Hopp til innhold

– Vi er ikke radikale

Misjonærene ved Aisha-moskeen i Oslo avviser at de er en del av et radikalt miljø. De mener at de hjelper ungdommer til å komme seg vekk fra kriminelle miljøer, og til å bli bedre norske borgere.

Waqas Mustafa før og nå

Waqas Mustafa (23) var en del av dårlige miljøer (t.v) før han ble religiøs. Nå ønsker han å invitere andre gutter til islam (t.h).

Foto: Mehda Ghalegolabi / NRK

I februar var det flere ungdommer som omtalte moskéen som radikal, og et sted som rekrutterer unge småkrinimenelle muslimske menn. Ungdommene fortalte til NRK at mange av misjonærene har diskriminerende holdninger til nordmenn, kvinner og andre muslimske minoriteter.

Waqas Mustafa (23), Ahmed (23) og Hamza Moradi (25) er blant misjonærene som går rundt i bydelen, banker på dørene og inviterer folk til moskeen. Guttene var selv en del av det de omtaler som dårlige miljøer, men de kom seg ut derfra etter at de begynte å gå til Aisha-moskeen. Nå ønsker de å hjelpe andre unge menn.

– Jeg og kompisene mine tenkte at så lenge vi ikke blir tatt for noe, går det greit. Men da vi kom til moskeen, lærte vi at Allah ser oss uansett hvor vi er, sier Mustafa.

Misjonærene forstår ikke hvorfor andre muslimer har kalt dem radikale.

Video Misjonærene fra Aisha-moskeen

Klikk på bildet for å se video.

– Vi støtter ikke terroraksjoner, for hva skulle jeg ha svart til min skaper på dommens dag, sier Mustafa.

– Islam tillater oss ikke å angripe World Trade Centre, eller sprenge oss selv i i en buss i London. I krig skal det være soldater mot soldater. Vi har ikke lov å skade andre mennesker, legger han til.

– De som har kalt oss radikale, har enten vært veldig kunnskapsløse eller så har de løyet, sier misjonærene.

– Vet ikke hvor radikale de er

Ifølge imam ved Ahle sunnat-moskeen, den største muslimske menigheten i Norge, er det ungdommene som er kunnskapsløse om hva bevegelsen de er med i egentlig står for.

LES: Imam advarer unge mot moskeer

– Ledelsen ved tablighi-moskeene vet hvordan de skal rive med seg folk, men ungdommene vet ikke hva de egentlig står for. Hvis de visste hvor radikal bevegelsen er, ville de trukket seg ut, sier Imam Ali Bukhari til NRK.

Wahabisme

Aisha-moskeen ligger på Holmlia i Oslo og tilhører Tablighi jamaat, en islamsk indremisjonsbeveglse med røtter fra India. Misjonærene forstår ikke hvorfor andre har linket moskeen til wahabisme .

Men i følge imam Bukhari har tablighi-ledere selv sagt at de er wahabister, en gruppe som han anser for å være svært radikal.

I følge Bukhari har tablighi-ledere sluttet å kalle seg for wahabister fordi gruppen har fått et negativt rykte i Pakistan, etter å ha stått bak flere terroraksjoner.

holmlia-misjonærer

Misjonærene fra Aisha-moskeen Ahmed (t.v), Hamza Moradi og Waqas Mustafa forstår ikke hvorfor andre muslimer sier at de er radikale og ekstreme.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Forsvarer kontroversiell imam

Misjonærene sier at de kjenner Mohyeldeen Mohammed godt, mannen som under en demonstrasjon i Oslo advarte mot norsk 11. september . Mustafa mener at Mohammad har blitt feilsitert i media.

Misjonærene kjenner også Zulqarnain Sakandar Madni, imamen som på et seminar arrangert av Islamnet på Høgskolen i Oslo hevdet at jøder kunne ha stått bak terrorangrepene 11. september. Men misjonærene har bare pent å fortelle om Madni.

– Han oppfordrer oss til å følge norske lover. Han blir kalt for radikal bare fordi han ikke tror på at det var muslimer som stod bak 11.september, sier Ahmed.

Madni har bekreftet overfor NRK at han er med i Aishia-moskeen.

Ingen adgand for kvinner

I følge styreleder ved Aisha-moskeen har ikke moskeen kvinneavdeling på grunn av plassmangel.

Men i følge Mustafa har islam ikke anbefalt kvinner å be i moskeen, noe han hevder muslimske kvinner ser på som en lettelse og dispensasjon fra sin skaper.

– Det er sterkt anbefalt for menn å be i moskeen, men ikke for kvinner. Hun får større belønning av å be hjemme, sier Mustafa.

Samtidig sier han at det ikke er forbudt for kvinner å be i moskéen.

– Ahmadiyya er ikke muslimer

Mustafa sier han tar sterk avstand fra all intoleranse mot andre retninger innenfor islam.

– Vi har aldri rakket ned på andre retninger. Derfor er tabliqi-bevegelsen velkommen i hele verden, til og med i Israel, sier Mustafa.

Samtidig hevder Mustafa at ingen muslimer anser tilhengere av Ahmadiyya-retningen som muslimer. Om de som tilhører sjiaretningen er muslimer, vil han ikke svare på.

– Det er veldig klart at Ahmadiyyaene ikke er muslimer, men sjiaene må du spørre en islamsk lærd om, sier Mustafa.

AKTUELT NÅ