Hopp til innhold

Flere av demonstrantene ble skutt

Demonstrantene på Tahrir-plassen risser inn navn og kontaktinfo til pårørende på armene sine, i tilfelle de blir drept.

Protest på Tahrir-plassen

I flere dager har røyken fra tåregass ligget tungt over Tahrir-plassen.

Foto: MOHAMMED HOSSAM / Afp

Demonstrantene i sentrum av Kairo holder stand på fjerde døgnet. Stemningen i den egyptiske hovedstaden er fortsatt spent.

Gjennom sine spalter, blogger og sider på sosiale medier, forteller flere av de unge demonstrantene om frykten som nå hersker.

Ifølge den egyptiske Al Masry Al-Youm holder 4000 personer stand på Tahrir, mens politiet forsøker å spre demonstrantene med bruk av tåregass blant annet.

Tåregass på Tahrir-plassen

En demonstrant forsøker å få tåregassen ut av øynene.

Foto: MOHAMMED HOSSAM / Afp

«De trenger leger umiddelbart på Tahrir-plassen. Vær så snill å spre videre», heter det i en av mange meldinger som nå kommer ut gjennom Twitter.

– Vi trenger hjelp

En av demonstrantene er Ahmad H. Aggour . Han forteller gjennom sin Twitter-spalte at demonstrantene har startet å skrive navn og kontaktinfo til pårørende, i tilfelle de dør.

Han ber flere komme til Tahrir-plassen for å bidra, hvor alle inngangene er "sikret" og at hovedsammenstøtene skjer i en sidegate, nærmere bestemt Mohamed Mahmoud Street.

De seneste amatørvideoene fra plassen viser at enkelte av demonstrantene blir dratt etter håret av politi, og at enkelte politifolk slår løs på personer som tilsynelatende ligger rolig på bakken.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Klikk for å se video: Voldelige scener på Tahrir-plassen.

Leger forteller til Al Jazeera at mange av de sårede har skuddskader i hodet og er blitt skutt i øyet med gummikuler. Flere av aktivistene hevder også at sikkerhetsstyrkene bruker en sterkere tåregass enn hva de har gjort tidligere.

Demonstrantene svarer på angrepene med steinkasting og brannbomber.

Det skal også ha vært skutt med skarpt fra sikkerhetsstyrkene. Ifølge en kilde i helseministeriet bekrefter vedkommende at mange av de drepte er blitt skutt.

De siste tallene fra helsemyndighetene er at 22 mennesker drept og 1750 såret siden protestene startet på fredag. De siste uoffisielle anslagene fra sykehusene er derimot at 35 er drept siden søndag.

Såret demonstrant på Tahrir-plassen

En såret demonstrant bæres vekk fra gaten i formiddag.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen befinner seg på nå på Tahrir-plassen og rapporterer om tåregass og sykebiler.

Demonstranter som NRK har vært i kontakt med sier de vil holde ut inntil de er sikre på at militærrådet ikke akter å beholde makten etter det kommende parlamentsvalget.

Trekker seg i protest

Egypts kulturminister Emad Abu Ghazi har, ifølge det egyptiske nyhetsbyrået Mena, trukket seg i protest mot hærens og sikkerhetsstyrkenes behandling av demonstrantene.

Han skal i ettermiddag ha levert inn avskjedssøknaden sin til militærrådet.

En av Hosni Mubaraks sterkeste kritikere, og en av de som få utfordret ham i presidentvalgene da det ble åpnet for flere kandidater, Ayman Nour, forsøker i ettermiddag å ta seg til Tahrir-plassen, ifølge Al Jazeera.

Nour var en av de første etablerte politiske figurene som stilte seg bak de unge aktivistene da opprøret startet i januar og vil nå stille seg bak dem igjen som et skjold.

Lov å protestere

En av militærregimets representanter var i morgentimene også på Tahrir-plassen.

General Said Abbas understreket at enhver egyptisk borger er i sin fulle rett til å demonstrere, at media har rett til å rapportere og at militærrådet fortsatt føler en sterk forpliktelse til å overlate makten til en sivil regjering etter at parlamentsvalgene er avholdt.

Aktivistene som veltet Mubarak-regimet på sin side er misfornøyd med hvordan militæret har håndtert overgangsfasen etter Mubaraks fall og frykter de vil stjele hele revolusjonen, gitt at aktivistene gav hæren en legitimitet til å styre.

Det hersker også frykt blant aktivistene, presidentkandidatene og de politiske partiene at militærrådet som nå sitter med all makt, ikke akter å gi slipp, selv etter at valgene til en ny nasjonalforsamling er holdt.

Flere av de liberale partiene har suspendert valgkampen på grunn av hendelsene de siste dagene, de religiøse ikke har gjort det samme.

Men alle, inkludert den militærutnevnte regjeringen, ønsker at valget skal gå som planlagt. Første runde skal etter planen starte 28. november.

Protest på Tahrir-plassen

Ifølge kilder på sykehus, har 35 personer mistet livet det siste døgnet i kampene mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter.

Foto: Ahmed Ali / Ap

Ber partene roe seg

Den arabiske liga, som har hovedkvarter i Kairo, ber partene om å roe seg, slik at situasjonen ikke kommer ut av kontroll og ødelegger for den videre politiske utviklingen.

Ligaens sjef Nabil al-Arabi understreker retten sivile egyptere har til å demonstrere og uttrykke seg fritt, noe som tolkes som kritikk av myndighetenes håndlemåte de siste dagene.

General Saeed Abbas sa i ettermiddag at hæren ikke har noe mål om å rydde Tahrir-plassen, slik mange hevder.

Derimot bad innenriksministeriet om beskyttelse fordi enkelte grupper demonstranter var på vei dit, ifølge general Abbas.

– Hæren oppsøkte ikke Tahrir-plassen, men demonstrantene kom til ministeriet, og da måtte vi gå mellom. Fredelige demonstranter er i sin fulle rett til å uttrykke seg, sier Abbas og gjentok budskapet fra Tahrir-plassen i dag morges.

Han tilbyr samme beskyttelse for fredelig demonstranter mot det han kaller pøbelgjenger.

Det hevdes at gjengene er leid inn av grupper som har som mål å stanse utviklingen mot et demokratisk Egypt, slik man så i februar. Da var det partiapparatet til Mubarak som hyret Mubarak-lojale ungdommer fra Kairos fattigstrøk til å angripe de unge demokratiaktivistene.

Da valgte hæren til slutt demonstrantenes side mot presidenten og innenriksministeren. I denne runden har de reagert hardere og med mer vold.

SISTE NYTT

Siste nytt