NRK Meny
Normal

Nytt jordskjelv i Haiti

Haiti ble i dag rammet av et nytt kraftig jordskjelv.

Jordskjelv Haiti 12. januar 2010
Foto: Grafikk / NRK

Målinger tyder på at skjelvet hadde en styrke på 6,1 på Richters skala, melder det amerikanske jordskjelvsenteret.

LES OGSÅ: Alt om katastrofen i Haiti

Panikk i gatene

Skrekkslagne mennesker løp ut i gatene i panikk da skjelvet rystet Haiti. Mange av innbyggerne i Port au Prince bor allerede ute i gatene i frykt for at bygningene skal rase sammen i nye etterskjelv.

Ingvill Konradsen, som er i Haiti, forteller til NRK.no at hun hørte hus i nærheten kollapse.

Pasienter trillet ut i gata

Røde Kors' generalsekretær Børge Grende er ved feltsykehuset til Røde Kors i Haiti nå. Han melder at folk er redde etter det siste jordskjelvet som han opplevde som kraftig.

Børge Brende i Port au Prince, Haiti

Børge Brende i Port au Prince, Haiti.

Foto: Andreas Bondevik / Scanpix

Brende forteller på telefon fra Port au Prince at han står rett utenfor sykehuset som Røde Kors har bygd opp ved universitetssykehuset i Port au Prince.

- Alle pasientene er tatt ut av sykehuset, slik at det er helt fullt her på gata. Folk er selvsagt redde. Etterskjelvet i dag føltes kraftig. Samtidig har folk mye reaksjoner etter selve jordskjelvet, og dette var noe de ikke trengte, sier Børge Brende til NRK.no.

- Mange av pasientene ligger utendørs med intravenøst, og er klare til operasjon. Men de vil ikke inn igjen i frykt for nye skjelv. De er mer redde for å bli trillet inn enn å ikke få operasjon, forteller Brende.

To fødsler

Brende sier dette er en ekstra utfordring for Røde Kors som nå får enda større press på seg, siden de har sitt utstyr i telt utenfor det som er igjen av murbygningene på universitetssykehuset.

Flyfoto Port au Prince

Store deler av hovedstaden Port au Prince ligger i ruiner etter jordskjelvet 12. januar. Et nytt kraftig etterskjelv rammet Haiti i dag.

Foto: Logan Abassi / Scanpix/AP

- I teltene har vi utstyr av god norsk standard, og det skjer noe positivt her også. I dag har vi tatt i mot to babyer. En gutt og en jente. Den ene ble tatt med keisersnitt, og ville nok ikke overlevd uten hjelpen fra Norge, sier Brende.

Han mener dette viser at hjelpen fra Norge bidrar godt, og at pengegavene når frem og virker.

LES: Røde Kors i gang i Haiti

Stormet ut

Flere norske journalister opplevde jordskjelvet i dag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Det kom et nytt skikkelig kraftig skjelv nå, ganske skummelt. Vi satt oppe på terrassen ved hotellet. Alle journalistene stormet ut. De som fortsatt sov ute kom seg raskt ut av soveposene, men skjelvet var over på noen sekunder, skriver VG Nett s reporter Erlend Skevik i en tekstmelding til avisen.

Adressavisens reporter, Svein Inge Meland, forteller til adressa.no at bakken skaket flere ganger og folk på journalisthotellet løp skremt ut under åpen himmel.

- Skjelvet i dag virket klart sterkere enn de andre etterskjelvene, forteller Meland.

En rekke etterskjelv

Etterskjelvets episenter var 59 kilometer vest for hovedstaden Port au Prince. Det er foreløpig uvisst om dette skjelvet har gjort skader.

LES: Overlevde i ruinene i sju døgn

LES: - Han dør foran øynene våre

Haiti er blitt rystet av en rekke etterskjelv etter det kraftig jordskjelvet 12. januar. Det skjelvet ble målt til over 7 på Richters skala.

Nett-tv: Redde etter det siste skjelvet

Video nsps_upload_2010_1_20_14_1_14_1141.jpg

Klikk på bildet for å se video som ble tatt etter dagens kraftige etterskjelv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt