Hopp til innhold

– Vi er mange prester i Den norske kirke som ønsker å vie homofile

Prester samler underskrifter for å åpne kirken for lesbiske og homofile bryllup. Sognepresten på Røst har sendt en hilsen til dette paret som gifter seg lørdag.

Linda og Trude

Trude Flan og Linda Medalen må ta bryllupet på kirketrappen. Kirkedøren er stengt for dem.

Foto: privat

Først og fremst, til lykke med kjærligheten og samlivet! Vi er mange prester i Den norske kirke som ønsker å vie lesbiske og homofile. Jeg er glad på deres vegne, men trist for at makta i kirka ikke ønsker å likebehandle alle som er glade i hverandre.

Gaute Granlund, sogneprest Røst

Linda Medalen og Trude Flan trodde de hadde samme rett som andre par. De er medlemmer av statskirken og ville gifte seg der. Det fikk de ikke. De måtte nøye seg med kirketrappen.

– Jeg synes det er dypt ubehagelig å være del av en så diskriminerende praksis, sier sogneprest Gaute Granlund. Han vil gjerne vie par av samme kjønn i kirken.

Gaute Granlund

Gaute Granlund er sogneprest på Røst, øya ytterst i Lofoten.

Foto: Privat

Men han blir stanset av en paragraf i ekteskapsloven . Der står det at en prest i Den norske kirke ikke kan vie lesbiske og homofile før Kirkemøtet har vedtatt en ny ekteskapsliturgi.

Kirkens øverste organ har bedt Bispemøtet utrede nye kirkelige ritualer, før Kirkemøtet kan ta endelig stilling i 2015.

Flere prester vil handle nå. De har startet en underskriftskampanje for ny vigselsliturgi , og har fått over tusen underskrifter.

– Vond vilje og uforstand

– Kirken kan trenere dette så lenge de vil, og det er akkurat det jeg tror de gjør. Jeg er helt sikker på at homofile og lesbiske blir møtt med både vond vilje og uforstand. Det virker som om maktens folk er mer opptatt av form enn av ekteskapets innhold, sier Granlund.

Makten sitter hos Kirkerådet der Svein Arne Lindø er leder.

Er du for eller mot likekjønnede vielser i kirken?

Svein Arne Lindø

Leder i Kirkerådet Svein Arne Lindø

Foto: Scanpix/NTB

–Jeg har ikke tatt stilling til det. Jeg synes jeg trenger mer informasjon. Det er derfor Kirkerådet har bedt Bispemøtet om en utredning. Den er blitt forsinket, men blir lagt fram i oktober, sier Lindø.

Han bekrefter at Kirkemøtet kan vedta en eventuell ny liturgi først i 2015. Men han avviser påstandene om trenering.

Krevende debatt

– Vi er jo midt inne i en prosess som ikke er avsluttet. Men det går mot en krevende debatt, sier lederen for Kirkerådet.

Hvorfor tar det så mye lengre tid enn i nabolandene, der vielser av likekjønnede i kirken er tillatt?

– Det er fordi Den norske kirke ennå ikke har konkludert, sier Svein Arne Lindø.

– Kirken er foreldet

Presten på Røst mener kirkens syn på ekteskap er foreldet.

Samlivets innhold må jo være viktigere enn kjønnsatributtene til partene i et ekteskap. Det handler om respekt, trofasthet, åpenhet og trygghet.

Sogneprest Gaute Granlund

Våre naboland har laget det Gaute Granlund kaller «en vakker og enkel liturgi».

– Det tar bare noen timer, tror han.

– Matt og trist

Granlund ønsker all mulig lykke for brudeparet Linda Medalen og Trude Flan, men han advarer mot det han kaller «kvasi-vielser».

– Bryllup på kirketrappen kan gi en illusjon av at kirken har plass til alle. Sånn er det dessverre ikke. Jeg blir både matt og trist når jeg tenker på det, sier han.

AKTUELT NÅ