Hopp til innhold

- Dårlig samvittighet er bra

- Vi må ikke komme i en situasjon der det blir sosialt akseptert å være hjemme fra jobben bare man har litt vondt i halsen, sier SSB-forsker.

Erling Røed Larsen, forsker i SSB

Forsker Erling Røed Larsen i SSB mener at det norske trygdesystemet blir utnyttet, og at dårlig samvittighet for å være hjemme fra jobb gjør at folk faktisk går på jobben.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

På NHOs årskonferanse i dag sa statsminister Jens Stoltenberg at det er et stort kvalitetstegn ved det norske samfunnet at folk er sikret full lønn selv om de er syke.

Ingen skal ha dårlig samvittighet for å være hjemme fra jobben hvis de er syke, sa statsministeren.

LES: - Ingen skam å være hjemme fra jobb

Men SSB-forsker Erling Røed Larsen mener at folks dårlige samvittighet for å være hjemme fra jobb er grovt undervurdert, og viktig for å holde sykefraværet nede.

Sykelønnordningen er en av de hellige kuene, men man må tørre å banne i kjerka og diskutere hvorfor så mange ikke er på jobb.

Erling Røed Larsen, forsker i Statistisk Sentralbyrå

- Må kunne diskutere hvorfor folk er hjemme

- Vi må ikke komme i en situasjon der det er sosialt akseptert å være hjemme fra jobb hvis man ikke føler seg helt på topp. Det er viktig å ha insentivsystemer som gjør at man er foroverlent i forhold til det å gå på jobb, sier Røed Larsen til NRK.

Han mener at det er viktig at det er takhøyde nok til at man tør å diskutere årsakene til at langtidssykefraværet er så stort, for å finne mer treffsikre ordninger.

Fra 3.kvartal 2008 til 3.kvartal 2009 økte det samlede sykefraværet med 11 prosent.

LES: Sykefraværet ikke høyere enn før

- Truer den norske velferden

Torbjørn Røe Isaksen

- Nå må vi slutte å unnskylde oss og stikke fingeren i jorda, sier Høyres Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

Professor Dag Bruusgaard mener at det høye sykefraværet i Norge ikke er noe stort problem i Norge, men har møtt kraftig motbør både fra regjeringen og NHO.

LES: - Sykefraværet skader ikke norsk økonomi

LES: – Professoren ser bare en flik av virkeligheten

Sosialpolitisk talsmann i Høyre Torbjørn Røe Isaksen mener at det nå er på tide å stikke fingeren i jorda.

- Velferdssamfunnet er bygget på at folk jobber, og hvis stadig flere faller utenfor arbeidslivet truer det også den norske velferden, sier Røe Isaksen til NRK.

Han mener at det norske samfunnet de siste tiårene har mistet hundretusenvis av arbeidstakere, og at vi ikke er flinke til å få såkalt svake grupper inn i arbeidslivet her til lands.