Hopp til innhold

Vurderer å fortelle vurderingene bak rettpsykiaternes Breivik-konklusjon

Den rettspsykiatriske rapporten om Anders Behring Breivik er i utgangspunktet taushetsbelagt. Nå sier derimot statsadvokaten at de kan komme til å fortelle fra rettspsykiaternes vurderinger for å forklare konklusjonen.

Svein Holden

Statsadvokat Svein Holden forteller at de vil vurdere en åpen linje der de også forteller noe om bakgrunnen for rettspsykiaternes konklusjon.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Tirsdag morgen vil rettspsykiater Torgeir Husby personlig møte opp i Oslo tingrett for å overlevere den sakkyndige rapporten til retten, forsvarerne og politiet.

Tegning av Anders Behring Breivik

Rettspsykiatere har hatt samtaler med Anders Behring Breivik, noe som totalt blir mange timer.

Foto: Esther Maria Bjørneboe (rettstegning)

Sammen med rettspsykiater Synne Sørheim har han jobbet siden slutten av juli med å kartlegge mannen som står bak massedrapene på Utøya og bombeangrepet i Regjeringskvartalet. Målet er å vurdere om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

Så langt har det vært ventet at bare konklusjonen vil bli offentliggjort i forbindelse med overleveringen av den endelige rapporten.

Les også: – Har konkludert om Breiviks mentale helse

Statsadvokatene som har ansvaret for straffesaken mot Breivik planlegger en pressekonferanse klokken 13 på tirsdag, men det var ikke ventet at de ville kunne si mye mer enn selve konklusjonen.

– Vi kommer til å gi konklusjonen. Erklæringen blir derimot ikke offentlig i sin helhet, sier statsadvokat Svein Holden til NRK.

For å forklare konklusjonen

Statsadvokaten forteller likevel at de kan komme til å gi offentligheten innsyn i noe av det arbeidet som rettspsykiaterne har gjort.

– Vi må nok likevel gi en kort forklaring til hvorfor de sakkyndige trekker konklusjonen sin, og vi vil kanskje også omtale noen av vurderingene, sier Holden

Han understreker at rapporten fra de sakkyndige i utgangspunktet er taushetsbelagt.

At statsadvokatene likevel vurderer å fortelle om noen av vurderingene for å forklare konklusjonen betyr at noen av detaljene fra den 230 sider lange rapporten om Anders Behring Breivik tross dette kan bli kjent for offentligheten.

Rettspsykiaterne Sørheim og Husby har til sammen hatt 13 samtaler med den terrorsiktede, og de har også hatt tilgang til store mengder dokumentasjon og materiale fra etterforskningen.

– Helt uvanlig rapport

Torgeir Husby har forklart til NRK at rapporten er mye større enn tilsvarende rettspsykiatriske rapporter i andre saker. Ifølge den erfarne rettspsykiateren er det mer vanlig med rapporter på mellom 50 og 100 sider.

Han karakteriserer rapporten som uvanlig.

Torgeir Husby

Rettspsykiater Torgeir Husby har tidligere fortalt til NRK at de har konkludert om Breiviks mentale helse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Den kan nesten ikke sammenlignes med noen andre rapporter, fordi den er så veldig annerledes både kvantitativt og kvalitativt. Selv om den på ett vis er som en helt vanlig observasjon, så er den helt uvanlig på alle måter likevel, har psykiateren sagt til NTB.

I tillegg til å konkludere i forhold til tilregnelighetsspørsmålet, kommer rettsakkyndigrapporten til å inneholde en vurdering av om Behring Breivik har personlighetsforstyrrelser.

Den er også ventet å inneholde grundige vurderinger rundt siktedes barndom, ungdomstid, samt hendelser i fortiden som kan ha hatt betydning for at han ble det han ble.

For å bli regnet som strafferettslig utilregnelig, må personen ha vært i en tilstand av bevisstløshet eller psykose i gjerningsøyeblikket. Det må også være fare for gjentakelse på grunn av tilstanden.

Fengsel eller tvunget psykisk helsevern

Den rettspsykiatriske rapporten blir svært sentral i forhold til hvordan rettsprosessen etter 22. juli blir.

Konkluderer psykiaterne med at Behring Breivik er strafferettslig tilregnlig, kan han idømmes 21 års fengsel med forvaring i inntil 21 år.

Dersom de vurderer ham som ikke tilregnelig, kan den terrorsiktede ikke dømmes til fengselsstraff, men tvunget psykisk helsevern på en instutisjon.

Dette betyr likevel ikke at terroristen slipper fri. Han vil bli sperret inne, og det vil bli gjennomført nye vurderinger hvert tredje år.

Ila fengsel

Anders Behring Breivik sitter nå varetektsfengslet på Ila fengsel.

Foto: Holm Morten / SCANPIX

Hvis fagfolk i psykiatrien mener en person som tidligere er blitt erklært utilregnelig er frisk nok til å ikke lenger være under tvang kan den dømte igjen bli vurdert av retten, og dermed ende i fengsel til slutt likevel.

Tirsdag kunngjøres de første stegene for om Breivik må regne med fengsel eller institusjon.

– Nyttig å få rapporten

– Vi får erklæringen på morgenen. Da lukker vi alle dører og slår av alle telefoner og leser den fram til pressekonferansen, sier statsadvokat Svein Holden til NRK.

Han forteller at det for ham og de andre som skal jobbe med rettssaken blir viktig å få psykiaternes vurderinger i hende.

– Det blir nyttig å få rapporten og de sakkyndiges konklusjoner for den vil jo til en viss grad legge føringer på prosessen videre, sier Holden.

Rapporten som kommer fra psykiaterne er det faglige rådet som akørene og retten må ta stilling til. Det kan også være aktuelt med andre vurderinger før rettssaken starter til neste år.

– Vi vil også forsøke å si noe om den videre prosessen rundt rettspsykiaterne,sier statsadvokaten

Holden forteller til NRK at statsadvokatene også vil informere hva sakkyndigrapporten har å si for gjennomføringen av rettssaken til neste år.

AKTUELT NÅ