Hopp til innhold

Frykter Gaddafi vil bombe oljefelt

Libyske opprørere frykter at Mummar al-Gaddafi kan komme til å oppføre seg som et «skadeskutt dyr», og bombe oljeanlegg dersom ikke vesten oppretter flyforbudsoner.

Opprører foran oljeanlegget i Ras Lanuf

En opprører gjør v-tegnet i Ras Lanuf med byens oljeanlegg i bakgrunnen. Opprørerne frykter at Gaddafi kan komme til å bombe landets oljeinstallasjoner.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

- Vesten må handle, ellers vil denne gale mannen gjøre noe med oljefeltene. Vesten må gripe inn med taktiske flyangrep, ellers kan han stanse oljeproduksjonen i lang tid framover, sier Mustafa Gheriani, talsmann for opprørsbevegelsen i Benghazi til nyhetsbyrået Reuters.

Enkelte analytikere har spekulert i at Gaddafi kan komme til å bombe oljefelt som en siste utvei, men foreløpig er det ikke noe som tyder på at han vil gjøre noe slikt.

Uenige

Vestlige politikere er uenige om det bør innføres en flyforbudssone over Libya eller ikke. Opprørerne ønsker ikke utenlandsk militær tilstedeværelse på bakken, men ber om at vesten innfører flyforbudsoner.

- Den arabiske liga støtter forslaget om å innføre en flyforbudsone over Libya, sier Bernard Valero, talsmann for det franske utenriksdepartementet.

Den arabiske ligas generalsekretær Amr Moussa møtte i går Frankrikes utenriksminister Alain Juppe der de to diskuterte spørsmålet. Frankrike er blant de landene som støtter et slikt forslag.

Vil hindre angrep

En slik sone vil hindre at Gaddafi angriper både oljeinstallasjoner og sitt eget folk fra lufta.

USAs president Barack Obama mener at en slik beslutning ikke vil komme med det første, mens forsvarsminister Robert Gates har pekt på at et forbud vil innebære angrep for å ødelegge det libyske luftforsvaret.

Nye kamper i Zawiyah

Ifølge eksilgruppen «Libyan Human Rights Solidarity» var det mandag nye kamper i opprørsbyen Zawiyah.

Byen ligger fem mil vest for hovedstaden Tripoli. Gaddafi-lojale styrker skal ifølge Reuters igjen forsøke å ta kontroll over byen. Meldingene er ikke bekreftet ettersom all mobildekning er nede i byen.

ZAWIYAH Libya

Opprørere i byen Zawiyah i Libya.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt