Hopp til innhold

Sørkoreansk skip sank, 40 savnet

Rundt 40 sjømenn er savnet etter at et sørkoreansk marinefartøy sank i nærheten av grensen mot Nord-Korea.

Det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan

Marinefartøyet Cheonan ble rammet av en eksplosjon i akterskipet, like ved propellen. Mange av de 104 personene som var om bord fryktes døde.

Foto: Yonhap / Scanpix/AP

Sør-Koreas president Lee Myung-bak i krisemøte med medlemmer av regjeringen etter eksplosjonen.

Sør-Koreas president Lee Myung-bak (midten) i møte med medlemmer av regjeringen under krisemøtet i det nasjonale sikkerhetsrådet i dag.

Foto: Scanpix/Reuters

Ifølge den sørkoreanske tv-stasjonen YTN sier regjeringen at den undersøker om eksplosjonen skyldes et angrep fra Nord-Korea, men klokka 18, norsk tid, kom det melding om at Sør-Korea toner ned mistankene, og sier det ikke er klart at Nord-Korea er involvert.

- Noe forårsaket et hull i skroget, og det førte til at det sank. Det er uklart om Nord-Korea var innblandet, sier presidentens talskvinne Kim Eun-hye.

Ifølge militære tjenestemenn ble skipet rammet av en eksplosjon i nærheten av propellen akterut på skipet. Skipet hadde 104 personer om bord. Ifølge en talsmann for den sørkoreanske marinen er rundt 40 av dem savnet.

Skjøt mot skip i nærheten

Sørkoreanske medier melder at annet sørkoreansk krigsskip umiddelbart etter eksplosjonen skjøt mot et uidentifisert objekt i nærheten, men ifølge forsvarsledelsen viste dette seg å ha vært en flokk med fugler, melder nyhetsbyrået AFP. Hendelsen skjedde utenfor øya Baengnyeong som er kontrollert av Sør-Korea.

Halvparten reddet

Ifølge TV-kanalen MBC er 59 av mannskapet reddet, men det fryktes at mange av de savnede er døde.

Det er satt igang en redningsaksjon, og regjeringen i Seoul satt fredag i krisemøte.

- Vi er først og fremst opptatt av redningsaksjonen, sier en regjeringskilde til YTN.

Flere mulige årsaker

En regjeringskilde sier til nyhetsbyrået Yonhap at de etterforsker flere mulige årsaker til eksplosjonen. Den kan skyldes et torpedoangrep, men en mine kan også ha forårsaket forliset. Ammunisjon om bord i skipet kan også ha eksplodert, uten at det var forbundet med et angrep.

Fjernsynskanalen YTN siterer en ikke navngitt kilde ved presidentens kontor som sier skipet var langt sør for grensen til Nord-Korea, og at det er lite sannsynlig at det skal ha befunnet seg nordkoreanske krigsskip i området.

- Ingen unormal aktivitet

Ifølge forsvarsledelsen i Sør-Korea var det ingen unormal militær virksomhet på den nord-koreanske siden av det omstridte grenseområdet før forliset.

Ifølge nyhetsbyrået Yonhap baserer den sørkoreanske regjeringen dette både på satelittbilder og annen informasjon.

Omstridt grense

Kart over sjøgrensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea i Gulehavet

Sjøgrensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea i Gulehavet.

Foto: NRK

LES OGSÅ: Den omstridte sjøgrensen

LES OGSÅ: Nordkoreansk skyting i Gulehavet

I 1999 og 2002 var det trefninger mellom de to landene i området, og så sent som i november skjøt sør- og nordkoreanske marinefartøy mot hverandre.

Nord-Korea avfyrte også en rekke skudd på sin side av grensen i januar. Nord-Korea har aldri anerkjent grensen, som ble trukket opp av FN etter Koreakrigen mellom 1950-53.

Beskyldninger mot USA

Tidligere på dagen fredag anklaget det nordkoreanske militæret USA for å forsøke å styrte regimet i Pyongyang og la til at Nord-Korea er klar til å gå til et kjernefysisk angrep om det blir provosert.




SISTE NYTT

Siste nytt