Hopp til innhold

Libyas helseminister hevder 114 er drept

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Helseministeren i Libya hevder at 114 personer er drept og 445 skadd i angrep fra den vestlige koalisjonen de siste fire dagene.

  • Følg situasjonen i Libya, artikkelen oppdateres fortløpende.
  • Alt om konflikten i Libya .
  • Norske fly deltar nå aktivt med å håndheve flyforbudsonen over Libya.

23.15: Norske jagerfly bombet flere stridsvogner nord i Libya i dag. De internasjonale styrkene mener stridsvognene var en trussel mot sivilbefolkningen i landet.

22.13: Helseministeren i Libya sier at 114 personer er drept og 445 skadd i angrep fra den vestlige koalisjonen de siste fire dagene, melder AFP.

21.48: Libyske opprørere har tatt seg inn i den regjeringskontrollerte byen Ajdabiyah, ifølge den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera. Flere av Gaddafis soldater holdes til fange etter kamper mot opprørerne, ifølge fjernsynskanalen. Gaddafis styrker ska nå hovedsaklig ha posisjonert seg vest i byen.

21.16: Kampfly fra Qatar er på sitt første oppdrag over Libya. Et Mirage-fly fra Qatar patruljerte luftrommet over Libya fredag, opplyser koalisjonsstyrkene. Qatar har sendt seks jagerfly og to transportfly som skal bidra i militæroperasjonen.

20.50: Styrker lojale til Gaddafi skjøt mot et område i utkanten av Misrata fredag kveld, hevder en av opprørerne overfor Reuters. Blant de skadde skal det være tre barn på to, fem og tolv år.

20.08: Norske jagerfly har i dag utført flere oppdrag over Libya. De har blant annet skutt raketter mot militære mål på bakken, bekrefter Forsvaret overfor NRK.

19.20: Gaddafi bevæpner frivillige som skal kjempe mot opprørerne, melder Pentagon.

18.47: Libyske regjeringsstyrker har bortført tusener av mennesker i Zawiyah etter at de gjenvant kontrollen i byen for to uker siden, hevder en talsmann for de libyske opprørerne.

Bataljonene har opprettet veisperringer i hvert kryss og hver gate i byen. De bortfører unge menn, gamle menn, hvem som helst mellom 50 og 60 år, uansett om det er en ingeniør eller en enkel bygningsarbeider, og de blir brakt til ukjente steder, sier talsmannen til nyhetsbyrået Reuters.

18.42: Al-Qaida i det islamske Maghrib har stjålet bakke-til-luft-raketter fra et våpenlager i Libya, hevder Tsjads president Idriss Deby. Ifølge presidenten har Libyas leder Muammar Gaddafi delvis rett når han hevder at al-Qaida står bak opprøret i Libya.

18.15: Ifølge AFP har representanter fra Gaddafis regime vært i samtaler med Den afrikanske union (AU) i dag. AU la fram et såkalt veikart med forslag til hvordan konflikten i Libya kan løses. Gaddafis representanter støtter forslaget.

17.39: USA har avfyrt til sammen 16 nye krysserraketter av typen Tomahawk mot libyske mål torsdag og fredag som en del av amerikanernes rolle i FN-operasjonen som har som mål å beskytte sivile, opplyser Pentagon, ifølge nyhetsbyrået AFP.

17.30: Gaddafis leiesoldater bruker voldtekt i kampen mot opprørerne i Libya, opplyser sykehuskilder i landet.

16.11: Qatar sender krigsfly til Libya, opplyser landets luftforsvar ifølge nyhetsbyrået AFP. Qatar blir dermed den første arabiske staten som tar del i militæroperasjonene som skal opprettholde flyforbudet over Libya.

15.17: Krigsfly kunne høres over Ajdabiyah, øst i Libya, og ifølge opprørsstyrker i byen ble Muammar al-Gaddafis styrker truffet.

13.57: NATO vil ta kontroll over operasjonen i Libya søndag eller mandag, sa Italias utenriksminister Franco Frattini. I første omgang skal forsvarsalliansen bare passe på luftrommet og se til at flyforbudet blir overholdt.

13.37: Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier Frankrike og Storbritannia er klare for en politisk og diplomatisk løsning i Libya.

13.29: Den afrikanske union (AU) sier den vil tilrettelegge for samtaler som kan bidra til å få slutt på krigen i Libya. Det melder Reuters.

Samtalene skal forsøke å få partene til å bli enige om hvilke reformer som trengs i landet for at man skal kunne løse de grunnleggende årsakene til konflikten.

12.20: Det foreligger ingen bevis for at sivile liv har gått tapt i Libya, sier Storbritannias utenriksminister, William Hague til TV-kanalen Sky News.

12.09: Ifølge en talsmann for NATO vil operasjonen i Libya vare i tre måneder. Han legger til at det kan bli forandringer.

– Mye av planleggingen rundt operasjonen er basert på en plan med et tidsspenn på tre måneder, sa talsmannen.

12.06: En britisk offiser sier at koalisjonens luftstyrker kan operere uhemmet over Libya etter at libysk luftvern er tatt ut og ikke lenger eksisterer.

11.00: NATO vil bare håndheve flyforbudssonen over Libya og ikke gå etter Muammar Gaddafis bakkestyrker, slik USA hevder at det er oppnådd enighet om.
Kilder i Washington hevder at NATO vil overta kommando over hele operasjonen i Libya.

– Det er oppnådd politisk enighet i NATO om å overta kommandoen over hele operasjonen, sier en høytstående amerikansk tjenestemann til AFP.

09.47: USA åpner for å gi våpen til libyske opprørere, melder Sky News .

(Saken fortsetter under bildet.)

Opprørere brenner hærens klær i Ajdabiyah i LibyaLIBYA/

Opprørere brenner hærens klær i Ajdabiyah i Libya.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

09.09: Det franske forsvaret sier i dag at operasjonene i Libya vil vare i «noen uker». Tidligere har det vært snakk om at de internasjonale styrkene skulle trekke seg ut etter bare dager.

08.53: Storbritannia opplyser om at britiske jagerfly i natt har skutt mot pansrede kjøretøy som truet sivile i den østlige byen Ajdabiya.

07.10: NATO sier de vil håndheve flyforbudet over Libya, men har foreløpig ikke tatt kommandoen over de FN-støttede militæroperasjonene i landet, konstaterer nyhetsbyrået Reuters.

06.30: Oppdraget for de to norske jagerflyene natt til fredag varte i vel tre timer, fra midnatt og til omtrent klokken 03. Det ble ikke brukt våpen. Oppdraget gikk ut på å lokalisere og oppsøke fiendtlig aktivitet. De norske flyene har søkt etter mål på bakken, som stridsvogner og rakettutskytningsramper, opplyser kilder i Forsvaret til NRK.

Det er ventet at norske jagerfly vil bli sendt ut på nye oppdrag fredag.

01.13: To norske jagerfly er i natt på oppdrag over Libya, bekrefter kilder i Forsvaret overfor NRK.

Flyene er ventet tilbake i løpet av morgentimene fredag.

Video Norske fly på oppdrag i Libya

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Norske fly var på oppdrag i Libya natt til torsdag, og blir trolig sendt ut også fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt