Hopp til innhold

– Første gang du kjenner den likstanken... det glemmer du ikke

Den erfarne utenriksreporteren Morten Jentoft sier katastrofen i Haiti er det verste han har opplevd.

Morten Jentoft

TILBAKE FRA KATASTROFEN: Morten Jentoft kom hjem fra Haiti i ettermiddag.

Foto: NRK

– Det er opp mot 30 varmegrader og ødeleggelsen er så total. Det ligger sammenraste skoler og store bygninger som raste mens folkene fortsatt var i dem. Første gang du kjenner den lukten... likstanken... det glemmer man ikke. Den var helt uutholdelig noen steder. Å måtte bo der slik folk måtte... det blir helt passiviserende.

Les også: Nytt jordskjelv i Haiti
Les også: - Han dør foran øynene våre
Les også: Røde Kors i gang i Haiti

Jentoft kom hjem fra Haiti i ettermiddag, full av inntrykk etter å ha forsøkt å formidle den totale katastrofen til det norske folk gjennom radio, tv og nett.

– Men den lukten, den kan man bare prate om. Den går det ikke an å formidle, sier Jentoft.

Hjelpen må vedvare

Utenriksreporteren har forståelse for at hjelpemannskaper, naboland og humanitære organisasjoner sender det de har av tilgjengelige ressurser til Haiti når katastrofen er et faktum.

Video nsps_upload_2010_1_20_20_16_16_1177.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Han håper imidlertid det internasjonale samfunn og nabolandene stiller opp også når landet skal gjenoppbygges.

Se Morten Jentoft i Dagsrevyen

– Katastrofen rammet et samfunn som ligger med brukket rygg. USA har utkonkurert landbruket i Haiti, og Kanada rekrutterer alle dem med best utdannelse. Spørsmålet blir om de er villige til å gjøre noe med dette?

Trenger upopulær hjelp

– Er de villige til å løse problemene som gjør at lederne i Kanada og USA blir upopulære hjemme? Og hjelpeorganisasjonene? Vil de stille med gjenoppbyggingsteam når den akutte nøden er over? Mannskap og midler som kan bygge landet opp fra grunnen igjen?

Jeg møtte mange flotte unger i Haiti, unger som er like begavet som mine egne unger, men hva slags fremtid har de?, sier Jentoft.

SISTE NYTT

Siste nytt