Hopp til innhold

Egypts regjering må bli sittende

Militærrådet i Egypt avviser overgangsregjeringens avskjedssøknad, melder egyptisk tv.

Egypts statsminister Essam Sharaf

Egypts statsminister Essam Sharaf har stilt sin og regjeringens plasser til disposisjon.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Overgangsregjeringen ba søndag militærrådet om å få fratre postene sine.

Det kom mandag kveld motstridende meldinger om hvorvidt avskjedssøknaden var innvilget eller ikke.

– Det egyptiske militærrådet vil komme til enighet om en ny statsminister før de innvilger avskjedssøknaden fra regjeringen, sier en militærkilde til Reuters.

Det vil ikke komme noen formell kunngjøring før rådet har bestemt seg for en ny kandidat, opplyser kilden.

Senere meldte egyptisk tv at rådet har avvist avskjedssøknaden fra regjeringen.

Militærrådet har innkalt til krisemøte

Kulturministeren trakk seg

En talsmann for statsminister sa til det statlige nyhetsbyrået MENA tidligere mandag kveld at de på grunn av den vanskelige situasjonen i landet vil fortsette å styre til militærrådet har tatt en beslutning.

Tidligere mandag varslet Egypts kulturminister at han går av på grunn av håndteringen av de siste urolighetene i landet.

Opposisjonen har også tatt til orde for at informasjonsministeren og innenriksministeren må trekke seg, skriver BBC.

Unngikk maktvakuum

Morten Levin, professor NTNU

Professor Morten Levin ved NTNU.

Foto: Tone Kvenild/NTNU Info

Professor ved NTNU Morten Levin sier til NRK at militærrådets avslag på avskjedssøknaden kan skyldes at de ville unngå et maktvakuum dersom regjeringen gikk av.

– Hvis den rådende regjeringen blir borte har ingen utøvende makt. Det skaper en usikkerhet og en uavklart situasjon som militærrådet ikke ønsker, sier Levin til NRK.no.

Han sier demonstrantene på Tahrir-plassen frykter at ønsket om demokrati kan bli hindret av militæret og at folk mener de nye makthaverne ikke har gjort noe for å bedre situasjonen for folk.

– Den sittende regjeringen har ikke klart å mildne belastningene som den vanlige borger i Egypt opplever, sier Levin.

– Hva må til for at situasjonen stabiliserer seg?

– Det må komme signaler fra militærrådet om at de vil sikre demokratiovergangen. De må i alle fall slutte med den voldsbruken de nå bruker mot dem som demonstrerer. Det er et første skritt, så får de vise at de har demokratiske hensikter og ikke er et autoritær styresystem, sier Levin.

Turbulent før valget

Over 30 mennesker er drept og minst 1250 såret etter sammenstøt mellom politiet, hæren og demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo denne helga.

Demonstrantene krever at hæren gir fra seg makten. Da nyheten om at regjeringen ønsket å trekke seg nådde demonstrantene på Tahrir-plassen, var det få reaksjoner å spore.

Folk NRK snakket med sier at regjeringen likevel bare var symbolsk og uten reell makt, og at det er hæren som sitter med styringen.

Mandag kveld strømmet fortsatt store folkemengder inn på Tahrir-plassen. Folk har med seg forsyninger, og foreløpig har demomstrantene kontroll over plassen. I en av sidegatene pågår kampene mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter.

Egypterne skal 28. november gå til urnene for å velge ny nasjonalforsamling. Dette er det første valget som avholdes i landet etter at tidligere president Hosbni Mubarak ble styrtet etter 30 år i vinter.

SISTE NYTT

Siste nytt