Hopp til innhold

Prinsesse Ragnhild er død

Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen er død, 82 år gammel. Hun døde i sitt hjem i Rio de Janeiro i dag klokken 14.45 norsk tid.

Prinsesse Ragnhild 1995

Dersom prinsesse Ragnhild bare hadde fått søstre, ville kong Haakon antakelig gått med på å endre loven, mener kongebiograf Tor Bomann-Larsen.

Foto: Aleksander Nordahl / NTB scanpix

«Hans Majestet Kongen har med stor sorg mottatt budskapet om at Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, er gått bort» melder Slottet på sin nettside.

Prinsesse Ragnhild døde etter en tids sykeleie.

Regjeringen har tilbudt begravelse på statens bekostning. Familien Lorentzen setter pris på tilbudet, men har takket nei. De ønsker bisettelse i Slottskapellet.

Prinsesse Ragnhild ville antakelig blitt dronning av Norge, dersom hun ikke hadde fått en bror. I stedet levde hun et ganske privat liv.

Innslag i Dagsrevyen 16.9. 2012.

VIDEO: Prinsesse Ragnhild er død

Da prinsesse Ragnhild ble født 9. juni 1930, var det bare menn som kunne arve tronen. Men da hun halvannet år senere fikk en søster, ble det jobbet alvorlig med å endre loven.

– Hvis Kong Harald ikke hadde blitt født, lå det an til mulig endring, sier kongebiografen Tor Bomann-Larsen til NRK.no.

– Spørsmålet var utredet på regjeringsnivå og lagt fram for kong Haakon. Men kongen ville avvente neste fødsel, og da ble det som kjent en gutt, forteller han.

Prinsesse Ragnhild vokste dermed opp til en mer anonym tilværelse, og bodde mesteparten av sitt liv i Brasil sammen med ektemannen Erling Lorentzen og deres tre barn Haakon, Ingeborg og Ragnhild. Paret har fem barnebarn; Olav Alexander, Christian Frederik, Sophia Anne, Victoria og Alexandra.

Det var i hjemmet sitt i Rio de Janeiro hun i dag døde, klokken 09.45 lokal tid.

Tenåring i USA

Kronprinsbarna sender julehilsen hjem fra studio i USA i 1942.

Prinsesse Ragnhild oppholdt seg i USA under krigen, sammen med mor og søsken. Her sender barna julehilsen hjem over radio.

Foto: NTB scanpix

Sammen med søsknene vokste Ragnhild opp i rolige og idylliske omgivelser på Skaugum i Asker, der kronprinsparet bor i dag.

Men da tyskerne invaderte Norge i 1940, måtte hun flykte til Sverige sammen med moren og de to andre barna. Noen måneder senere dro de videre til USA, der de ble til krigen var over.

10-åringen forlot Norge, og kom hjem som tenåring. Da hadde kongefamiliens virke under krigen gjort den lille familien enormt populær.

Den dagen hun kom hjem møtte hun for første gang mannen hun senere skulle gifte seg med.

Første borgerlige bryllup

Prinsesse Ragnhild og Herr Lorentzen

15. mai 1953 ble prinsesse Ragnhild fru Lorentzen.

Foto: NTB-arkiv / SCANPIX

Mannen Erling fant hun blant kongens livvakter, og hun var den første prinsessen i Europa som giftet seg borgerlig på svært lang tid. Bryllupet stod i Asker kirke i 1953.

Ragnhild levde et ganske tilbaketrukket liv. Men hun deltok på mange store familiebegivenheter, både private og offentlige.

Båndene i den norske kongefamilien var og er sterke. Spesielt hadde prinsesse Ragnhild et nært forhold til sin far, kong Olav.

Brente farens brev

Fra 1953 til 1990 skrev kong Olav og prinsesse Ragnhild brev til hverandre hver uke. Brevsamlingen var trolig på mellom 1500 og 2000 brev.

Prinsessens ønske om at brevene skulle brennes etter hennes død, ble gjenstand for debatt for noen år siden. Flere biografer og historikere tok til orde for at brevene hadde offentlig interesse for ettertiden.

Diskusjonen endte da prinsesse Ragnhild sa at hun hadde ødelagt samlingen selv.

– De brevene skal ingen få se, uttalte hun til NRKs Tande P. i 2001.

Hun oppfattet brevene som en høyst privat kommunikasjon mellom far og datter.

Kong Olav og prinsesse Ragnhild i Brasil 1967

Prinsessen hadde alltid et nært forhold til sin far, kong Olav.

Foto: NTB scanpix

Kritisk til kongebarnas valg av ektefeller

Selv om prinsessen har holdt en lav profil, har hun offentlig kritisert kongebarnas valg av ektefeller.

I et intervju med TV2 i 2004 slo hun fast at kong Olav aldri ville godkjent at Ari Behn og Mette-Marit Tjessem Høiby giftet seg med medlemmer av kongefamilien.

Men båndene til Norge og familien var sterke til det siste.

For to år siden feiret prinsessen sin 80-årsdag på Slottet i Oslo. Vertskap for den private festen var kong Harald, og blant gjestene var flere venninner fra strikkeklubben «Niern» fra Nissen Pikeskole.

I stedet for gaver, ønsket hun seg et bidrag til sitt fond for gatebarn i Brasil. Dette var en sak hun var svært opptatt av i mange år.

Etter eget ønske blir prinsesse Ragnhild gravlagt i barndomsbygda Asker. Hun vil bli bisatt fra Slottskapellet. Tidspunktet er ennå ikke fastsatt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger