Hopp til innhold

– Norsk gass er altfor dyr

Norsk gass er ikke konkurransedyktig fordi den er for dyr. Den tyske gassimportøren Verbundnetz Gas AG (VNG) mener Norge må senke prisene.

Michael Ludwig

Gassdirektør i VNG, Michael Ludwig, ber Statoil og Norge om å senke prisene på norsk gass.

Foto: Rolf Seyboldt/VNG

– Dette er ikke bare et problem for oss, men også for andre gasskunder. Gassprisene i de lange kontraktene er for høye, og passer ikke med markedsprisene, sier gassdirektør for den tyske gassimportøren VNG, Michael Ludwig til NRK.

Den tyske døren for norsk naturgass har aldri stått åpnere, men prisene er for høye, ifølge kundene. Det meste av gassen som eksporteres fra Norge er knyttet til langsiktige priskontrakter.

Frykter kraftmangel

Mandag denne uken kunngjorde den tyske regjeringen at alle landets atomkraftverk vil bli stengt innen 2022.

Næringslivsledere som støtter den konservative regjeringen, advarer om at beslutningen kan resultere i kraftmangel som igjen kan lamme tysk industri.

Angela Merkel

Tysklands forbundskansler ønsker en stabil kraftforsyning i form av gass.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

Forbundskanseler Angela Merkel har kunngjort at hun ønsker en sikker og økonomisk strømforsyning i framtiden.

– Gass kommer til å bli svært viktig i tiden framover som en erstatning for atomkraften.

– Kull er et alternativ

Gassdirektør, Michael Ludwig, mener nå at Statoil, Norge og gassimportørene må samarbeide slik at gassen kan ta større markedsandeler, og blir en viktig del av den tyske energimiksen framover.

En tredjedel av naturgassen VNG importerer kommer fra Norge. Russland leverer litt mer. Michael Ludwig sier VNG nå er i dialog, ikke bare med Statoil, men også med andre produsenter for å få det han kaller en mer konkurransedyktig pris.

– Hvis gassen blir for dyr, risikerer man at andre mer forurensende alternativer som kull tar over som kilde til strømproduksjon, sier Ludwig.

Men på den andre siden, dersom gassprisene i de lange kontraktene går ned, vil det på kort sikt gå utover inntektene til Statoil og den norske velferdsstaten.

Senker ikke prisene

Informasjonssjef i Statoil, Rannveig Stangeland, sier hun ikke er redd for å bli utkonkurrert av brunkull, steinkull eller fornybar energi.

– Det er mye billigere å bygge gasskraftverk. Det at tyskerne tenker på å fase ut atomkraftproduksjonen, betyr at en fjerdedel av strømproduksjonen blir borte. Det åpner unike muligheter for norsk gass som er miljøvennlig og ligger vegg i vegg til det tyske markedet, sier hun.

På spørsmål om Statoil kan tenke seg å senke gassprisene, for å få enda større markedsandel, svarer informasjonssjefen slik:

– Vi har en god dialog med alle våre kunder. Alt, inkludert pris, er regulert i de langsiktige kontraktene, og de vil være utgangspunktet for avtalen vi har med våre kunder, sier Stangeland.

Tyske atomkraftverk som skal stenges

Beslutningen om at alle tyske atomkraftverk skal stenges innen 2022, gir frykt for høye strømpriser.

Foto: STAFF / Reuters



AKTUELT NÅ