Hopp til innhold

– Kirkedøren er verken høy eller vid

– Vi trodde ekteskapsloven åpnet kirkedøren, men så enkelt var det ikke, sier Linda Medalen. Lørdag gifter hun seg med Trude Flan - på kirketrappen. Kirkelig vielse får de nemlig ikke.

Linda og Trude

Trude Flan og Linda Medalen gifter seg førstkommende lørdag.

Foto: privat

Etterpå blir paret sluppet innenfor og velsignet i Holmen kirke i Asker.

– Vi var forlovet, og folk begynte å spørre om vi ikke hadde tenkt å gifte oss, forteller den tidligere fotballprofilen til NRK.no.

Medalen og Flan er begge medlemmer av statskirken. I ekteskapsloven som ble endret for fire år siden, står det svart på hvitt: «To personer av motsatt eller samme kjønn kan inngå ekteskap». Trossamfunn kan, men har ikke plikt, til å vie likekjønnede.

– Vi følte oss litt lurt, sier Linda Meldalen.

– Fyke hit og dit

For statskirkemedlemmer av samme kjønn kan bare gifte seg borgerlig i Norge. Siden kan du få kirkens velsignelse, hvis den enkelte sognepresten vil.

Den norske kirke vil ikke binde seg til én holdning, og vil ikke vie homofile før en egen liturgi er på plass. Det kan skje tidligst på Kirkemøtet i 2015.

Skal den borgerlige vielsen skje på kirketrappen, må man søke om tillatelse. For jorden du står på er vigslet.

– Vi hadde ikke lyst til å fyke hit og dit på bryllupsdagen. Heldigvis sa presten i Holmen kirke ja til å la oss bruke kirketrappen og velsigne oss i kirken etterpå, forteller Linda Meldalen.

– Ønsker en raus kirke

Paret ønsker ikke å gjøre bryllupsdagen til en kampdag, men opprettet likevel Facebook-gruppen «Hjelp, vi må gifte oss på kirketrappa».

– Vi ønsker oss en raus kirke som behandler mennesker likt. Derfor vil vi gjerne gjøre folk oppmerksom på at den ikke gjør det i dag, sier Linda Medalen og Trude Flan.

De oppfordrer folk til å være med å påvirke gjennom å delta i kirkevalgene.

Danskene vil vie

Axel og Eigil Axgil

I 1989 var danskene Axel og Eigil Axgil det første homofile paret i verden som fikk gifte seg. Den gang var det på rådhuset. Nå åpner også danske kirker døra.

Foto: LANGKILDE MORTEN / Ap

Dagen før Linda og Trudes bryllup, får Danmark en ny ekteskapslov.

Regjeringen vedtar en lang rekke lovendringer som vil likestille homoseksuelle og heteroseksuelle.

– Dette er historisk, det har ikke skjedd noe større siden kirken tillot kvinnelige prester, sier likestillings- og kirkeminister Manu Sareen til den danske avisen Politiken.

I tillegg vil par av samme kjønn heretter bli omtalt som ektefeller.

– Dette er mer enn vi hadde håpet på. Ord betyr mye, og at man i dag ikke kan kalle seg ektefeller, er et tegn på ulikhet, sier Vivi Jelstrup fra Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner til Politiken.

– Vil ikke stikke av

Linda og Trude har aldri vurdert å gifte seg i nabolandet.

– Det er her vi bor. Det er helt utenkelig å stikke av til Danmark. Både av hensyn til oss selv, og av hensyn til Trudes barn, sier Linda Medalen.

De har ikke bryllupsnerver, men «det er mye å styre med», før de blir gift på trappen til Holmen kirke førstkommende lørdag.

AKTUELT NÅ