Hopp til innhold

Avviser at vekterstreiken går på liv og helse løs

Securitas mener at vekterstreiken innebærer en stor risiko, mens Helsetilsynet og Norsk Arbeidsmandsforbund mener at det ikke finnes noen reell fare for liv og helse noe sted i landet i dag.

Vektere

Vekterne streiker i dag på sjette dagen, men Helsetilsynet og Norsk Arbeidsmandsforbund mener at det ikke er noen fare for liv eller helse.

Foto: Terje Rakke / Scanpix NTB

I dag er til sammen rundt 3500 vektere i streik. Dette skaper køer på flyplassene, trøbbel med pengetransporter og redusert vakthold. Men verst er det at sikkerhetsselskapene ikke har kapasitet til å rykke ut til alarmer, noe Securitas mener kan gå på liv og helse løs.

Direktør i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen mener derimot at det ikke er noen fare for liv og helse under streiken.

Lars E. Hanssen

Direktør for Helsetilsynet, Lars E. Hanssen, mener det ikke er grunn til å tro at vekterstreiken skaper fare for liv og helse.

Foto: Werner Juvik / Werner Juvik

– Vi vurderer på bakgrunn av rapporter vi får inn at det ikke er fare for liv og helse noe sted i landet i dag. Dersom en arbeidsgiver mener at det er reell fare for liv og helse, må de søke om dispensasjon fra streiken.

Søkt om fritak 20-30 steder

André Thomsgård, informasjonssjef i Securitas, synes det er betenkelig at Hanssen sier at det ikke er en fare for liv og helse.

– Han sitter vel såpass langt unna de enkeltsakene det handler om her, at det er enkelt for han å si. Det er betenkelig at vi nå tar en risiko som kan resultere i skader og død. Det står ikke vi inne for, sier Thomsgård.

Han forteller at de har søkt om dispensasjon fra streiken på 20-30 steder. En av dem er alarmsentralen.

– Vi har søkt om dispensasjon på en rekke steder der vi mener det er fare for liv og helse eller svært store verdier. Vi har kun fått innvilget 4-5 av søknadene. Dette betyr at vi leverer det vi kan, men at det er svært mange oppgaver vi ikke får utført. Vi mener at dette innebærer en stor risiko for mange, sier han.

Han forteller at det for øyeblikket er usikkerhet rundt hvorvidt alarmsentralen har fått dispensasjon fra streiken, og at selskapet redder i gjennomsnitt nesten ett liv per arbeidsdag i løpet av ett år.

Prioriterer liv og helse

Norsk Arbeidsmandsforbund, som er forbundet til mange av Securitas sine vektere, sier at de alltid vil sette liv og helse øverst. De mener de gir dispensasjon fra alle streiker som kan innebære fare for liv og helse.

– Vi har en egen komité som vurderer dette løpende. Av 63 søknader har 21 blitt innvilget. Vi har innvilget søknadene til alarmsentralene, sier Trond Erik Thorvaldsen.

Thorvaldsen kan også presisere hvor mange søknader de har mottatt fra Securitas. Han sier det er snakk om 29 søknader, hvorav 11 har blitt innvilget.

– Securitas har søkt om dispensasjon fra steder som Ikea i Bergen, kunstmuseer, Dyreparken i Kristiansand, Universitetet i Bergen og andre generelle resepsjonstjenester. Dette har de selvsagt ikke fått dispensasjon fra. Alarmtjenestene har derimot fått dispensasjon, sier han.

– Jeg skal ikke spekulere i hva Securitas gjør, men det kan være ulike motiver for å få en konklusjon i vekterstreiken. Vi må huske at de er arbeidsgivere i denne konflikten, sier han.

– Verdier står på spill

Thomsgård i Securitas holder fast ved at dispensasjon er viktig på de stedene de har søkt.

– Vi har søkt på vegne av kundene våre, og vi mener at det kan være store verdier på spill på de stedene som vi har søkt om dispensasjon, sier han.

Dersom det blir vurdert at det foreligger en fare for liv og helse, kan regjeringen gå inn med tvungen lønnsnemd.

Det er onsdag kveld fortsatt ingen kontakt mellom partene i vekterstreiken.

Lange køer på Gardermoen

Det er lange køer på Gardermoen i dag, etter at yttligere 50 vektere er tatt ut i streik.

Foto: www.osl.no

Følg køene på Gardermoen på flyplassens webcam.

AKTUELT NÅ