Hopp til innhold

– Mandelas tilstand er uforandret

Det er ingen endringer i tilstanden til Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela, opplyser en talsmann for regjeringen i landet.

94 år gamle Nelson Mandela ble lagt inn på sykehus i Pretoria lørdag på grunn av lungeinfeksjon.

Tilstanden til Mandela var mandag formiddag fortsatt alvorlig, men stabil, ifølge en talsmann for den Sør-Afrikanske regjeringen.

Sørafrikanerne forbereder seg nå på å ta farvel med det 94 år gamle frihetsikonet, som ble tildelt Nobels fredspris i 1993 sammen med Sør-Afrikas daværende president F. W. de Klerk.

– Be for Mandela

– Vi skylder Madiba å fortsette våre bønner for ham. Det sier provinslederen i Nordvest-provinsen i Sør-Afrika, Thandi Modise i en pressemelding idag.

Mandela-familien har så langt ikke kommet med noen offisiell uttalelse etter at 94-åringen grytidlig lørdag ble innlagt på sykehus med alvorlig lungebetennelse.

I et intervju med den sørafrikanske avisen The Times gir Mandelas venn Andrew Mlangeni utrykk for at 94-åringen kanskje kjemper sin siste kamp.

– Jeg ber om at han kommer seg raskt, men tror det er viktig at familien lar ham slippe, sier Mlangeni.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela er alvorlig syk.

VIDEO: Nelson Mandela alvorlig syk

Inn og ut av sykehus

Nelson Mandela trakk seg tilbake fra offentligheten i 2004 etter å ha engasjert seg sterkt i kampen mot aids. Han ble siste gang sett offentlig under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010, men de siste tre årene har han stort sett holdt seg hjemme.

Han har vært ut og inn av sykehus en rekke ganger de siste årene, i stor grad på grunn av lungeproblemer. I 2012 ble han operert for gallestein.

Det er andre gang på to måneder at den sørafrikanske frigjøringshelten, som fyller 95 år i juli, blir innlagt på sykehus med lungeproblemer. I april ble han utskrevet etter et ti dager langt sykehusopphold, der han fikk behandling for lungebetennelse.

NRKs Tomm Kristiansen kommenterer situasjonen rundt tidligere president Nelson Mandela (94), som nå ligger alvorlig syk.

VIDEO: Tomm Kristiansen om Mandela

SISTE NYTT

Siste nytt