunikasjonsansvarlig for norsk sokkel, Ørjan Heradstveit.

Frykter tap av kompetanse

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Gro Brækken, er også med i skuffelseskoret.

– Det vil bidra til å svekke norsk sokkels konkurransekraft, sier hun.

Brækken påpeker at det har tatt tid å bygge opp kompetansen rundt olje og gass i Norge.

Administrerende direktør i OLF, Gro Brækken

Gro Brækken.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Nå brytes dette, i og med at Høyre og Frp har kompromisset med de små partiene. Lofoten, Vesterålen og Senja er områder som er ekstremt viktig for å videreføre olje- og gassvirksomheten i Norge etter 2020, fastslår hun.

Overrasket over Høyre og Frp

Leverandøren Ståle Kyllingstad ble overrasket da innholdet i avtalen mellom de fire partiene ble kjent mandag kveld.

– Jeg har følt at Frp og Høyre har vært veldig klare på sitt standpunkt de siste fire-fem årene, sier han.

– Norge burde spandert på seg å vite hva slags ressurser som ligger der. Vi vet ikke hvordan forholdene er der oppe. Det hadde vært god økonomi og god ressursforvaltning å finne det ut, mener han. nbsp;