Hopp til innhold

Feirer 30-årsdag under jorda

Et privatfly står klart i Kina for å hente Edward Snowden hvis Island innvilger ham asyl – noe som er høyst usikkert. I dag feirer varsleren 30-årsdagen sin på hemmelig sted i Hongkong.

Får Edward Snowdon se Reykjavik?

Det er i øyeblikket høyst tvilsomt om Edward Snowden får se himmelen over Reykjavik med det første.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Snowden skapte overskrifter verden over etter å ha lekket detaljer om USAs omfattende overvåking av egne borgeres Internett- og telefonaktivitet. Deretter flyktet han til Hongkong.

Flyet som står klart for å hente ham, tilhører sjefen for det islandske selskapet Datacell, en av Wikileaks' samarbeidspartnere som tar seg av økonomien og bidragene til varsler-nettstedet.

– Vi har et fly og all logistikk på plass. Nå venter vi bare på tilbakemelding fra Islands regjering, sier Datacell-sjef Olafur Sigurvinsson.

Ikke søkt visum

Men Edward Snowden skal ikke ha levert en formell asylsøknad ennå. Og det er i øyeblikket lite som tyder på at den blir tatt positivt imot hvis den kommer.

– Så vidt jeg vet, har en representant for Snowden hatt uformelle drøftinger med folk fra et par av våre departementer, sa Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson på et møte i Stockholm denne uka.

Han sa også at asylsøkere må befinne seg i Island for å kunne søke om asyl. Det kan bli problematisk.

Snowden selv har sagt at han først ønsker forsikringer om at han får innvilget asylsøknaden og at han ikke blir utlevert til USA, der mange – spesielt politikere på høyresiden – ser på ham som en forræder.

Støttespiller Sigurvinsson sier det klarere:

– Det ville være idiotisk av ham å reise hit bare for å bli utlevert til USA. Da er det bedre at han blir hvor han er, sier den islandske forretningsmannen.

Derfor er 30-åringen fortsatt i Hongkong, dit han flyktet fra Hawaii 20. mai etter å ha levert avlyttingsdokumenter fra USAs nasjonale sikkerhetsbyrå NSA til The New York Times og britiske The Guardian.

Island som varsler-paradis

I et intervju med The Guardian tidligere denne måneden uttalte Snowden at Island er en nasjon som deler hans verdier. Også Wikileaks-gründer Julian Assange har vært jevnlig i landet.

Wikileaks' talsmann Kristinn Hrafnsson bor her. Det er han som har vært hos regjeringen og lagt fram asylsaken til Snowden.

Islandske politikere og organisasjoner er kjent som forkjempere for åpenhet og frihet på Internett, og støttet Wikileaks da de ble kastet ut fra servere i USA, Frankrike og andre land.

Senest i år vant Wikileaks og partner Datacell en sak i Islands høyesterett mot Mastercards Islands-avdeling. Der ble det slått fast at kortselskapets beslutning om å nekte å samarbeide med Wikileaks, var ulovlig.

Wikileaks har flere ganger vært på randen av konkurs etter at de store kortselskapene, samt Paypal, nektet å videreformidle betaling til Datacell og Wikileaks over hele verden.

I et vedtak på Alltinget i 2010 stemte de folkevalgte for en resolusjon som har som mål å gjøre Island til et sikkert tilfluktssted for journalister og varslere fra hele verden.

Frykter USA vil presse Island

Men dagens regjering føler seg ikke bundet av 2010-vedtaket.

– Resolusjonen er ikke en del av landets asyl-lovgivning, sier Islands innenriksminister Hanna Kristjansdottir til Islands allmennkringkaster RUV.

Det er derfor høyst usikkert hvordan den nye sentrum-høyre-regjeringen på Island vil si til en eventuell søknad. Snowden frykter at USA vil presse Island til å utlevere ham, noe som gjør at han ikke har reist ditt selv for å søke asyl.

Tilhengerne hans er også redd for at Islands nye, mer høyrevridde regjering lettere kan la seg påvirke av Washington enn den forrige regjeringen ville ha gjort.

Støtte fra Assange

I går meldte Julian Assange fra sitt ambassade-asyl i London at Wikileaks bistår Edward Snowden i hans forsøkt på å få asyl i Island.

Jetflyet som venter i Kina, har hittil kostet 1,5 millioner kroner å chartre, ifølge Datacell. Pengene skal være samlet inn fra personlige givere.

I mellomtiden må Edward Snowden bli i Hongkong. USA har foreløpig ikke begjært ham utlevert – trolig fordi kineserne uansett neppe vil etterkomme en slik forespørsel.

Men han kan ikke være sikker. En utleveringsavtale med USA ble forhandlet fram i 1998, ett år etter at Hongkong gikk tilbake til Kina.

Han hadde neppe sett for seg at 30-årsdagen skulle feires i dekning sammen med kona i den tidligere britiske kolonien i Kina.

Men det er i dag nøyaktig 30 år siden han ble født i North Carolina – 21. juni 1983.

Redd Snowden - Hongkong

Snowden har mange tilhengere – her viser Hongkong-innbyggere sin sympati midt i byens forretningsstrøk.

Foto: Kin Cheung / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt