Hopp til innhold

Stoltenberg takket de ansatte i Regjeringskvartalet for innsatsen

Under en minnemarkering takket statsminister Jens Stoltenberg de ansatte i embetsverket for deres innsats etter bomben i Regjeringskvartalet.

Video Soltenberg takket de ansatte i Regjeringskvartalet

Stoltenberg takket alle de ansatte i Regjeringskvartalet som har holdt hjulene i gang og løst ekstraordinære oppgaver for en nasjon i sjokk og i sorg.

Mange av de fremmøtte var kolleger og venner av de åtte som ble drept i eksplosjonen i Regjeringskvartalet. I tillegg ble 89 personer skadd i angrepet.

Stolt statsminister

– Vi som står her fikk kontorene våres sprengt. Kolleger og venner ble drept. Flere ligger hardt skadd på sykehus. I dag samles vi for å minnes de døde og for å vise respekt for de som er skadd, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Stoltenberg takket de ansatte i departementene for at de har stått på for å holde hjulene i gang - til tross for at mange av dem har mistet kontorene sine.

– Uten forvarsel ble dere stilt overfor umenneskelige utfordringer.

I minnetalen skrøt statsministeren av regjeringsapparatet.

– Mange har jobbet i dyp sorg over kolleger som ble drept. Mange har vært og er bekymret for dem som ligger på sykehus. Mange har kjent på egen frykt, Dere har løst ekstraordinære oppgaver for en nasjon i sjokk og sorg, sa statsministeren.

– Dere har klart det. Dere har fungert uavbrutt etter bomben sprengte. Jeg er stolt over å være statsminister i et land med et slikt embetsverk. Dere har vist hva som bor i det norske byråkratiet.

Dekket med duk

Den utbombede H-blokken har vært dekket med en duk for at ikke deler skal falle ned og skade forbipasserende.

Det var H-blokken, hvor statsminister Jens Stoltenberg og Justis- og politidepartementets har sine kontorer, og R4, hvor olje- og energidepartementet og nærings- og handelsdepartementet holder til, som fikk de mest omfattende skadene.

Trenger nye kontorer

Tusen personer trenger nytt kontor etter bombingen av Regjeringskvartalet. Ikke alle har en kontorplass å vende tilbake til etter ferien. Mange medarbeiderne må belage seg på midlertidige kontorer.

Varebilen med sprengstoff ble plassert utenfor H-blokken. Rundt 350 mennesker har dette som sin arbeidsplass. Da bomben gikk av, var bare 65 av dem på jobb.

Flere uerstattelige kunstgjenstander regjeringsbygningen var utsmykket med, ble ødelagt da bomben eksploderte.

Det er fortsatt ikke klarlagt hvor omfattende de eventuelle strukturelle skadene er og dermed om bygningen noen gang kan tas i bruk igjen.

AKTUELT NÅ