Hopp til innhold

Gaddafis representanter møtte AU

Representanter fra Gaddafis regime støtter det såkalte veikartet som Den afrikanske union har laget som et forslag til hvordan konflikten i Libya kan løses.

Jean Ping

Lederen for AU-kommisjonen, Jean Ping, sier Den afrikanske union vil spille en større rolle i fredsarbeidet i Libya.

Foto: Christophe Ena / Ap

Utsendinger fra en rekke land møttes til samtaler i regi av Den afrikanske union for å finne en løsning på krisen i Libya, samt diskutere hvilke reformer det er nødvendig å innføre i landet.

Representanter fra EU, FN og Den arabiske liga deltok på samtalene, mens Mohammed al-Zwai, generalsekretæren i den libyske folkekongressen, samt fire andre representanter møtte på vegne av Gaddafi. Opposisjonen i Libya stilte imidlertid ikke med noen deltakere.

Ifølge AFP var det Den afrikanske union (AU) som tok initiativ til samtalene, som ble arrangert i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Unionen skal ha et ønske om å spille en større og viktigere rolle i arbeide med å skape fred i Libya.

Følg utviklinga i Libya

Vil etablere dialog

Lederen for AU-kommisjonen, Jean Ping, sa under møtet at Den afrikanske union, som har vært kritisk til militærintervensjonen mot Libya, vil spille en større rolle i forsøkene på å løse konflikten. De vil blant annet tilrettelegge for samtaler mellom de to partene.

Ping sa at unionen ønsker at man får til en overgangsperiode som vil lede til demokratiske valg.

– Det er viktig at vi blir enige om en slik tilnærming for å oppnå varig fred, sikkerhet og demokrati i Libya, sa han til forsamlingen.

Ping innrømmer at det hersker ulike meninger i det internasjonale samfunnet om hvilken tilnærmingmåte som er den beste, men sier at Den afrikanske union er overbevist om at man kan komme til en felles forståelse.

– Vi i Den afrikanske union er overbevist om at det er tilstrekkelig felles grunnlag til å bli enige og komme med nyttige bidrag som kan gi varig fred i Libya, sa han.

– Positive til AU-forslag

Ping sa samtidig at en komité oppretta av AU har kommet fram til et såkalt veikart, som gir anbefalinger om nødvendige tiltak som vil sikre en rask og varig løsning på krisen i Libya. Ifølge Ping er kartet både er realistisk og dekkende.

Veikartet gjelder begge parter i konfikten, samt naboland og internasjonale parter.

Ifølge AFP er Gaddafis representanter positive til unionens forslag.

– Vi er klare til å implementere tiltaksplanen som den høytstående komiteen i Freds- og sikkerhetsrådet i Den afrikanske union har laget, sier delegasjonen i en pressemelding.

Gaddafis styrker ba samtidig om at de internasjonale styrkene innleder våpenhvile.

Flybombing i Ras Lanuf, Libya

Den afrikanske union er skeptiske til den internasjonale militæroperasjonen i Libya.

Foto: Hussein Malla / Ap

– Svært alvorlig

AU-sjefen beskriver situasjonen i Libya som ekstremt alvorlig, både for Libya og for regionen som helhet.

Ping var tidligere fredag på møter i Europa med den franske utenriksministeren og representanter fra EU. Krisen i Libya var tema på begge møtene.

Han har uttrykt stor frustrasjon over den vestlige koalisjonens angrep i Libya.

– Når jeg spør hva det neste steget er og om de har en plan, ser jeg at de ikke har det, har han sagt.

Vil holde Libya samla

AU er splitta i synet på hvordan man skal tilnærme seg situasjonen framover. Alle skal være enige om at Gaddafi må gå, men det er ulike meninger om forhandlingene bør starte nå eller etter at han har gått av.

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide, deltok på dagens møte som observatør. Han forteller til NTB at det er bred enighet i Den afrikanske union om å holde Libya samla.

– Man kan ikke tillate en langvarig splittelse av landet, sier han til NTB.

– Vi krever at flybombinga og marineblokkaden opphører ettersom mandatet om å beskytte sivile er ugyldig og fordi hundrevis blir drept fordi de angriper og ødelegger våre væpnede styrker, sa presidenten i Libyas nasjonalforsamling, Mohammed Zowe, til forsamlinga. Det melder NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.